Annons

Priset på försäkringar skenar efter attackerna

Kostnaderna för att transportera olja genom Hormuz-sundet har skenat efter de senaste attackerna mot oljetankerfartyg.

I torsdags attackerades en norsk och en japansk supertanker i Persiska viken, en viktig korridor för den globala oljehandeln.

Attackerna har fått de så kallade krigspremierna som rederierna får betala för resor till Persiska viken att rusa. Nu kostar det minst 185.000 dollar att försäkra ett oljefartyg som ska passera genom Hormuz-sundet. Efter de första attackerna för en månad sedan steg premierna till 50.000 dollar, men har nu alltså skenat, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Både rederier och de som chartrar oljefartygen har pausat sina bokningar som en direkt effekt av det två attackerna i torsdags som kom bara en månad efter liknande händelser. Rederierna beordrar också sina fartyg att vara försiktiga i området, japanska Mitsui OSK Lines fartyg har fått order att hålla sig minst 2 mil från området utanför Oman där attackerna skedde.

Torpedattacken mot den norskägda oljetankern Front Altair och angreppet på japanska Kokuka Courageous har också lyft oljepriset med cirka 2 dollar. USA har pekat ut Iran som ansvarigt för attackerna, men Iran har tillbakavisat anklagelserna.

Sex tankfartyg har hotats eller utsatt för attacker de senaste 32 dagarna – en hotnivå som regionen inte upplevt på flera årtionden. 

”Vi måste komma ihåg att omkring 30 procent av världens råoljeexport går genom sundet. Blir vattnen osäkra hotas utbudet till hela västvärlden”, säger Paolo d'Amico, ordförande för Intertanko, tankerrederiernas globala samarbetsorganisation, till Bloomberg.

Försäkringsvärdet på norska Frontlines tanker Front Altair som skadades svårt i attacken uppges ligga på mellan 30 och 50 miljoner dollar. Oljeprodukterna som bolaget transporterade försäkras separat.

Paradoxalt nog har shippingaktiernas kurser stigit efter attackerna, då investerare spekulerar i att fraktpriserna kommer att stiga.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från PA ConsultingAnnons

PA Consulting ser stora möjligheter att införa hållbarhetskrav med en fortsatt strategisk förflyttning

Ett alltför ensidigt fokus på compliance är en av riskerna för finansmarknadens aktörer vid införandet av hållbarhetsskraven. Bakom risken tornar kraven upp sig på att kombinera allt fler regelverk, med hållbarhetsklassificeringar och redovisning av innehav. Tongivande konsultföretaget PA Consulting ser dock stor potential i att kombinera dessa complianceprojekt med att säkerställa att affärsmässiga och strategiska frågor drivs framåt med fortsatt hög ambition. 

Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.
Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.

– Hela finansbranschen kommer att påverkas av de nya regelverken som drivits fram inom EU och de flesta lär reagera kraftfullt för att efterleva dem. Hållbarhetsarbete innebär dock en enorm potential som kan medföra mervärde för både aktieägare, medarbetare och kunder, konstaterar Lan-Ling Fredell, expert inom Circular Economy och medlem i PA Consultings Sustainability-team. 

Den strategiska planen är A & O

Både Lan-Ling och hennes kollega, Maria Gustavsson, Partner inom den finansiella sektorn och medlem i PA Consultings Sustainability-team, betonar att de nya regleringarna är bra i grunden, då de säkrar en övergripande standard. De understryker dock att det är centralt att inte tappa den strategiska och kreativa plan som också finns inom företagen sedan flera år tillbaka.

– Det är viktigt att ha en kontinuerlig omvärldsbevakning och att se möjligheterna med cirkulär ekonomi. Det finns alltid en tanke bakom nya regelverk, vilken kan vara kritisk för affären. Det här kan man utnyttja för att vidareutveckla sin organisation, snarare än att bara pricka av specifika regelverkskrav, anser Maria Gustavsson. 

En såväl strategisk som operativ partner

PA Consulting har en oerhört bred kundbas och flera gedigna referenser och internationella nätverk inom Sustainability-området. Ellen MacArthur och  den Europeiska investeringsbanken är två konkreta exempel. Företaget kan både agera som en strategisk partner och som en operativ sådan inom exempelvis compliance, inte minst tack vare sin starka IT-kompetens.

– Utvecklingen inom cirkulär ekonomi går oerhört snabbt. Ju fler som driver dessa frågor desto bättre. Vi står inför en spännande tid med stora förändringar och PA Consulting kommer att befinna sig mitt i dem, tillsammans med våra kunder, avslutar Maria Gustavsson. 

FAKTA

PA Consulting är ett management-konsultföretag med fokus på innovation och transformation. I Sverige är vi en ledande rådgivare i transformationsprogram inom privat och offentlig sektor. Vårt kunnande sträcker sig från framtagande av strategi och design till genomförande av förändringen. PA sysselsätter 3 200 anställda globalt varav 100 i Sverige.

EXTERN LÄNK: Läs mer om PA Consulting 

Mer från PA Consulting

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PA Consulting och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?