Annons

Prisbroms för bostadsrätter i juni – mäklare spår avmattning även för villor

Prisökningen på bostadsrätter stannade av i juni. Nu tror merparten av mäklarna att en avmattning är på gång.

”Priserna ligger nu nära mångas ekonomiska smärtgräns”, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Foto:TT

Efter tolv månader av prisökningar blev det något av en inbromsning i juni, åtminstone sett till bostadsrättspriserna som förblev oförändrade. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. 

Villapriserna fortsatte däremot att öka, med 2 procent precis som i maj. Men majoriteten av de svenska mäklarna tror att vi snart ser en avmattning även där. Av de svarande i Mäklarsamfundets medlemsundersökning spår 58 procent att priserna på villamarknaden blir oförändrade under tremånadersperioden juli–september. Motsvarande andel gällande bostadsrätter är 70 procent.

”Historiskt sett sätter Stockholm trenden för resten av landet och eftersom vi nu kan se en avstannad ökning på både bostadsrätts- och villapriserna i huvudstaden är detta en stark indikation på en generell utplaning mot hösten”, säger Andreas Moritz, vd för Skandia Mäklarna.

Sett över det första halvåret har antalet sålda bostadsrätter och villor nått nya rekord i hela riket. De ökade med 20 respektive 8 procent jämfört med det första halvåret i fjol. Under samma jämförelseperiod ökade medelpriset på riksnivå med 330.000 kronor för bostadsrätter och 630.000 kronor för villor.

Den senaste månaden har det dock skett ett trendbrott sett till priset per kvadratmeter för bostadsrätter. Det blev en mindre minskning i juni jämfört med maj, från drygt 45.200 kronor till strax under 44.900 kronor. På villamarknaden har medelpriset fallit tillbaka från cirka 4,3 miljoner kronor i maj till strax under 4,1 miljoner kronor i juni.

”Det görs fler affärer än normalt och säljarna behåller sitt övertag på köparna, men möjligen är det lite lugnare än det var för några veckor sedan. Det kommer ut lite färre bostäder och det där extrema trycket som varit på en del visningar ser vi inte längre lika ofta. Vi tror att aktiviteten kommer fortsätta sjunka och det kommer göra att prisökningarna bromsar in”, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm.

Även Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, ser samma tendens. Något han tror kan öka risken för att bostadsköpare kommer skjuta på sina flyttplaner i hopp om lägre priser längre fram.

”Det exceptionella högtrycket på bostadsmarknaden har följt med in i sommaren och priserna ligger nu nära mångas ekonomiska smärtgräns”, säger Marcus Svanberg.

Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling, anser att det fortfarande finns goda förutsättningar för hög aktivitet på bostadsmarknaden sett till konjunkturen och den låga räntan. Men en faktor kan påverka utvecklingen.

”Marknaden är lite mer avvaktande som ett resultat av att aktiviteten minskar under sommaren, samtidigt som det återinförda amorteringskravet ökar osäkerheten om hur hösten blir”, säger Johan Nordenfelt.

I juni hände också något så pass ovanligt som att regeringen fälldes på grund av en bostadspolitisk fråga, nämligen den om marknadshyror. Nu när en regering snart är på plats igen föreslår Marcus Svenberg en rad andra politiska åtgärder som han anser skulle göra bostadsmarknaden mer hållbar. 

”Omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler med hänsyn till bostadsköparens ekonomi gör det enklare för fler att byta bostad efter behov”, säger han.

Innehåll från Serafim FinansAnnons

Nå ditt företags fulla tillväxtpotential med skräddarsydd finansiering

Att växa kräver kapital – och en färdig finansieringsmall som är likvärdig för alla finns inte. Alla företag har olika behov och ambitioner. Med kompetenta och erfarna medarbetare hittar Serafim Finans den finansieringslösning som bäst går hand i hand med ditt företags tillväxtplan. 

Serafim Finans är den långsiktiga partnern som stöttar ditt företag under hela tillväxtresan. Med en förståelse för företagande i sin helhet, med de behov och faser som tillkommer, hittar Serafim Finans ett skräddarsytt finansieringsupplägg som möjliggör tillväxt för alla företag i Sverige. 

Specialister som förstår företagande

Att ha en nära och personlig kontakt är en självklarhet för Serafim Finans. 

Med erfarna rådgivare som täcker hela Sverige och har koll på de lokala marknaderna, får Serafim Finans en ökad förståelse för den verksamhet som företaget bedriver.  

– Vi är en entreprenörsdriven organisation som jobbar med finansiering i olika former. Vi har stor förståelse för företagande och stöttar bolag i sin organiska tillväxt, men även med finansiering av förvärv, säger Joakim Wiksten, VD på Serafim Finans.  

Spara tid med skräddarsydd lösning

Det som skiljer Serafim Finans från de traditionella storbankerna är den effektiva kreditgivningsprocessen med kortare beslutsvägar. 

– Vår process är inte lika stelbent och modellstyrd. Vi tackar inte nej till finansiering bara för att ett visst nyckeltal inte uppnår en viss nivå, förklarar Joakim Wiksten. 

Och alla företag har olika finansieringsbehov. 

– Vi tar oss tid att lyssna och analysera de aktuella behoven för att därefter ta fram den bästa möjliga finansieringslösningen tillsammans med dig som är beslutsfattare. Vi vet att tid är en avgörande faktor och det gör att vi strävar efter att alltid vara transparenta och tydliga. 

Lång erfarenhet av företagsfinansiering

Serafim Finans lägger stor vikt vid att anställa kompetenta och kunniga medarbetare med lång erfarenhet av företagsfinansiering. På så vis kan de garantera professionell rådgivning som mynnar ut i den finansieringslösning som bäst svarar upp mot företagets behov och tillväxtplan. Och det är viktigt. Inget företag sitter på exakt samma ambitioner eller har samma färdiga stig utstakad i sin tillväxtresa.  

– Hur ett bolag ska finansieras beror helt på bransch, vilken fas de befinner sig i och den önskade kombinationen av eget kapital och skuld. Det kan vara intressant för grundare och ägare att lånefinansiera delar av tillväxtkapitalet för att minimera utspädningen av befintliga ägarandelar, förklarar Joakim.

– Serafim Finans har olika finansieringslösningar som bidrar till att skapa tillväxt och långsiktighet. 

– Inom området fastighetsfinansiering har vi ett brett angreppssätt där vi levererar flexibla finansieringslösningar till de flesta behov inom sektorn, så som olika typer av förvärvs-, topp och projektfinansieringar, berättar Anders Wennberg, Head of Real Estate på Serafim Finans.

Anna Rytterling, som är Head of Corporate, understryker att Serafim Finans har ett helt team av medarbetare med lång erfarenhet av att skräddarsy företagsfinansiering efter behov till företag i alla storlekssegment. 

– Vi kan stötta ett bolag med sin tillväxt oavsett om det är genom en förvärvsfinansiering, en kortsiktig bryggfinansiering för att företaget ska kunna fullfölja ett projekt, investeringslån eller en rörelsefinansiering. Vi erbjuder även fakturakopplade finansieringslösningar. Genom att sälja fakturor till oss kan man förbättra sin likviditet eftersom fakturalikviden erhålls omgående istället för vid fakturans förfallodatum. Vi finansierar svenska och utländska fakturor åt bolag inom både SME och Mid Cap-segmentet, säger hon.

Genom att vara lyhörda och hitta den finansieringslösning som är bäst anpassad gör Serafim Finans det smidigt för kunder att nå sin fulla potential.

Serafim Finans – skräddarsydd finansiering som möjliggör tillväxt

 

Mer från Serafim Finans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Serafim Finans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera