Annons

Priset för att fly Nordkorea: En miljon kronor

Antalet nordkoreaner som flyr diktaturen minskar drastiskt. Stenhård gränsbevakning, nolltolerans mot covid och högre flyktkostnader gör det näst intill omöjligt att ge sig i väg.

Ett distrikt i Nordkoreas huvudstad Pyongyang.
Ett distrikt i Nordkoreas huvudstad Pyongyang.Foto:Jon Chol Jin

Endast 67 nordkoreanska avhoppare lyckades ta sig till Sydkorea 2022.

Det är andra året i rad som antalet avhoppare är nere på tvåsiffrigt, enligt Sydkoreas återföreningsdepartement som började föra statistik 1998.

Flyktingvågen från Nordkorea till Sydkorea var som störst omkring 2006 med uppemot 3 000 avhoppare per år. Efter diktatorn Kim Jong-Uns maktövertagande 2011 drogs snaran åt och antalet dalade.

”Men folk flydde ändå. Kostnaden för att fly var mycket lägre än nu och det fanns fortfarande aktiva mellanhänder i Kina”, säger Casey Lartigue, vice vd på organisationen Freedom Speakers International, FSI, i Seoul, till TT.

 FSI hjälper nordkoreanska avhoppare att lära sig engelska och berätta sin historia för omvärlden. Organisationen är en av flera i Sydkorea som hjälper nordkoreaner att komma in i det nya landet. 

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948 sedan Korea efter andra världskriget delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon. Nordkoreas dåvarande ledare Kim Il-Sung, farfar till Kim Jong-Un, ville ”befria” Sydkorea från USA och attackerade 1950 syd, varpå ett inbördeskrig rasade i tre år. Det kostade närmare fyra miljoner människoliv.

Något fredsavtal uppnåddes aldrig. Vapenstillestånd råder fortfarande, övervakat av bland andra Sverige vid en ”demilitariserad zon” DMZ, mellan länderna. Gränsen beskrivs ofta som den mest bevakade i världen och anses vara i princip omöjlig att passera med livet i behåll.

Efter Sovjetunionens upplösning 1991 minskade östblockets byteshandel med Nordkorea. Landet drabbades av energibrist och svåra svältperioder. Sydkorea började se en flyktingvåg från Nordkorea. 

Flykten från Nordkorea går vanligtvis över gränsfloden till Kina, via ett tredje land där avhopparna får hjälp vid en sydkoreansk ambassad.

Men covid-19 har satt tvärstopp för all flyktaktivitet. Nordkoreas nolltolerans mot coronaviruset har manifesterats genom taktiken ”skjut för att döda”. Antalet gränsvakter har utökats. De straffas inte för att ta emot mutor, men får ersättning för personer de fångar in, berättar Casey Lartigue.

Därtill har situationen för nordkoreanska avhoppare i transit i Kina blivit alltmer osäker. Risken att bli tillfångatagen av polis och tillbakaskickad är, enligt flera hjälporganisationer, mycket stor.

Sammantaget har det blivit mycket svårt för mellanhänder att fortsätta sin verksamhet vid gränsen. Kostnaden för att fly har skjutit i höjden.

”I dag kostar det motsvarande en miljon kronor att fly från Nordkorea till Sydkorea. Det är ingen som har råd med det”, säger Lartigue.

”De avhoppare som anlänt till Sydkorea hade flytt från Nordkorea före covidpandemin. Många uppehöll sig i Ryssland innan de kom till Sydkorea.” 

I Sydkorea är det minskade antalet flyktingar märkbart på Hanawon, statens omskolningsanläggningar för avhoppare, som förvaltas av återföreningsdepartementet.

Att delta i sådana program är obligatoriskt för nordkoreaner som tagit sig till Sydkorea. På de hårt övervakade anläggningarna får avhopparna bo och studera under tre månader och bland annat lära sig hur man använder betalkort, tar hand om sin ekonomi och lever i demokratin Sydkorea.

När flyktingvågen till Sydkorea var som störst huserade Hanawon tusentals nordkoreanska avhoppare.

Nu står anläggningarna i princip tomma.

”Så länge Nordkorea har råd att blockera alla som vill in och ut kommer det vara svårt att fly”, säger Lartigue.

”Vår organisation påverkas inte av detta, men de avhoppare vi lärt känna genom åren är ledsna.”

Innehåll från EKNAnnons

Så möter Nordea utmaningarna för tillväxtbolagen

Kim Larsson Nyheim är chef för Nordeas specialistenhet Startup & Growth.
Kim Larsson Nyheim är chef för Nordeas specialistenhet Startup & Growth.

Snabbväxande och skalbara techbolag står inför utmaningar i det nya marknadsklimatet. Men genom att samarbeta med bland andra EKN, Exportkreditnämnden, har Nordeas specialistenhet Startup & Growth möjlighet att fortsätta ge viktiga krediter till bolagskunderna – och det till lägre risk.

Fånga upp framtidens giganter och behåll bra kunder – läs mer om EKN:s garantier

Efter att konceptet gjort succé i Finland startade Nordea för fem år sedan specialistenheten Startup & Growth i Sverige. Här arbetar man specifikt mot digitala och techdrivna tillväxtbolag och stöttar deras tillväxtresor genom finansiering och rådgivning. Sedan årsskiftet är Kim Larsson Nyheim chef för enheten.

– Det är otroligt kul att få jobba med de här snabbväxande bolagen. Det händer så mycket och jag får träffa väldigt smarta och intressanta personer från både företags- och investerarsidan, säger Kim Larsson Nyheim.

Han menar att en av styrkorna med Nordea Startup & Growth är att de kan vara mer framåtlutade med finansiering än man vanligtvis är inom banksektorn.

– Inom klassisk banking vill man se kanske tre år med positivt resultat och gedigna säkerheter. Men vi kan erbjuda våra bolagskunder finansiering mycket tidigare – om vi ser att de har en underliggande lönsamhet.

Ett skifte för sektorn

Frågan om finansiering har ställts på sin spets för tillväxtföretagen det senaste året. I den tidigare lågräntemiljön har många bolag kunnat fokusera på att visa upp ambitiösa expansionsplaner för potentiella investerare, men nu är läget ett annat. Enligt Kim Larsson Nyheim finns det fortfarande mycket kapital ute på marknaden, men investerare är avvaktande. Då kan en rådgivande affärspartner på banken vara extra värdefull.

– Eftersom vi har daglig dialog med investerare vet vi hur de tänker och vad de håller utkik efter just nu. I dag ser vi ser till exempel att vi närmar oss varandra i hur vi analyserar bolagen. Dessutom vet vi vad andra bolag gör för att anpassa sig till den nya verkligheten, till exempel hur de justerar sina tillväxtstrategier för att premiera lönsamhet och likviditet över expansion. Allt detta är värdefull information för våra kunder, säger han.

Minskar risken med EKN

Nordea Startup & Growth arbetar långsiktigt och stöttar bolag genom hela sin tillväxtresa. För att fortsätta erbjuda finansiering även när det är turbulent på marknaden samarbetar de gärna med aktörer som EKN, Exportkreditnämnden, en myndighet med uppdrag att främja svensk export. EKN har en rörelsekreditgaranti som riktar sig just till tillväxtbolag, Exportsprånget, och när den används står EKN för upp till 75 procent av bankens kreditrisk.

– Att samarbeta med EKN gör att vi kan fortsätta titta på finansiering till de snabbväxande techbolagen. Det gör i sin tur oss till en än mer relevant partner för våra kunder, särskilt i dessa tider, säger Kim Larsson Nyheim.

Nordea Startup & Growth och EKN samarbetar gärna med bolag som går mot lönsamhet och behöver en rörelsekredit för att balansera likviditeten.

– Det är till exempel vanligt att bolag har säsongsvariationer att hantera och då kan en rörelsekredit vara en bra lösning. Genom att stötta de snabbväxande techbolagens likviditetshantering skapar vi och EKN bättre förutsättningar för deras tillväxtresa, marknadsklimatet till trots.

Läs mer om EKN:s garantier – hjälp företag med goda framtidsutsikter att växa

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera