1515
Annons

Pressträff med Löfven 16.15 – nya åtgärder väntas

Regeringen är oroad över smittspridningen under pågående sportlov och ett paket med åtgärder ska presenteras i dag.

Statsminister Stefan Löfven (S) kallar till pressträff klockan 16.15.

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Regeringen behandlar åtgärderna på ett extra regeringssammanträde i dag.

Förutom Löfven närvarar socialminister Lena Hallengren (S), utbildningsminister Anna Ekström (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på dagens pressträff.

På Folkhälsomyndighetens pressträff i går avslöjade statsepidemiolog Anders Tegnell att ”vi har ett paket på gång” med nya åtgärder. Men han ville inte avslöja några detaljer.

Flera regioner är oroliga för att sportlovet ska leda till en tredje smittvåg. Men Anders Tegnell är kallsinnig till krav på att regeringen och Folkhälsomyndigheten ska införa nationella reserekommendationer. I våras uppmanades människor att undvika resor längre än två timmar.

”Det är svårt att förstå vilken effekt det skulle få”, sade Tegnell i går.

Han påminde i stället om att det är de redan befintliga åtgärderna som är de viktiga, till exempel grundrådet om att hålla avstånd.

”Jag är lite oroad för att vi nu tror att det är nya åtgärder som kommer att lösa situationen”, sade Anders Tegnell.

Han trycker i stället på att det nu handlar om att se till att befintliga rekommendationer och restriktioner fungerar bättre.

Ett exempel på att skruva i befintliga regler är att skärpa länsstyrelsernas tillsyn av butiker, gym och andra verksamheter som omfattas av den så kallade begränsningsförordningen. Enligt uppgift till TT diskuteras att utöka kontrollerna av det som inte fungerar.

Om verksamheterna inte rättar till brister frivilligt kan länsstyrelsen besluta om att de måste betala vite.

Den ökade smittspridningen, pågående sportlovsveckor och oron för en tredje våg har fått flera regioner att införa lokala restriktioner. Till exempel utökade krav på munskydd i kollektivtrafiken och vid trängsel inomhus.

Dessutom rekommenderas högstadieskolor och gymnasier på flera håll att ha distansundervisning veckan efter sportlovet.

Anders Tegnell är inte orolig för skidsemestern i sig — och han påminner om att de flesta inte åker iväg på fjällresor. Risken finns även hemma.

”Det är loven som gör att man blandar sig med andra personer på ett nytt sätt och sedan när man kommer tillbaka till skolan så finns en risk för att det går i gång igen”, sade Tegnell i går.

Regeringen väntas på pressträffen även ge besked om förbudet mot alkoholservering på krogen efter klockan 20. Om förbudet inte förlängs, blir det möjligt för restauranger att servera alkohol till klockan 22 från och med måndag — precis när stockholmarnas sportlov har börjat.

Innehåll från Örebro KommunAnnons

Unik energilösning sänker driftkostnader

För att minska fastigheters beroende av köpt el, har Örebro kommun med samarbetspartners tagit fram ett smart energisystem som verkställs i den nya smarta stadsdelen Tamarinden. Genom att flytta systemgränsen från fastighet till hel stadsdel bidrar man till sänkt effektbehov, lägre driftkostnader och minskad klimatpåverkan.

Energisystemet i Tamarinden kommer bidra till ett halverat effektbehov och minska energibehovet med minst 30 procent, samt bidra till att avlasta elnätet. Tamarinden må vara först ut att testa detta, men förhoppningarna är att det ska ge ringar på vattnet och spridas till andra stadsdelar, nationellt såväl som internationellt.

– Vi tror inte att man kan stirra sig blind på en metod när det kommer till att lösa energikrisen. Däremot har vi kommit på ett effektivt sätt att fånga och använda de lokala energiresurserna så att de bidrar till minskat energibehov, effektuttag och därmed även lägre driftkostnader, säger Jenny Källmén, projektledare för Tamarinden i Örebro.

Hur det går till i praktiken

Varje byggnad i Tamarinden kommer anslutas till ett lokalt energinät och uppföras med solceller samt batterier i kombination med en styrenhet som kopplas till en lokal systemoperatör. Samma principer med lagring och delning kommer tillämpas på värmesidan.

– Energilösningen ger bland annat möjlighet till delning av energi mellan fastigheterna på en lokal marknad, lastbalansering, grön elproduktion och ökad resiliens, säger Jenny Källmén.

Minskar säkerhetsrisker och påskyndar omställningen

Tamarinden kan även komma att fungera som en buffert för att förebygga strömavbrott såväl som andra säkerhetsrisker.

-Vid situationer då det är fullt på nätet och viktigt att exempelvis sjukhus får tillgång till el, kommer Tamarinden avlasta huvudnätet genom att erbjuda sig att kopplas bort under en period. Stadsdelen blir då självförsörjande på el genom den el som området producerar och har lagrat i såväl batterier som fordon, säger Jenny Källmén.

Enligt henne är Tamarinden ett exempel på hur man genom smartare planering och byggnation kan påskynda omställningen till ett fossilfritt energisystem.

– Teknikutvecklingen går snabbt och lösningarna finns redan på plats för att förverkliga Tamarindens energisystem. Innan årsskiftet stod lagen i vägen, men nu kan enskilda fastighetsägare koppla ihop sig och dela el lokalt – en viktig milstolpe i projektet, säger Jenny Källmén.

Läs mer om Tamarinden här

Leder vägen mot klimartsmart samhälle

Tamarindens ambitioner faller väl in med Örebros övergripande vision om att vara en klimatpositiv kommun år 2050. 

– Örebromodellen – som innebär att all planering av byggande på kommunal mark sker under kontroll av kommunen – möjliggör för olika aktörer att tillsammans ta viktiga kliv i riktning mot att minska energiförbrukningen, säger Erik Blohm, Stadsbyggnadschef för Örebro kommun.

Byggandet av Tamarinden sker i samråd med forskningsinstitutet RISE och KTH, som bedriver projektet ”Systemförändring med lokalt delad energi”. Genom att följa utvecklingen i projektet kommer man kunna utvärdera det och bidra till skalbarhet både i Sverige och Europa.

– I höst drar två av områdets fem byggprojekt igång och om allt går som det ska kommer hela området stå klart 2026–2027, säger Erik Blohm.

Ta reda på vilka möjligheter som Örebro kan erbjuda för dig och ditt företag här 

Fakta: 

Tamarinden kommer bestå av 800 bostäder, samt övriga verksamheter såsom förskola och företagslokaler. Tamarinden verkställs i samarbete med byggaktörerna Serneke (CapMan), ÖrebroBostäder, Magnolia, Friendly Building och Tornet. Allt sker i tät dialog med E.ON. Läs mer om pågående byggprojekt här. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Örebro Kommun och ej en artikel av Dagens industri

Höga virushalter i Göteborgs avloppsvatten

Nivån av coronaviruset i avloppsvattnet i Göteborg är fortsatt förhöjd, rapporterar 

Sveriges Radio Vetenskapsradion.

Enligt resultaten är andelen virus ungefär lika hög som vid de första virusvågorna.

Mätningarna, som genomförts av Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, sträcker sig fram till den 28 augusti och visar även att halten av sars-cov-2 inte längre går ner i botten mellan uppgångarna.

Enligt resultaten gör också kurvan för de uppmätta virusnivåerna i avloppsvattnet en sväng uppåt den senaste veckan.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera