Annons

Priserna på julgranar exploderar

Du har förmodligen sopat barr sedan lucia och är mäkta irriterad på trädet som vissnat redan före julafton. Ändå älskar svenskar sin traditionsenliga julgran – trots att dess prisutveckling är skyhög. Priset på en kungsgran har mer än dubblerats på bara några år. 

Kungsgran vid Odenplan i Stockholm.
Kungsgran vid Odenplan i Stockholm.Bild:TT

Drygt 3 miljoner hushåll i Sverige köper en gran varje år. Av dessa är 2,8 miljoner granar från Sverige, och resterande från import, främst från Danmark, enligt webbportalen Skogssverige som sammanställer information från branschen. Den vanligaste importerade granen är sorten Kungsgran.

Många vill åt just Kungsgranen, känd som granen som inte barrar. Men smakar det så kostar det.

”Julgranarna har blivit mycket dyrare de senaste åren. Det har nog nästan dubblerats sedan 2010, för några år sedan låg en importerad gran på 500-600 kronor” konstaterar jägmästare Ivar Palo vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

I år kostar en Kungsgran cirka 1.000 kronor i Stockholms innerstad. Det innebär en prisökning på 122 procent sedan 2010, då det genomsnittliga priset i landet enligt Skogssverige var 450 kronor.

Även om du föredrar den klassiska barrande granen, en vanlig svensk Rödgran, är priset betydligt dyrare i år. Nu kostar en Rödgran i genomsnitt 450 kronor, en ökning med 50 procent jämfört med för sex år sedan då den kostade 300.

”Nu kan en vanlig svensk gran kosta mer än 600 kr i Stockholm, för sex sju år sedan kostade de nästan hälften så mycket – man kan säga att priserna på gran har gått upp mycket mer än KPI”, säger Ivar Palo.

Sydsveriges Julgrans- och Pyntegröntodlarförening tycker dock inte att prisutvecklingen är allt för aggressiv, i alla fall inte de senaste åren. 

”De sista två åren prisutvecklingen har planat ut – både i minut och parti, generellt sett i hela Sverige. Det gäller oavsett mitt inne i Stockholm eller mindre ort i ute på landsbygden, priserna går inte upp varken i inköp eller försäljning” säger Magnus Jönsson, ordförande i föreningen och konstaterar att ha julgran är på modet – många vill ha en julgran i år.  

I centrala Stockholm säljer jägmästarstudenter från Sveriges Lantbruksuniversitet granar, för det 53:dje året i rad. Erik Grafström, försäljningsansvarig, tycker att årets granpriser är rimliga, en Kungsgran börjar på 700 kronor och en rödgran på 450 kronor.

”Vi har varit och rekat runt omkring – vi tar i snitt 50 kronor mer än de flesta i snitt. Å andra sidan har vi säljargumentet att det inte går till vinst på så sätt, det går till utbildning. Men sett till prisbilden är vi konkurrenskraftiga.”

Studenterna sätter själva ett pris som är rimligt i förhållande till granens storlek och kvalité. Det går att pruta enligt Erik Grafström, även om det inte är så vanligt att folk gör det.

"Folk invänder generellt inte så mycket mot priserna. Våra granar kan ju anses som dyrare i jämförelse med danska, tyska och polska granar. Samtidigt uppmuntrar vi gärna kunderna att jämföra med våra konkurrenter, både med avseende på pris och kvalité” säger Erik Grafström.

Gunilla Häggström, kommunikationsansvarig på Skogssverige, säger att det är svårt att sätta en generell statistik för prisutvecklingen av granar eftersom allt fler importeras från andra länder i EU, främst från Danmark. Hon tycker dock, precis som Erik Grafström, att priserna är rimliga och att det är bättre att köpa sin gran istället för att knycka den olovligt.

”En viss andel tar sin gran, även om det alltid är fler som köper. Men vad det gäller hur många som knycker finns det säkerligen ett stort mörkertal”, säger Gunilla Häggström.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera