1515
Annons

Prins Daniel hedersgäst på toppmötet i Davos

Över 800 personer är nu anmälda till nästa veckans svenska lunch, som på några få år har utvecklats till en institution på toppmötet i Davos.

Och i år får the Swedish Lunch en prominent hedersgäst: Prins Daniel som besöker toppmötet för första gången. 

Prins Daniel som besöker toppmötet i Davos för första gången.
Prins Daniel som besöker toppmötet i Davos för första gången.Foto:Christine Olsson/TT

För fem år sedan var de åtta gäster. I fjol nästan 500. När nu 800 har anmält sitt intresse tvingas arrangörerna, bröderna Alexander och Marcus Widegren, inse att måttet är rågat, Fler får inte plats, trots att den svenska lunchen äger rum en bra bit ifrån- eller snarare ovanför - alpstaden som nästa vecka invaderas av tiotusentals besökare. 

För att komma till lunchen måste besökarna ta tåget till en alptopp, men det är också tanken, enligt bröderna: Att komma ifrån det hektiska programmet på toppmötet för att reflektera och få till djupare diskussioner. 

När Prins Daniel för första gången besöker toppmötet väljer han att lägga några timmar på onsdagen till lunchen vars tema i år kretsar kring hållbarhet: för varumärken, för ekonomin och för företagens investeringar. 

”Lunchen bjuder in till diskussion mellan näringslivet och globala hållbarhetsrörelsen. Det är en spännande tid att utmana våra etablerade vägar”, säger Marcus Widegren.

Att lunchen är svensk betyder inte att besökarna är svenska, de står bara för 1,6 procent av de många anmälda. 

Med några få undantag är inte heller paneldeltagarna svenska. Bland dem märks Stefano Dominicali, vd för Lamborghini. Michael Sheren, från Bank of England och Karel Wilson på OECD. 

Men maten är i alla fall svensk: köttbullar. 

”Sverige är knappt 0.15% av världens population. Att så många kommer säger mycket om vad världsledarna och globala näringslivet tycker om Sverige som varumärke. Det måste vi värna om, ” säger Alexander Widegren

Vad betyder det att Prins Daniel kommer? 

”Att Prins Daniel är vår hedersgäst är en stor ära. Särskilt när det kommer till en person som kan representera vårt land internationellt och uppmärksamma vår lunch på plats. Vi tycker det är väldigt roligt och hoppas på spännande nya introduktioner och samtal.” Alexander Widegren

Bröderna är också grundare av fintechbolaget enkla.com. De har själva en internationell bakgrund, de har bott i Tyskland, Schweiz, Italien, Kanada och USA, och har följt rapporteringen från toppmötet i alla år. Till Davos kom det för första gången via ett FN-arrangemang som heter Model United Nations.

Lunchen finansieras bland annat genom sponsorer, till exempel Volvo Cars, och donationer från gästerna. 

 

 

 

 

 

 


Innehåll från Prostatype GenomicsAnnons

Gentest och AI ger bättre beslutsunderlag vid prostatacancer

Varje år får ungefär 1,3 miljoner män jorden runt diagnosen Prostatacancer, i Sverige drabbas årligen ca 10.000 män. Hittills har det saknats exakta metoder för att avgöra hur farlig cancern är och hur den bäst behandlas. Prostatype är ett nytt genetiskt test som använder artificiell intelligens för att bättre bedöma vilken behandling som passar den enskilda patienten.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i västvärlden och en växande sjukdom i många länder. I de fall initiala tester visar på att patienten har en mindre aggressiv cancer räcker det ofta med regelbundna kontroller. Tumören finns där, men utvecklas så långsamt att den inte kommer att påverka patientens livskvalitet i någon större utsträckning under dennes livstid. De patienter som lider av ett mer aggressivt sjukdomsförlopp får ofta behandling i form av operation eller strålning, med tillhörande biverkningar och kraftigt sänkt livskvalitet.

Gentestet Prostatype finns tillgängligt för patienter och läkare, läs mer här.  

– Svårigheten idag är att välja rätt behandling för alla de som ligger i gråzonen. Ungefär 70 procent av alla patienter ligger i låg- och mellanrisksegmentet, och där kan testet Prostatype ge en objektiv bedömning av hur aggressiv cancern är, och därmed ett individanpassat beslutsunderlag avseende vilken behandling som ska väljas, säger Fredrik Persson, VD på Prostatype Genomics.

Prostatype är ett marknadsgodkänt gentest som identifierar patientens genetiska fingeravtryck genom att via vävnadsprov mäta information från cancerstamcellens gener. Resultatet ger en unik bild av hur aggressiv cancern är vilket minskar risken för över- eller underbehandling. Externa valideringar visar att Prostatype omklassificerar cancerns aggressivitet i hela 35 procent av alla granskade sjukdomsfall.

Prostatype Genomics noterades i November 2020 på Nasdaq First North Growth Market, och marknadsför idag testet i Norden och på ett antal nyckelmarknader i Europa.

 – Under första halvåret 2022 kommer vi att intensifiera marknadsbearbetningen i Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien. Vi har nu också kommit en bra bit på vägen med att förbereda vår kommande lansering i USA. Den affärsmodell vi erbjuder är mycket lönsam för både Prostatype Genomics och våra samarbetspartners, men också för vården som helhet då besparingarna för minskad överbehandling är avsevärda, det är en verklig win-win, avslutar Fredrik Persson.

Läs mer om varför Prostatype Genomics är ett spännade företag att investera i här. 

Om Prostatype Genomics  
Prostatype Genomics grundades 2007 och har utvecklat Prostatype, en färdig gentestprodukt som finns tillgänglig för patienter och behandlande urologer som ett kompletterande beslutsunderlag inför frågeställningen behandling eller inte behandling av prostatacancer. Testet är utvecklat av en forskargrupp på Karolinska Institutet och tillhandahålls av Prostatype Genomics AB. Prostatype Genomics är noterat på Nasdaq First North Growth Market, kortnamn PROGEN.

Lär dig mer om Prostatacancer hos Cancerfonden.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Prostatype Genomics och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?