Pressträff med Löfven 16.15 – nya åtgärder väntas

Regeringen är oroad över smittspridningen under pågående sportlov och ett paket med åtgärder ska presenteras i dag.

Statsminister Stefan Löfven (S) kallar till pressträff klockan 16.15.

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Regeringen behandlar åtgärderna på ett extra regeringssammanträde i dag.

Förutom Löfven närvarar socialminister Lena Hallengren (S), utbildningsminister Anna Ekström (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på dagens pressträff.

På Folkhälsomyndighetens pressträff i går avslöjade statsepidemiolog Anders Tegnell att ”vi har ett paket på gång” med nya åtgärder. Men han ville inte avslöja några detaljer.

Flera regioner är oroliga för att sportlovet ska leda till en tredje smittvåg. Men Anders Tegnell är kallsinnig till krav på att regeringen och Folkhälsomyndigheten ska införa nationella reserekommendationer. I våras uppmanades människor att undvika resor längre än två timmar.

”Det är svårt att förstå vilken effekt det skulle få”, sade Tegnell i går.

Han påminde i stället om att det är de redan befintliga åtgärderna som är de viktiga, till exempel grundrådet om att hålla avstånd.

”Jag är lite oroad för att vi nu tror att det är nya åtgärder som kommer att lösa situationen”, sade Anders Tegnell.

Han trycker i stället på att det nu handlar om att se till att befintliga rekommendationer och restriktioner fungerar bättre.

Ett exempel på att skruva i befintliga regler är att skärpa länsstyrelsernas tillsyn av butiker, gym och andra verksamheter som omfattas av den så kallade begränsningsförordningen. Enligt uppgift till TT diskuteras att utöka kontrollerna av det som inte fungerar.

Om verksamheterna inte rättar till brister frivilligt kan länsstyrelsen besluta om att de måste betala vite.

Den ökade smittspridningen, pågående sportlovsveckor och oron för en tredje våg har fått flera regioner att införa lokala restriktioner. Till exempel utökade krav på munskydd i kollektivtrafiken och vid trängsel inomhus.

Dessutom rekommenderas högstadieskolor och gymnasier på flera håll att ha distansundervisning veckan efter sportlovet.

Anders Tegnell är inte orolig för skidsemestern i sig — och han påminner om att de flesta inte åker iväg på fjällresor. Risken finns även hemma.

”Det är loven som gör att man blandar sig med andra personer på ett nytt sätt och sedan när man kommer tillbaka till skolan så finns en risk för att det går i gång igen”, sade Tegnell i går.

Regeringen väntas på pressträffen även ge besked om förbudet mot alkoholservering på krogen efter klockan 20. Om förbudet inte förlängs, blir det möjligt för restauranger att servera alkohol till klockan 22 från och med måndag — precis när stockholmarnas sportlov har börjat.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?