Prisfall på bostäder i december

Samtidigt som mäklarna vittnar om en ökad optimism på bostadsmarknaden fortsätter priserna nedåt. Mest faller bostadsrättspriserna som gått ned med nästan 9 procent de senaste tre månaderna, enligt ny statistik.

Bild:TT

Den svenska bostadsmarknaden skakade ordentligt under hösten och början av vintern, med rejält fallande priser på flera håll i landet.

Och nedgången fortsatte i december, visar färska siffror från både Valueguard och Svensk Mäklarstatistik.

Enligt Valueguard gick bostadsrättspriserna ned med 2,7 procent i december, medan villapriserna backade med 1,6 procent.

På tre månader har bostadsrättspriserna i Stockholm fallit med hela 9,6 procent och de ligger nu 9 procent lägre än de gjorde för ett år sedan, enligt Valueguard.

I Göteborg har bostadsrättspriserna gått ned med drygt 7,6 procent de senaste tre månaderna och i Malmö uppgår motsvarande siffra till 6,7 procent.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

Sammantaget har bostadsrättspriserna i Sverige som helhet backat med 6,5 procent de senaste tolv månaderna medan villapriserna ligger på samma nivå som för ett år sedan.

Mäklarhusets vd Erik Wikander konstaterar att det tidigare prisrallyt är över.

”Däremot har vi inte sett några tecken på den krasch som många diskuterat. Den stabilisering som vi nu sett på bostadsmarknaden är bra för Sverige och jag tror den kommer hålla i sig under året”, skriver han i en kommentar.

Trots de sjunkande siffrorna har det sedan juluppehållet kommit signaler från mäklarna om att marknaden är på väg att stabilisera sig, med en ökad efterfrågan efter årsskiftet.

Men om det resulterar i en prisuppgång när siffrorna för januari redovisas om en månad återstår att se.

”Visningarna vi redan har haft i år tyder på att bostadsmarknaden är positivare nu än i slutet av förra året. Vi får se om utbudsökningen vi räknar med absorberas av en motsvarande efterfrågeökning eller inte”, skriver Erik Olsson, vd på mäklarföretaget med samma namn, i en kommentar.

När Di för några veckor sedan frågade flera av Sveriges ledande ekonomer hur de ser på prisutvecklingen var bilden ganska dämpad. Flera av dem räknar med att priserna fortsätter nedåt en bit till, även om de inte ser något större ras framför sig.

Även byggbolagen tycks inställda på att det inte ligger någon snabb uppgång i korten. Flera av dem har berättat hur de under hösten börjat rusta för sämre tider och lagt om produktionen mot fler hyresrätter och även börjat se över möjligheten att anpassa planerna så att de kan bygga fler billiga bostadsrätter.

Mycket fokus har under hösten och vintern fallit på Stockholm och Göteborg. Men det finns även andra kommuner där marknaden kylts ned ordentligt de senaste månaderna.

En av dem är Uppsala, där priserna föll brant under oktober och november.

”Då gick lägenheterna generellt i väg 10-15 procent billigare än de gjorde bara ett halvår tidigare, i vissa områden även så mycket som 15-20 procent billigare", säger Mikael Blom, kontorschef på Skandiamäklarna i Uppsala.

Men nu har det börjat vända uppåt, bedömer han. Även om utbudet fortfarande är stort efter de senaste årens rekordhöga byggande, finns en efterfrågan på bostäderna i kommunen.

”Vår bild är att marknaden har lättat lite. Det kommer fler på visningarna, det har blivit lättare att sälja och priserna börjar krypa uppåt igen”, säger Mikael Blom.

Även Svensk Mäklarstatistik noterar fallande bostadspriser i december. På tre månader har bostadsrättspriserna gått ned med 7 procent medan villapriserna backat med 3 procent. Årstakten ligger på minus 2 procent för bostadsrätter och plus 5 procent för villor.

Enligt Svensk Mäklarstatistik har både bostadsrätts- och villapriserna gått ned i Stockholm, Göteborg och Malmö de senaste tre månaderna.

”Senast vi hade liknande nedgångar i de här områdena flera månader i sträck var

hösten 2011”, skriver Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?