ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Nya riktlinjer för att minska spridningen – butiker ska begränsa antalet kunder

Folkhälsomyndigheten utfärdar nya riktlinjer för att dämpa smittrisken i vardagslivet.

Affärer och kollektivtrafik bör vidta åtgärder för att minska trängsel.

Riktlinjerna presenteras på en presskonferens med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

”Var och en av oss behöver ta ansvar för att minska och dämpa smittspridningen. Alla måste bidra”, säger Hallengren.

Johan Carlson ger exempel på de nya riktlinjerna. När det gäller de som sköter kollektivtrafiken så ska trängsel undvikas.

”Att ställa in turer och därmed öka trängseln är inte acceptabelt”, säger han.

Folkhälsomyndigheten vill också att antalet passagerare begränsas beroende på fordon och att passagerare informeras hur de ska uppträda för att minska smittrisken.

När det gäller handeln så vill Folkhälsomyndigheten att butikerna begränsar antalet kunder för att undvika trängsel. Det kan också handla om att hitta alternativ till kassaköer och se till att köande kunder håller avstånd.

Folkhälsomyndigheten uppmanar föreningar att skjuta upp så många föreningsstämmor och årsmöten som möjligt.

Idrottsföreningar uppmanas att överväga om man ska fortsätta med verksamhet som innebär mycket närkontakt, som till exempel i brottning. Folkhälsomyndigheten vill också att matcher och cuper skjuts upp.

Riktlinjerna är ett förtydligande av tidigare beslutade allmänna råd och föreskrifter.

Enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten har drygt 4.400 personer i Sverige bekräftats smittade med coronaviruset och 180 personer har avlidit.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer