Annons

Prins Daniel i Davos: ”Vi ska vara tacksamma att vi har Greta”

Sambandet mellan fysisk aktivitet och mental hälsa är en fråga som prins Daniel fokuserar på vid sitt första besök på toppmötet i Davos. Han passar också på att ge sitt stöd till Greta Thunbergs hållbarhetsarbete.

”Det hon lyckats åstadkomma på så kort tid [...] är helt unikt”, säger han till DI.

Prins Daniel är i Davos för att slå ett slag för fysisk aktivitet och mental hälsa.
Prins Daniel är i Davos för att slå ett slag för fysisk aktivitet och mental hälsa.Foto:DiTV

Bland de 3.000 deltagarna på Världsekonomiskt forum i Davos finns åtskilliga kungligheter. Storbritanniens prins Charles är här, prins Albert av Monaco också.

Och för första gången är prins Daniel här. 

”Det är otroligt spännande och stimulerande att vara här. Oavsett vad man är intresserad av finns det världsledare här att träffa och lära sig av”, säger han till Di efter att precis ha varit på ett seminarium om global hälsa med fokus på mental hälsa. 

Det är ett område som intresserar prinsen mycket. 

”Den mentala ohälsan har ökat dramatiskt, det talas om en fördubbling på tio år. Under samma tid har vi blivit mycket mindre fysiskt aktiva”, säger han och exemplifierar med en undersökning som visar att 13-åriga pojkar har minskat sin aktivitet med i snitt 4.000 steg per dag. 

”Kopplingen mellan fysisk aktivitet och mental hälsa borde vi lyfta mer, den måste bli mer tydlig”, säger han. 

Kronprinsessparet är initiativtagare till organisationen Generation Pep, och där är näringslivet ett starkt stöd, säger han. 

För att vända utvecklingen bör fysisk aktivitet bli en naturlig del av livet, inte minst för unga. 

”Är man fysisk aktiv i tidig ålder tar man med sig det hela livet”, säger han. 

Att det är fokus på hållbarhetsfrågor i Davos är tydligt. Och allra mest i fokus är den yngsta svenska delegaten till Davos - Greta Thunberg. 

”Klimatfrågan är otroligt viktigt och central här. Greta är en så imponerande person. Det hon lyckats åstadkomma på så kort tid när det gäller att skapa uppmärksamhet kring miljöfrågan är helt unikt”, säger prins Daniel som träffar Greta även i Davos. 

”Vi ska vara tacksamma att vi har Greta”, säger han. 

 


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?