Annons

Prislyft kan innebära tidigt slut för Opec-avtalet

Oljepriser kring treårshögsta och snabbt minskade lagernivåer får analytiker att ifrågasätta huruvida oljekartellen Opecs produktionssänkningar kommer att hålla året ut. Det skriver Bloomberg News.

Under helgen ska kommittén som övervakar produktionsavtalet hålla möten i Oman. Allt fler analytiker spekulerar nu i att avtalet kan komma att upphöra tidigare än vad som annonserades vid det senaste Opec-mötet i november.

Opec och en rad utomstående länder, med Ryssland i spetsen, enades i november 2016 om att sänka sina produktionsvolymer för att få ned OECD-ländernas lagernivåer till femårssnittet.

Priset på Brentolja har stigit från drygt 47 dollar fatet innan avtalet slöts till fredagens nivå på nästan 69 dollar fatet.

Högre priser innebär dock även problematik för de medverkande länderna, då de driver upp den konkurrerande amerikanska skifferoljeproduktionen. På fredagen spådde energiorganet IEA att USA kommer att passera Saudiarabien som världens näst största oljeproducent efter Ryssland under 2018.

Harry Tchilinguirian, chefsstrateg för råvaror på BNP Paribas, anser att "sannolikheten ökar" för ett tidigt avslut. Det kommer troligtvis att diskuteras under nästa Opec-möte, i juni, tillägger han.

En informell utfasning av sänkningarna kan därefter bli verklighet "om Brentoljan fortfarande handlas kring 60 dollar per fat och oljelagren är tillräckligt nära Opecs femårssnitt", säger chefsstrategen.

Energy Aspects oljeanalyschef Amrita Sen säger att det är "sunt" att vänta sig att Opecs medlemmar börjar fuska med sänkningarna, i och med de högre priserna. 

SEB:s chef för råvaruanalys, Bjarne Schieldrop, tror i sin tur på ett mer formellt avslut.

"Jag tror inte att avtalet kommer att ta slut per se", säger han till Bloomberg.

I stället spår han att avtalet från 2016 kommer att justeras för att tillåta produktionssänkningarna att successivt avvecklas från och med halvårsskiftet.

Den uppfattningen delas av Giovanni Staunovo, råvaruanalytiker på UBS, medan Citigroup spår att parterna enas om att öka produktionen vid junimötet.

 Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera