Prins Daniel hedersgäst på toppmötet i Davos

Över 800 personer är nu anmälda till nästa veckans svenska lunch, som på några få år har utvecklats till en institution på toppmötet i Davos.

Och i år får the Swedish Lunch en prominent hedersgäst: Prins Daniel som besöker toppmötet för första gången. 

Prins Daniel som besöker toppmötet i Davos för första gången.
Prins Daniel som besöker toppmötet i Davos för första gången.Foto:Christine Olsson/TT

För fem år sedan var de åtta gäster. I fjol nästan 500. När nu 800 har anmält sitt intresse tvingas arrangörerna, bröderna Alexander och Marcus Widegren, inse att måttet är rågat, Fler får inte plats, trots att den svenska lunchen äger rum en bra bit ifrån- eller snarare ovanför - alpstaden som nästa vecka invaderas av tiotusentals besökare. 

För att komma till lunchen måste besökarna ta tåget till en alptopp, men det är också tanken, enligt bröderna: Att komma ifrån det hektiska programmet på toppmötet för att reflektera och få till djupare diskussioner. 

När Prins Daniel för första gången besöker toppmötet väljer han att lägga några timmar på onsdagen till lunchen vars tema i år kretsar kring hållbarhet: för varumärken, för ekonomin och för företagens investeringar. 

”Lunchen bjuder in till diskussion mellan näringslivet och globala hållbarhetsrörelsen. Det är en spännande tid att utmana våra etablerade vägar”, säger Marcus Widegren.

Att lunchen är svensk betyder inte att besökarna är svenska, de står bara för 1,6 procent av de många anmälda. 

Med några få undantag är inte heller paneldeltagarna svenska. Bland dem märks Stefano Dominicali, vd för Lamborghini. Michael Sheren, från Bank of England och Karel Wilson på OECD. 

Men maten är i alla fall svensk: köttbullar. 

”Sverige är knappt 0.15% av världens population. Att så många kommer säger mycket om vad världsledarna och globala näringslivet tycker om Sverige som varumärke. Det måste vi värna om, ” säger Alexander Widegren

Vad betyder det att Prins Daniel kommer? 

”Att Prins Daniel är vår hedersgäst är en stor ära. Särskilt när det kommer till en person som kan representera vårt land internationellt och uppmärksamma vår lunch på plats. Vi tycker det är väldigt roligt och hoppas på spännande nya introduktioner och samtal.” Alexander Widegren

Bröderna är också grundare av fintechbolaget enkla.com. De har själva en internationell bakgrund, de har bott i Tyskland, Schweiz, Italien, Kanada och USA, och har följt rapporteringen från toppmötet i alla år. Till Davos kom det för första gången via ett FN-arrangemang som heter Model United Nations.

Lunchen finansieras bland annat genom sponsorer, till exempel Volvo Cars, och donationer från gästerna. 

 

 

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?