1515
Annons

Prispress hotar virke efter nya insektsangrepp

En oväntad andravåg av den fruktade granbarkborren sköljer just nu över stora delar av den svenska skogen. Ägarna måste nu avverka träd för att minimera skadan, men i kombination med lägre efterfrågan på virke kan det bli svårt att få betalt.

”Det är olyckligt att granbarkborren kommer samtidigt som högkonjunkturen i skogen börjar släppa”, säger Erik Waltersson, skogsinspektor på Mellanskog.

Kerstin Hallsten, chefsekonom Skogsindustrierna.
Kerstin Hallsten, chefsekonom Skogsindustrierna.Foto:Håkan Flank/Pressbild och Vidar Ruud/TT

Årets angrepp från den träddödande granbarkborren har varit bekymmersamma i stora delar av södra Sverige. Nu visar Skogsstyrelsens kontroller att en ovanlig andravåg av angrepp sköljer över skogen.

Den nya generationen granbarkborrar som kläckts i år brukar normalt gå ner i marken för att övervintra, men nu ger de sig i stället på nya träd.

Förra året skadade insekten uppskattningsvis 3–4 miljoner kubikmeter skog vilket förstörde virke för miljardbelopp. Men årets facit kan bli betydligt värre. Skogsstyrelsen bedömer redan att skadorna i Blekinge, Kalmar och Sörmland är värre än i fjol.

”Även om vi hugger nyangripen skog för att få ut den nya generationen granbarkborrar från skogen, så betyder det otroligt lite för det totala trycket av insekter. Mycket resurser går åt för att rädda virkesvärden i redan angripna skogar”, säger Erik Waltersson, skogsinspektor på skogsägarföreningen Mellanskog i Sörmland.

Han har redan sett att stora volymer blir brännved i stället för massa och timmer, som är betydligt mer värdefullt. För skogsägare som drabbas kan de ekonomiska konsekvenserna bli stora.

”Varje fastighet som blir drabbad av granbarkborre tappar upp emot två tredjedelar av virkesvärdet. Det slår hårt mot dem”, säger Erik Waltersson.

Granbarkborrens framfart är den främsta utmaningen för skogsägarna just nu. Det säger Kristofer von Hausswolff som är områdeschef i Södras verksamhetsområde Broby på gränsen mellan Skåne och Blekinge.

”När man träffar folk på byn så granbarkborren det första man pratar om. Det är många skogsägare som är oroliga just nu”, säger han.

Enligt Kristofer von Hausswolff är skadorna i regionen något värre än förra året, men inför våren och sommaren har de lyckats göra fler skogsägare uppmärksamma på problemet.

”Vi har larmat, propagerat och informerat, så jag skulle säga att skogsägarna är mer på tårna i år”, säger han.

För att snabbt lokalisera vilka områden som är drabbade använder sig distriktet av drönare hitta träd som har vissnat. Inom Södra samarbetar distrikten också mycket. Eftersom skadorna är värre ju längre österut man kommer, har maskinresurser från Skåne och Blekinge för att kunna avverka skog snabbare.

Årets storskaliga angrepp kommer dessutom i ett olyckligt läge. Efterfrågan på virke är på väg ned – men samtidigt tvingas ägarna till att avverka fler träd för få bort granbarkborren.

”Det är olyckligt att granbarkborren kommer samtidigt som högkonjunkturen i skogen börjar släppa. Byggnationerna ser ut att minska samtidigt som det kommer ut väldigt mycket virke, så det känns redan att det är ett visst överutbud”, säger Erik Waltersson på Mellanskog.

Prisnedgången bekräftas av Kerstin Hallsten, chefsekonom på branschorganisationen Skogsindustrierna.

”I somras konstaterade vi att stormar och barkborreangrepp i Sverige och i Europa gjorde att vi fick ett stort utbud av granråvara. Samtidigt hade vi en viss avmattning av efterfrågan, och detta tillsammans gjorde att vi fick fallande priser på sågade trävaror”, säger hon.

Att de nuvarande angreppen i södra Sverige ska påverka den generella prisbilden för virke är dock inte särskilt troligt.

”Det är framför allt utvecklingen i Centraleuropa som driver priserna. Men med en tredje sommar med barkborreangrepp i Europa, och en andra här i Sverige, så kan det bli ett ökat utbud av råvara igen”, säger Kerstin Hallsten.

Hur ser konjunkturen ut framöver?
”Rent generellt ser vi en tydlig avmattning. Men det är lite annorlunda för skogsindustrin som kan möta den växande efterfrågan på förnybara, fossilfria produkter, så ur det perspektivet kan det gå hyfsat väl för skogsindustrierna.”

 


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?