1515
Annons

Priset för Tokyo-OS: 118 miljarder kronor

Priset för OS i Tokyo nästa sommar? Runt 118 miljarder kronor.

Men vem som ska stå för kostnaderna på 258 miljoner kronor för flytten av maraton- och gångtävlingarna är inte klart.

Foto:Jae C. Hong

Siffrorna, som är offentliggjorda på arrangörens hemsida, visar en ökning sett till förväntade intäkter, men också extra utgifter för diverse åtgärder mot de höga temperaturerna som drabbar den japanska huvudstaden under sommaren.

I jämförelse låg budgeten för OS i Rio de Janeiro 2016 på runt 87 miljarder kronor, medan den slutliga prislappen landade på runt 115 miljarder, en ökning på över 30 procent.

Arrangörerna i Tokyo skriver att budgeten inte inkluderar utgifter på runt 258 miljoner kronor för att flytta maraton- och gångtävlingarna från huvudstaden till den nordliga staden Sapporo, drygt 800 kilometer därifrån. Internationella olympiska kommittén (IOK) bestämde i oktober – mot arrangörens vilja – att tävlingarna skulle flyttas på grund av värmen, och i torsdags blev den nya maratonrutten godkänd av arrangörerna.

IOK och arrangörerna är dock inte överens om vem som ska stå för de utgifterna.

Sponsoravtal, samt en stabil biljettförsäljning, har bidragit till att öka intäkterna med runt 2,6 miljarder kronor, enligt den fjärde och sista versionen av OS-budgeten. Det motsvarar de extra utgifterna som arrangörerna har haft till bland annat transport, säkerhet och värmetilltag. Arrangörerna har bland annat satt upp vattenstationer och använt värmeabsorberande färg på vägarna.

Budgeten innehåller också omkring 2,3 miljarder kronor för oförutsedda händelser, så som naturkatastrofer.

Den totala summan på 12,6 miljarder dollar, runt 118 miljarder kronor, för Tokyo-spelen går att jämföra med Paris-OS 2024 där budgeten ligger på runt 71 miljarder kronor, varav cirka 16 miljarder kronor kommer från staten.

OS i Tokyo avgörs den 24 juli till 9 augusti 2020.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?