ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Toppmötet i Davos

Prins Daniel i Davos: ”Vi ska vara tacksamma att vi har Greta”

  • Prins Daniel är i Davos för att slå ett slag för fysisk aktivitet och mental hälsa. Foto: DiTV

Sambandet mellan fysisk aktivitet och mental hälsa är en fråga som prins Daniel fokuserar på vid sitt första besök på toppmötet i Davos. Han passar också på att ge sitt stöd till Greta Thunbergs hållbarhetsarbete.

”Det hon lyckats åstadkomma på så kort tid [...] är helt unikt”, säger han till DI.

Bland de 3.000 deltagarna på Världsekonomiskt forum i Davos finns åtskilliga kungligheter. Storbritanniens prins Charles är här, prins Albert av Monaco också.

Och för första gången är prins Daniel här. 

”Det är otroligt spännande och stimulerande att vara här. Oavsett vad man är intresserad av finns det världsledare här att träffa och lära sig av”, säger han till Di efter att precis ha varit på ett seminarium om global hälsa med fokus på mental hälsa. 

Det är ett område som intresserar prinsen mycket. 

”Den mentala ohälsan har ökat dramatiskt, det talas om en fördubbling på tio år. Under samma tid har vi blivit mycket mindre fysiskt aktiva”, säger han och exemplifierar med en undersökning som visar att 13-åriga pojkar har minskat sin aktivitet med i snitt 4.000 steg per dag. 

”Kopplingen mellan fysisk aktivitet och mental hälsa borde vi lyfta mer, den måste bli mer tydlig”, säger han. 

Kronprinsessparet är initiativtagare till organisationen Generation Pep, och där är näringslivet ett starkt stöd, säger han. 

För att vända utvecklingen bör fysisk aktivitet bli en naturlig del av livet, inte minst för unga. 

”Är man fysisk aktiv i tidig ålder tar man med sig det hela livet”, säger han. 

Att det är fokus på hållbarhetsfrågor i Davos är tydligt. Och allra mest i fokus är den yngsta svenska delegaten till Davos - Greta Thunberg. 

”Klimatfrågan är otroligt viktigt och central här. Greta är en så imponerande person. Det hon lyckats åstadkomma på så kort tid när det gäller att skapa uppmärksamhet kring miljöfrågan är helt unikt”, säger prins Daniel som träffar Greta även i Davos. 

”Vi ska vara tacksamma att vi har Greta”, säger han. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer