ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Priset på försäkringar skenar efter attackerna

Kostnaderna för att transportera olja genom Hormuz-sundet har skenat efter de senaste attackerna mot oljetankerfartyg.

I torsdags attackerades en norsk och en japansk supertanker i Persiska viken, en viktig korridor för den globala oljehandeln.

Attackerna har fått de så kallade krigspremierna som rederierna får betala för resor till Persiska viken att rusa. Nu kostar det minst 185.000 dollar att försäkra ett oljefartyg som ska passera genom Hormuz-sundet. Efter de första attackerna för en månad sedan steg premierna till 50.000 dollar, men har nu alltså skenat, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Både rederier och de som chartrar oljefartygen har pausat sina bokningar som en direkt effekt av det två attackerna i torsdags som kom bara en månad efter liknande händelser. Rederierna beordrar också sina fartyg att vara försiktiga i området, japanska Mitsui OSK Lines fartyg har fått order att hålla sig minst 2 mil från området utanför Oman där attackerna skedde.

Torpedattacken mot den norskägda oljetankern Front Altair och angreppet på japanska Kokuka Courageous har också lyft oljepriset med cirka 2 dollar. USA har pekat ut Iran som ansvarigt för attackerna, men Iran har tillbakavisat anklagelserna.

Sex tankfartyg har hotats eller utsatt för attacker de senaste 32 dagarna – en hotnivå som regionen inte upplevt på flera årtionden. 

”Vi måste komma ihåg att omkring 30 procent av världens råoljeexport går genom sundet. Blir vattnen osäkra hotas utbudet till hela västvärlden”, säger Paolo d'Amico, ordförande för Intertanko, tankerrederiernas globala samarbetsorganisation, till Bloomberg.

Försäkringsvärdet på norska Frontlines tanker Front Altair som skadades svårt i attacken uppges ligga på mellan 30 och 50 miljoner dollar. Oljeprodukterna som bolaget transporterade försäkras separat.

Paradoxalt nog har shippingaktiernas kurser stigit efter attackerna, då investerare spekulerar i att fraktpriserna kommer att stiga.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies