1515
Annons

Primärvalet kamp mellan tre vita äldre män

NEW YORK. Förutsättningarna inför ”Supertisdagen” i den amerikanska valrörelsen har kastats om dramatiskt under de senaste dagarna efter Joe Bidens storvinst i South Carolina och flera avhopp.

Primärvalet kokar nu ned till en kamp mellan tre vita män, 77+.

Foto:AP

Årets upplaga av Super Tuesday ser ut att kunna bli mer ovisst än vad man tidigare trott. För bara några dagar sedan såg Bernie Sanders ut att kunna ta hem alla delstater utom två och därmed koppla ett järngrepp om racet.

Mike Bloomberg, Bernie Sanders och Joe Biden.
Mike Bloomberg, Bernie Sanders och Joe Biden.Foto:AP

Men det är tydligt att mycket kan ändras under en helg. Joe Bidens överlägsna seger i South Carolinas primärval på lördagen har gett den före detta vicepresidentens tidigare så sömniga kampanj nytt liv. Tre femtedelar av alla afroamerikaner i sydstaten röstade på 77-åringen. Och är det något vi lärt oss under åren är det att man inte ska underskatta vikten av afroamerikanernas röst i Demokraternas primärval. 

Eller momentum, för den delen. 

Joe Bidens kampanj har belönats med en välbehövlig finansieringsboost. Han har också fått ta emot en rad ”endorsements”, det vill säga offentliga personer som gett honom sitt stöd. 

Men det som framför allt har gjort primärvalskampen mer spännande är det faktum att startfältet krympt. Efter South Carolina meddelade både hedgefond-miljardären Tom Steyer, Minnesota-senatorn Amy Klobuchar och den unga borgmästaren Pete Buttigieg att de avslutar sina respektive kandidaturer. 

Tom Steyers och Amy Klobuchars avhopp var väntade, efter svaga resultat och opinionssiffror.  

I Pete Buttigiegs fall kom söndagens besked mer överraskande, efter 38-åringens starka start på valrörelsen. Men både Nevada och South Carolina har varit misslyckanden för Buttigieg som haft svårt att gå hem bland minoriteter. Inför Super Tuesday såg det tufft ut att ens nå över 15 procent i någon av delstaterna, vilket krävs för att få vara med och dela på delstatens delegater. 

Avhoppen innebär att det blivit lite mindre trångt bland kandidaterna i partiets mittfåra, där Joe Biden håller till. På papperet borde det gynna honom, speciellt efter att både Klobuchar och Buttigieg ställt sig bakom Bidens kampanj efter sina avhopp.

I praktiken återstår det dock att se. 

För har man varit på Joe Bidens respektive på Pete Buttigiegs kampanjmöten är det tydligt att de är varandras motpoler som kandidater. Medan den tidigare vicepresidenten nästan uteslutande talar om sitt CV och hur saker och ting borde gå tillbaka till hur det var innan Donald Trump har den unga homosexuella krigsveteranen fokuserat på framtiden, på politiskt ledarskap för 2020-talet. De attraherar därför olika typer av väljare. 

Även Elizabeth Warren väntas lägga ned sin kampanj inom kort, att döma av hennes svaga resultat och trenden i opinionsundersökningarna. På papperet borde det gynna Bernie Sanders, då de båda tillhör partiets vänsterflank.  

Det här kokar ned till en kamp mellan två vita män, 77+: Bernie Sanders och Joe Biden, med en tredje, Mike Bloomberg, som joker. 

På onsdagen kommer vi veta betydligt bättre vem som har bäst chans att få utmana president Trump i november.


Innehåll från NedermanAnnons

”Ren luft hindras av vanans makt i tillverkningsindustrin”

En välfungerande luftfiltreringsanläggning är kritisk för en god arbetsmiljö, optimerad produktion samt minimal energiförbrukning i tillverkningsindustrin.

Miljöteknikbolaget Nederman satsar stort på att stötta industrin att ta kontroll över luftreningen i tillverkningsindustrin med hjälp av SmartFilters.

Kunskapsbristen om vikten av en välfungerande industriell luftfiltrering är ofta boven i moderniseringsprocessen av stora industrier. Det menar Magnus Edmén, VP E&FT / Head of Sales Area EMEA på Nederman, och berättar att verksamheter inte alltid har full kontroll på deras luftfiltreringsanläggningar – även om en luftfiltreringsanläggning kan vara produktionskritisk. 

– I vissa fall är filtreringsanläggningar avgörande för tillverkningen; om den slutar fungera stannar produktionen. I andra fall kan driftstörningar leda till utsläpp av cancerogen svetsrök eller i värsta fall bidra till brand eller dammexplosion.

Automatiserade energibesparingar

SmartFilter är ett multifunktionellt luftreningsfilter som är lämpligt för industriella avfall såsom rök, damm, träspån och annat brännbart damm. Utöver att filtrera industriluften samlar de in data som ger användaren värdefull information om omedelbara och möjliga framtida underhållsbehov. I de mest avancerade smarta filtren styrs anläggningen automatiskt mot en så låg energianvändning som möjligt med hjälp av egenutvecklade algoritmer. 

Edmén anser att Internet of Things möjliggör effektiv realtidskommunikation så att verksamheter får bättre koll på sin energiförbrukning, produktions- och arbetsmiljörisker. 

– En vanlig missuppfattning är att hållbarhet och lönsamhet inte går ihop. Nya miljötekniska uppfinningar kan optimera energiförbrukning, sänka kostnader och möjliggöra en lönsam hållbarhetspolicy. 

Fara för hälsa och miljö

Magnus har arbetat med miljöteknik i över 20 år och är väl medveten om riskerna som kan komma med bristande kunskap om energikonsumtion och miljörisker inom industrin. I och med att många tillverkningsföretag tidigare saknat tillräckliga data på till exempel energikonsumtion har steget mot hållbara lösningar inte tagits. Med IOT-lösningar kan industrin ta kontroll över fabrikens luftflöden och minska faror som skadliga utsläpp kan innebära för både hälsa och miljö.

– Jag skulle säga att den största anledningen till att industrin tar så små utvecklingssteg framåt är vanans makt. Man driver sin verksamhet som man alltid har gjort i och med att det fungerar, men man tänker inte steget längre och börjar titta på fördelarna som kommer med en optimerad luftfiltrering. Det är här ny teknik kan förenkla för industrin; antingen genom att filtren själva talar om ifall det finns underhållsbehov eller att de själva optimerar sin energikonsumtion utan manuella inspel.

Läs mer här 

Mer från Nederman

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nederman och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?