Prisfall ger köpläge i fastighetssektorn

Det har blivit dyrare att låna, vilket slår mot nya aktörer i fastighetssektorn, slår Catella fast efter en färsk mätning. Nu råder köpläge för den med kontanter, enligt fastighetsrådgivaren.

Bild:TT

Bankernas utlåningsmarginaler har ökat och kommer att öka ytterligare i nästa kvartal. Det är banker och fastighetsbolag överens om, enligt Catellas fastighetsfinansieringsrapport Credi som publiceras på onsdagen.

”Det är en tydlig ökning”, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.

Den rekordhöga transaktionsvolymerna i fastighetssektorn i år har gjort att flera banker har slut på årets påse utlåningspengar, pekar han på. Därmed kan de banker som fortfarande tillhandahåller finansiering skruva upp marginalerna.

”Även regulatoriska förändringar gör att marginalerna har tickat upp. Bankerna har även prisat om den här typen av krediter.”

Med både stigande utlåningsmarginaler och stigande marknadsräntor ökar lånekostnaden.

Medan fastighetsbolagen på börsen ses som de finaste låntagarna, är det vissa aktörer som inte ens får lån enligt Catella.

”Den dyrare finansieringen slår framför allt mot icke etablerade aktörer som inte har bra track record och mot aktörer som har lägre kvalitet i portföljerna”, säger Catellas analyschef Arvid Lindqvist.

Catella spår en prisnedgång på cirka 10 procent under 18 månader för kommersiella fastigheter, med start nästa år. Stigande utlåningsmarginaler och svagare tillgång till bankfinansiering bidrar till prisnedgången, enligt analysen. Men någon skuldkris är inte att vänta, enligt Arvid Lindqvist.

”Räntebärande skuld i relation till driftsnetto har varit konstant sedan 2005. Så bankerna har under lång tid, redan innan finanskrisen, varit försiktiga i sin utlåning.”

Istället signalerar dyrare finansiering köpläge, hävdar Catella.

”Det skapar väldigt goda möjligheter för den som har cash eller bra bankförbindelser att köpa i sekundära lägen, eftersom det blir färre som kan buda.”

Men ni spår ju en prisnedgång främst i sekundära lägen?
”När alla andra börjar bli skeptiska mot sekundära lägen, det är då man ska röra sig dit. Och man måste börja titta på det nu eftersom det ofta tar ett halvår, år att få till en affär”, säger Arvid Lindqvist.

Om de högre kreditmarginalerna består under kommande år kommer det också över tid att slå igenom i fastighetsbolagens snittränta och då göra avtryck i avkastningen till aktieägarna, säger Martin Malhotra.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?