Annons

Prisfall på bostäder i december

Samtidigt som mäklarna vittnar om en ökad optimism på bostadsmarknaden fortsätter priserna nedåt. Mest faller bostadsrättspriserna som gått ned med nästan 9 procent de senaste tre månaderna, enligt ny statistik.

Bild:TT

Den svenska bostadsmarknaden skakade ordentligt under hösten och början av vintern, med rejält fallande priser på flera håll i landet.

Och nedgången fortsatte i december, visar färska siffror från både Valueguard och Svensk Mäklarstatistik.

Enligt Valueguard gick bostadsrättspriserna ned med 2,7 procent i december, medan villapriserna backade med 1,6 procent.

På tre månader har bostadsrättspriserna i Stockholm fallit med hela 9,6 procent och de ligger nu 9 procent lägre än de gjorde för ett år sedan, enligt Valueguard.

I Göteborg har bostadsrättspriserna gått ned med drygt 7,6 procent de senaste tre månaderna och i Malmö uppgår motsvarande siffra till 6,7 procent.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

Sammantaget har bostadsrättspriserna i Sverige som helhet backat med 6,5 procent de senaste tolv månaderna medan villapriserna ligger på samma nivå som för ett år sedan.

Mäklarhusets vd Erik Wikander konstaterar att det tidigare prisrallyt är över.

”Däremot har vi inte sett några tecken på den krasch som många diskuterat. Den stabilisering som vi nu sett på bostadsmarknaden är bra för Sverige och jag tror den kommer hålla i sig under året”, skriver han i en kommentar.

Trots de sjunkande siffrorna har det sedan juluppehållet kommit signaler från mäklarna om att marknaden är på väg att stabilisera sig, med en ökad efterfrågan efter årsskiftet.

Men om det resulterar i en prisuppgång när siffrorna för januari redovisas om en månad återstår att se.

”Visningarna vi redan har haft i år tyder på att bostadsmarknaden är positivare nu än i slutet av förra året. Vi får se om utbudsökningen vi räknar med absorberas av en motsvarande efterfrågeökning eller inte”, skriver Erik Olsson, vd på mäklarföretaget med samma namn, i en kommentar.

När Di för några veckor sedan frågade flera av Sveriges ledande ekonomer hur de ser på prisutvecklingen var bilden ganska dämpad. Flera av dem räknar med att priserna fortsätter nedåt en bit till, även om de inte ser något större ras framför sig.

Även byggbolagen tycks inställda på att det inte ligger någon snabb uppgång i korten. Flera av dem har berättat hur de under hösten börjat rusta för sämre tider och lagt om produktionen mot fler hyresrätter och även börjat se över möjligheten att anpassa planerna så att de kan bygga fler billiga bostadsrätter.

Mycket fokus har under hösten och vintern fallit på Stockholm och Göteborg. Men det finns även andra kommuner där marknaden kylts ned ordentligt de senaste månaderna.

En av dem är Uppsala, där priserna föll brant under oktober och november.

”Då gick lägenheterna generellt i väg 10-15 procent billigare än de gjorde bara ett halvår tidigare, i vissa områden även så mycket som 15-20 procent billigare", säger Mikael Blom, kontorschef på Skandiamäklarna i Uppsala.

Men nu har det börjat vända uppåt, bedömer han. Även om utbudet fortfarande är stort efter de senaste årens rekordhöga byggande, finns en efterfrågan på bostäderna i kommunen.

”Vår bild är att marknaden har lättat lite. Det kommer fler på visningarna, det har blivit lättare att sälja och priserna börjar krypa uppåt igen”, säger Mikael Blom.

Även Svensk Mäklarstatistik noterar fallande bostadspriser i december. På tre månader har bostadsrättspriserna gått ned med 7 procent medan villapriserna backat med 3 procent. Årstakten ligger på minus 2 procent för bostadsrätter och plus 5 procent för villor.

Enligt Svensk Mäklarstatistik har både bostadsrätts- och villapriserna gått ned i Stockholm, Göteborg och Malmö de senaste tre månaderna.

”Senast vi hade liknande nedgångar i de här områdena flera månader i sträck var

hösten 2011”, skriver Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera