1515
Annons

Prestigeuppdrag hos WEF till Magdalena Andersson

Finansminister Magdalena Andersson (S) har tackat ja till ett prestigeuppdrag för Världsekonomiskt forum (WEF). Hon har valts in i en styrgrupp, som ska diskutera strategier för inkluderande tillväxt.

Finansminister Magdalena Andersson
Finansminister Magdalena AnderssonBild:TT

"Det kommer naturligtvis bli ett jättespännande arbete", säger Magdalena Andersson till TT. 

"Sverige har säkert en del erfarenheter att bidra med just när det gäller inkluderande tillväxt", tillägger hon.

I styrgruppen, på drygt tjugo personer, sitter även bland annat höjdare som OECD-chefen Angel Gurría och Columbiaprofessorn Joseph E Stiglitz, som tilldelats Ekonomipriset till Nobels minne.

Grundproblemet styrgruppen ska diskutera är hur det allt högre välståndet i världen, skapad av en alltmer globaliserad och digitaliserad ekonomi, ska komma fler människor till del.

Vanliga löntagare får inte se någon standardförbättring samtidigt som de rikare drar ifrån. Det är bakgrunden till att man pratar om en inkluderande tillväxt.

Enligt Magdalena Andersson skiljer sig utvecklingen i Sverige åt från andra länder när det gäller fördelningen av välståndet. Det hänger enligt finansministern ihop med landets starka fackföreningar och omfördelningen av välståndet som sker via Sveriges generella välfärdssystem.

"Det handlar ju också om att i en sådan här grupp vara med och påverka den dagordning som är i det internationella samtalet", säger hon.

Styrelseuppdraget är på två år och det utgår inget arvode, enligt Magdalena Andersson, som räknar med att kunna utföra merparten av uppdraget med telefonkonferenser.

"Det blir en plattform för mig att kunna föra samtal med olika globala ledare", säger hon.

Den starka internationella konjunkturen, med global tillväxt på väg uppåt, är en bra drivkraft för att få i gång diskussionerna om en bättre välståndsfördelning, enligt Magdalena Andersson. Men hon tror inte det räcker för att vända vågen av populism i stora delar av västvärlden.

"Ska man vända den utveckling vi har haft med ökade klyftor krävs ett strukturerat och genomtänkt arbete från regeringar och företagsledare runt om i världen."


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?