1515
Annons

Prisbelönte kriminalreportern Lasse Wierup till Di

Brottsligheten inom näringslivet har seglat upp som det överlägset största orosmolnet bland landets företag. Därför förstärker vi Dagens industris redaktion med den prisbelönte kriminalreportern Lasse Wierup.

”Det är inte så många steg mellan Vårby-nätverket och det etablerade näringslivet”, säger Lasse Wierup om sitt nya uppdrag.

Dagens industris redaktion förstärks med Lasse Wierup.
Dagens industris redaktion förstärks med Lasse Wierup.Foto:Jack Mikrut

För Di:s läsare har en fråga tydligt seglat upp som den allra hetaste frågorna: Brottsligheten i det svenska samhället. 

I den återkommande Di Barometern där Dagens industri regelbundet frågar näringslivets toppchefer om de viktigaste politiska prioriteringarna har åtgärder mot brottsligheten återkommande legat i topp. I den senaste Di Barometern svarar hela 80 procent av toppcheferna att brottslighet och lag och ordning är den viktigaste frågan att prioritera fram till riksdagsvalet 2022.

Tillsammans med Dagens industris undersökande reportrar kommer Lasse Wierup att fördjupa bevakningen av brottsligheten i och omkring näringslivet. Han har bevakat kriminaliteten i det svenska samhället i över 20 år, allt ifrån ekobrottslighet, mc-gäng till den framväxande gängbrottsligheten som på senare år trängt djupt in i delar av det svenska samhället. Lasse Wierup kommer närmast från Dagens Nyheter där han jobbat som kriminalreporter. Han har även skrivit en rad böcker inom området, senast Guldspadebelönade Gangsterparadiset och tidigare Svensk maffia tillsammans med Matti Larsson, en bok som satte ljuset på den organiserade brottsligheten i det svenska samhället långt innan det hade samma fokus från samhälle, politik och näringsliv som det har i dag.

”I grunden är jag en nyhetsreporter som råkade börja jobba när de kriminella nätverken började etablera sig i Sverige i början av 2000-talet. Under två decennier har jag följt utvecklingen från mc-gängen till de gäng vi har nu som influeras av den amerikanska gängbrottsligheten. I arbetet med att förstå och kartlägga dessa har mycket kommit att handla om hur myndigheterna i Sverige arbetar och hur de brister.

Vad är ditt mål när du du börjar skriva för Dagens industri?

”Jag vill bygga på Di:s bevakning av näringslivet med det jag kan. Det ska bli roligt att förnya mig och ge mig in på att bevaka den brottslighet som slår mot näringslivet och indirekt oss alla i egenskap av kunder och konsumenter. Jag vill även berätta om hur den grova brottsligheten agerar i bolagsform. Det är ett viktigt, men underbevakat område”, säger Lasse Wierup.

Hur ser du på kriminaliteten i samhället och hur den har kommit att påverka även näringslivet?

”Det är inte så många steg mellan våldsamma grupperingar som Vårby-nätverket och det etablerade näringslivet”, säger Lasse Wierup och tillägger:

”Det handlar mycket om att följa pengarna. Många polisutredningar, inte minst efter Frankrikes Encrochat-operation, blottlägger hur pengarna flödar och då är exempelvis de företag som står under FI:s tillsyn intressanta att granska”, säger Lasse Wierup.

Samtidigt ser han att den digitala brottsligheten slår hårt mot näringsliv och företag, samtidigt som den har varit betydligt mer snabbfotad i allt från krypterat information till hur kryptovalutor används.

Innan du börjar på Dagens industri ska du avsluta en ny bok, kan du avslöja vad den ska handla om?

”Utan att avslöja några detaljer så kommer den att handla om just den enorma informationsbank som fransk polis lämnade över till svenska myndigheter efter att ha hackat mobiltjänsten Encrochat. Där finns information om hur brottsligheten inom vissa områden var mycket mer omfattande än vad någon kunde tro”.

För Dagens industri är kriminaliteten i samhället och hur den i allt högre utsträckning påverkar företagen, dess verksamhet och medarbetare en högprioriterad fråga de kommande åren.

”Dagens industris journalistik handlar om att granska de svenska företagens och entreprenörernas förutsättningar. Med den ökade kriminaliteten och den situation det medför vill vi komma närmare ämnet för att granska området och de dunkla delarna av näringslivet där brottsligheten breder ut sig”, säger Dagens industris chefredaktör Peter Fellman och tillägger:

”Det handlar både om den traditionella brottsligheten och hur den påverkar näringslivet, men också hur brottsligheten breder ut sig digitalt i form av hackerattacker och annan påverkan på de svenska företagen. Få företag vill i dag tala om den dagliga kampen mot alla hackerattacker av rädsla för att verka svaga, men det här är en fråga jag tror företagen måste börja bli öppna med om samhället ska komma till rätta med problemen.” 


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Dramatisk ökning väntas: ”En enorm utmaning för samhället”

Mikael Berg, fastighetsutvecklingschef hos Ikano Bostad.
Mikael Berg, fastighetsutvecklingschef hos Ikano Bostad.

Drygt en kvarts miljon fler till 2030.

Här är siffrorna som visar att antalet 80-åringar ökar rejält närmaste åren.

– Frågan är kanske lite bortglömd i debatten, men det är en enorm utmaning för samhället som måste hanteras, säger Mikael Berg, fastighetsutvecklingschef hos Ikano Bostad.

Därför satsar Ikano Bostad på en mix av bostäder 

Sveriges befolkning blir inte bara större, den blir också allt äldre. Till år 2030 beräknas antalet invånare som är minst 80 år öka med 50 procent, motsvarande 270 000 personer, gentemot idag. Av dessa kommer 130 000 vara över 85 år. Därför behöver samhället säkerställa en god livskvalitet även på äldre dagar, anser Mikael Berg:

– Våra gemensamma system är inte byggda för att kunna hantera så många nya äldre på kort tid. Utmaningen för kommunerna ligger i att det är en stor kostnad i budgeten, samtidigt som antalet skattebetalare inte är tillräckligt för att kunna försörja de som behöver vård och omsorg längre fram i livet. Där behöver man tänka om hur resurserna ska fördelas, säger han och fortsätter:

– Många kanske inte väljer att se de utmaningarna, även om jag tycker att många kommuner har tydliga mål för att lösa frågan. De förstår att antalet äldre kommer öka rejält.

Bostäder för livets alla faser

En pusselbit för att hjälpa kommunerna att hantera en åldrande befolkning är byggandet av moderna vårdboenden, i folkmun oftast kallat äldreboenden. I de stadsdelar Ikano Bostad utvecklar återfinns såväl ”vanliga” bostäder, förskolor och vårdboenden.

– Vi som bolag vill utveckla bostäder och boendemiljöer för livets alla faser och sedan fem-sex år tillbaka finns vårdboenden med när vi utvecklar och förvaltar nya stadsdelar. För oss är det viktigt att ta ett större övergripande ansvar på de platser där vi finns, säger Berg.

Ikano Bostads vårdboende i Sköndal i Stockholm.
Ikano Bostads vårdboende i Sköndal i Stockholm.

Han pekar också på att de vårdboenden företaget bygger – förutom att skapa en gedigen boendemiljö – även måste vara attraktiva arbetsplatser:

– Det är en nyckelfråga för att kunna locka bra personal. Det måste även vara en plats som anhöriga gillar, bara en sådan detalj som att placera en lekplats i närheten kan sporra att ta med barnbarnen vid besöket. Detta och många fler perspektiv och kunskaper är frukter av samarbetet Living Lab som Ikano Bostad, Linnéuniversitetet och Karolinska institutet driver sedan flera år tillbaka.

Seniorbostäder förenklar planeringen

Även om fler vårdboenden hjälper de äldre med störst vårdbehov, finns en stor grupp äldre som är tillräckligt pigga för att bo på egen hand – men som behöver få hjälp i vardagen via hemtjänsten.

– Det riktar sig till personer som är hyfsat friska, men där nuvarande boende inte är helt anpassat utifrån de behov som finns. I ett hus med seniorbostäder finns möjlighet till att få hjälp i vardagen och sociala utrymmen. Några timmar i veckan finns vårdpersonal från den lokala vårdcentralen på plats som kan hjälpa till att mäta blodtryck och ge vägledning.

Enligt Berg har seniorbostäder tydliga uppsidor för kommunerna:

– Det förenklar för planeringen om fler personer i behov av hemtjänst bor i samma trapphus. Samtidigt hjälper det kommunernas budget, de får ut mer av varje satsad krona. Men kanske allra viktigaste är ett socialt innanförskap istället för utanförskap som detta ger alla boende.

Mer om Ikano Bostads moderna vårdboenden 

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?