Priserna skenar när affärsmannens whiskysamling auktioneras ut

En av världens största privata samlingar av sällsynt whisky säljs just nu på auktion, och priserna skenar.

Dyrast just nu – en nästan 100 år gammal Macallan för drygt nio miljoner kronor.

Foto:JESSICA GOW / TT

Whiskyn tillverkades 1926 vid Macallan-destilleriet, baserat i Moray i norra Skottland, och låg sedan på fat i 60 år innan den buteljerades. Flaskan är en av endast tolv i hela världen med en etikett skapad av den italienske målaren Valerio Adami.

Sedan försäljningen startade den 7 februari har hittills 30 bud lagts på flaskan. Högsta bud på lördagen låg på 750.000 pund, vilket motsvarar cirka 9,3 miljoner kronor.

”Det är väldigt ovanligt att man buteljerar 60 år gammal whisky. Sedan anses Macallan fortfarande som ett exklusivt märke globalt, så här är det samlare över hela världen som tampas för att komma över den här till sin samling”, säger Emma Andersson, whiskyexpert och chefredaktör på Allt om Whisky.

Totalt ingår 3.900 flaskor i whiskysamlingen som auktioneras ut vid två tillfällen, dels nu i februari, dels i april. Det sammanlagda värdet har uppskattats till över 7 miljoner pund, motsvarande drygt 90 miljoner kronor.

Samlingen härrör från Richard Gooding, en affärsman från Colorado, som dog 2014. Under ett tjugotal år reste han världen runt i sökandet efter nya whiskyfavoriter. Han besökte ofta Irland och Skottland där han deltog i auktioner och även köpte whisky direkt från destillerierna.

”Framför allt är det klassiska och välkända destillerier som har gott rykte, och det är unika gamla buteljeringar som det inte längre går att få tag i. Det gör att priserna trissas”, säger Emma Andersson.

Till nyligen fanns hela samlingen i Goodings ”pub”, ett rum i hans hem som var speciellt designat för att visa upp flaskorna.

Men dagens köpare är troligen snarare folk som vill tjäna pengar än rena whiskyälskare, tror Emma Andersson.

”Tyvärr, skulle jag vilja säga, så är det väldigt få av de här flaskorna som kommer att korkas upp. Utan för de flesta är det enbart en investering”, säger hon.

Bland rariteterna i samlingen märks också en flaska 60-årig Macallan 1926 Fine & Rare. En sådan har tidigare sålts på Sotheby's auktionshus i London för 1,4 miljoner pund, motsvarande omkring 18 miljoner kronor.

I samlingen finns också ett antal flaskor från destillerier som inte längre är aktiva, som Stromness, som slog igen på 1920-talet, och Dallas Dhu, som lade ner verksamheten 1983.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?