ANNONS:
Till Di.se

Pressen ökar på Rezidors huvudägare

  • Rezidor driver bland annat Radisson-hotellen. Foto: Amanda Lindgren

Rezidors huvudägare HNA har tvingats lämna ifrån sig 10,6 miljoner aktier i hotellgruppen till en långivare. Det är en signal på att kineserna har stora problem.
Samtidigt sitter Rezidors ordförande Xin Di löst sedan han fått gå som vd i HNA Tourism.

I onsdags kväll kunde Di avslöja att kinesiska HNA minskat sitt innehav i hotellgruppen Rezidor med knappt 6 procent till 64,7 procent.

Efter nästan två dygn av tystnad gick Rezidor sent på fredagen ut med ett snårigt pressmeddelande, där den verkliga avsändaren av allt att döma var huvudägaren. Då hade Di tidigare under dagen kontaktat kinesernas advokatfirma i Sverige med en rad frågeställningar.

Av pressmeddelandet framgår att en långivare tagit över aktierna. Samtidigt försöker HNA få till ett resonemang om att ägandet på 70,4 procent är intakt, trots att aktierna flyttats till långivarens konto.

De två tydligaste meningarna i meddelandet lyder:

”HNA Tourism Group har ingått ett låneavtal med en långivare, enligt vilket 10 600 000 av HNA Tourism Groups aktier i Rezidor har ställts som säkerhet för lånet. De pantsatta aktierna har, i enlighet med låneavtalet, överförts till långivarens värdepapperskonto.”

I normalfallet låter banker pantsatta aktier ligga kvar i kundens depå. Men i det här fallet har alltså HNA:s långivare fört över aktierna till ett eget värdepapperskonto.

”Det tyder på att banken inte bedömer HNA som kreditvärdiga längre och att detta egentligen är en slags pantrealisation”, säger en av Di:s källor.

HNA hävdar också att bolaget inte brutit mot flaggningsreglerna eftersom långivaren inte kommer rösta för de 10,6 miljoner aktierna.

Klart är att de tuffare kinesiska valutarestriktionerna skapat problem för HNA som är skuldsatt efter en global shoppingrunda där Rezidor och Hilton införlivats. Konglomeratet för nu samtal med sina banker för att förlänga kreditlinorna, medan HNA:s obligationer fallit de senaste dagarna. New York Times skriver att investerarna flyr och att banker som Goldman Sachs och Bank of America Merrill Lynch ställt sig skeptiska till HNA.

Osäkerheten spiller över på Rezidor. Det är oklart vilket mandat ordförande Xin Di har. Han tvingades lämna HNA:s ledning i november utan att detta kommunicerats i Sverige. På marknaden är frågan vad som händer nu i Rezidors styrelserum. Bolaget har inga närmare besked för dagen.

Kommer Xin Di att kunna sitta kvar?
”Han sitter i vart fall kvar nu. Det är de uppgifter vi har”, säger Knut Kleiven, finansdirektör i Rezidor.

Enligt uppgift till Di är Rezidors styrelsemöten numera udda tillställningar eftersom Xin Di har svårt att föra ett samtal på engelska.Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies