Annons

Prinsen säljer gymmet

Prins Daniel säljer sin gymkedja som länge kämpat med svag lönsamhet. Köpare är kedjan Sats som nådde en ny rekordomsättning i fjol. 

Köpare av prinsens gymkedja är kedjan Sats som nådde en ny rekordomsättning i fjol.
Köpare av prinsens gymkedja är kedjan Sats som nådde en ny rekordomsättning i fjol.Foto:Evelina Carborn

Gymkedjan Sats köper konkurrenten Balance med tre anläggningar i Stockholm. Balance startades 2006 av Daniel Westling och prinsen är fortfarande huvudägare, men har inte varit aktiv i bolaget sedan han 2010 gifte sig med kronprinsessan Victoria.

Balance omsatte i fjol nära 50 Mkr och har länge brottats med dålig lönsamhet. Förlusten för 2017 landade på 3,2 Mkr.

”Vi har hamnat i ett mellanläge där vi är en liten kedja med för stor overheadstruktur”, säger Anders Svensson, vd för Balance och fortsätter: 

”Vi jobbar i ett premiumsegment och det finns många budgetutmanare som pressar priserna på marknaden.”

Hur mycket prinsen och de andra tre delägarna, Academic Work-grundarna Johan Skarborg och Jeremias Andersson samt vd Anders Svensson får för sina gym är hemligt.

Gymkedjan har ett bokfört värde av 12,8 Mkr, men i moderbolagets årsredovisning står det att ”externa intressenter lämnat bud på aktierna i dotterbolaget som vida överstiger deras bokförda värde”.

Sats räknar med kunna göra Balance-kedjan lönsam.

”Vi är intresserade av deras fysiska lägen och deras position inom premiumsegmentet”, säger Sverigechefen Linda-Li Cederroth.

Sats ska skylta om två av anläggningarna medan den stora anläggningen på Stureplan i Stockholm tills vidare behåller namnet Balance.

”Vi tycker Balance har duktiga medarbetare, bra lägen och är nischade på personlig träning. De kompletterar oss väl. För Sats är det lättare att skapa lönsamhet, vi har en väl fungerande stordrift”, säger Linda-Li Cederroth.

2017 blev ett nytt rekordår för Sats svenska verksamhet. Omsättningen steg till drygt 1,25 miljarder kronor och rörelseresultatet steg med 50 Mkr till 179 Mkr.

Efter köpet av Balance har Sats har nu 75 anläggningar i Sverige och drygt 200.000 medlemmar .

”Vi kommer fortsätta leta tillväxt, både organiskt och genom köp”, säger Linda-Li Cederroth.

Sats Sverige ingår i Health & Fitness Nordic (HFN) som driver gym i Sverige, Norge och Finland. Riskkapitalbolaget Altor äger 51 procent av HFN och danska försäkringsbolaget Tryghedsgruppen resterande 49 procent. 

Prins Daniel är också delägare i Master Training, en träningsanläggning på Östermalm i Stockholm. Master Training omsatte i fjol 21,6 Mkr och gjorde en vinst på 3,3 Mkr. De tre delägarna plockade i år ut 3 Mkr i utdelning.

”Det är två av mina absolut bästa kompisar som driver Master Training så det är klart att de berättar hur det går. Men jag är ’sleeping partner’ och jag är väldigt noga med att ha stor distans till verksamheten”, har prins Daniel tidigare sagt till Di.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera