Hoppa till innehållet

Annons

Prisbelönta författaren ger ut ny bok: ”Frågan lika aktuell för vuxna”

Hur mycket ska man göra avkall på sig själv för att få hänga med de coola personerna? Det tar Jenny Jägerfeld, psykolog och prisbelönt författare, upp i romanen ”Min storslagna död”.
”Bokens huvudperson är Sigge, 12 år, men frågan är lika aktuell för vuxna”, säger hon.

Jenny Jägerfeld, psykolog och prisbelönt författare, är aktuell med romanen ”Min storslagna död”.
Jenny Jägerfeld, psykolog och prisbelönt författare, är aktuell med romanen ”Min storslagna död”.Foto:Pressbild/Jesper Frisk

Boken är en uppföljare till ”Mitt storslagna liv” och tänkt som del två i en trilogi.

”Tredje boken ska heta 'Min storslagna kärlek. Livet, döden och kärleken' – vad mer finns det att berätta?”, frågar Jenny Jägerfeld retoriskt på ett pandemitomt Norstedts förlag i Stockholm.

Trilogin om Sigge blir hennes första bokserie. Hon debuterade 2006 med vuxenboken ”Hål i huvudet” och vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2010 för ”Här ligger jag och blöder”.

Egentligen ville hon bli journalist, men efter mycket resande och boende utomlands blev hon underkänd i antagningsprovets allmänbildningsdel och blev legitimerad psykolog i stället.

Den egna mottagningen är pausad på grund av skrivandet, podden ”Superältarna” med Johanna Thydell likaså. Men hon har kvar frågespalten i Svenska Dagbladet och tillfrågas ofta som expert: 

”Många, inte minst poddar, vill att psykologer ska kommenterar saker – politiska skeenden, Trump, corona, varför folk tittar på nostalgiserier på tv... Om jag tackade ja till alla sådana förfrågningar skulle jag inte göra något annat.”

Jenny Jägerfelds böcker tar upp psykisk ohälsa, adhd, barnfattigdom, könsidentitet, självmord och utanförskap. Själv fick hon diagnosen adhd för sex år sedan.

”Jag var 42 år. Jag har alltid varit rastlös, rest mycket, flyttat runt och tappar lätt bollen, jobbduttar. Utan pomodorometoden hade jag aldrig kunnat försörja mig som författare.”

Pomodorometoden skapades av italienaren Francesco Cirillo på 1980-talet som ett planeringsverktyg genom att han satte sin matlagningsklocka, utformad som en tomat, på 25 minuters arbete följt av en kort rast, 25 nya minuter och så vidare.

”Jag behöver arbetsrutiner, läser till exempel mejl tre gånger per dag, klockan 9, 12 och 15. Ibland låser jag in mobilen i ett tidsinställt skåp. Det borde alla göra då och då, och så har jag en särskild spellista, ”Ultimate working”, med instrumentell och suggestiv musik, episk filmmusik, som hjälper mig att fokusera i skrivandet.”

Jenny Jägerfeld har vunnit flera priser för sitt sätt att gestalta det svåra. Däribland Stora Läsarpriset, Lavapriset, Astrid Lindgrenpriset, Broocmanpriset och Expressens kulturpris Heffaklumpen.

Vad har dina böcker som andra med liknande ämnen saknar?
”Många säger att de är roliga. Även om man gestaltar tråkiga människor måste man göra det på ett roligt sätt. Humor är ett fantastiskt sätt att nå andra, ihop med värme kan det bli förlösande.”

Yrkeserfarenheterna som psykolog gör sitt till.

”Tystnadsplikten är absolut, jag kan aldrig skriva om saker som klienter har berättat. Men jag kan se mönster tydligare, att till exempel barn till missbrukare ofta har tillitsproblem eller i människors sorgebearbetning efter att en familjemedlem tagit livet av sig.”

Hennes egen uppväxt i Skärblacka utanför Norrköping beskrivs som normaltrygg.

”En sak som intresserar mig är den svaga länken. Om till exempel sönderstressade sjuksköterskor går sönder för att de är för få på jobbet så är det ett strukturellt problem. Men i stället för att göra något åt det pekar man ut individen som den svaga länken och skickar drabbade på kurs i mindfulness. Som om att andas rätt och klämma på russin i nuet skulle råda bot på underbemanning på jobbet.”

”Mindfulness kan vara bra, jag har själv jobbat med det. Men jag provoceras av att det blivit så överhajpad, som ett slags universalmedel mot allt möjligt, även strukturproblem.”

Så hur mycket ska man ge avkall på sig själv för att, som 12-årige Sigge, få hänga med de coola killarna?
”Omöjligt att svara generellt på, men att undvika otillåtande människor kan vara en bra början. Tillvaron är ju inte statisk. Det är det som är grejen med livet.”

 

Innehåll från TakedaAnnons

Digital teknik som ger träffsäker vård

Med ett holistiskt synsätt vill läkemedelsföretaget Takeda ta sjukvården in i framtiden, där teknik kan bidra till tidigare diagnoser, exaktare behandling och större patientmedverkan. MyARwin är ett av många innovationsexempel. 

För att klara framtidens hälsovård krävs ett holistiskt synsätt och innovativa lösningar i samarbete med sjukvård, patienter och teknikbolag. Vatroslav Mateljic, svensk vd och interim Head of Nordics på Takeda: 

 – I dag räcker det inte med att erbjuda läkemedel. Vi måste kunna erbjuda omfattande lösningar för att stödja diagnostik och behandling för patienter.

Datadriven vård

Silvia Bäckström, Head of Data, Digital & Technology på Takeda Nordics påpekar att Takeda nu har riktat fokus på hälsodatabaserade algoritmer för att kunna uppmärksamma sjukdomar i ett tidigt skede eller för att förutse risken för en negativ utveckling under rådande behandling. 

– Hälsodata kan bidra till att identifiera personer med störst eller även akut behov av ett vårdbesök. Därmed kan processerna bli mer effektiva och bättre för både patient och samhälle, menar Annika Himberg, Senior Lead Digital Health på Takeda Nordics.

Sverige som testbädd

Takeda har ett tvärsektoriellt samarbete med många externa partners. Avgörande för att komma framåt är ett bredare perspektiv. Och att utvecklingen sker i Norden är ingen slump. Här finns stora möjligheter inom teknologiutveckling och plats för nytänkande inom digitalisering. 

– Vi använder Sverige som testbädd för innovation och vi har många samarbeten med sjukvård och patientföreningar. Men mer och mer jobbar vi även med start up-företag, berättar Silvia Bäckström.

Besök Takeda här

MyARwin – en virtuell kompis

Takeda går nu in i en fas där flera digitala lösningar står redo för att erbjudas för användning i sjukvården. Ett av dessa exempel är MyARwin som lanseras i de nordiska länderna under våren 2023 och som kan användas för olika läkemedel. MyARwin är en AR-baserad, interaktiv mobillösning, som är oberoende av ett visst läkemedel och som stödjer speciellt unga patienter som själva injicerar sig i hemmet.

– Vi har haft familjepaneler om hur vi kan motivera barnen att vilja lära sig mer. En lösning är en interaktiva, virtuell kompis, en robotcoach som kan uppgraderas genom att svara rätt på quizfrågor om behandlingen, säger Annika Himberg.

Nina Jurander, specialistsjuksköterska vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, var med och utvecklade MyARwin:

– Arbetet med appen har varit en rolig och lärorik process där vi nordiska sjuksköterskor samarbetat och lärt oss av varandra. Samarbetet med Takeda har i sin tur möjliggjort den kvalitetshöjning och trygghet appen utgör, något vi inte hade kunnat skapa på egen hand. Arbetet känns meningsfullt då responsen från de patienter som testat appen varit väldigt positiva och redan nu har jag en lista på patienter som väntar på appen.

Läs mer om Takeda 

Om Takeda
Takeda är ett ledande globalt, forsknings- och innovationsdrivet biofarmaceutiskt företag med huvudkontor i Japan. Takeda koncentrerar sin forskning kring fyra områden: sällsynta sjukdomar, gastroenterologi, centrala nervsystemet och onkologi, samt viss forskning inriktat mot plasmabaserade terapier och vacciner. Takeda har medarbetare i ca 80 länder och arbetar tillsammans med hälso- och sjukvården för att förbättra livskvaliteten för patienter. 

C-ANPROM/SE/CORP/0067 maj 2023

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera