Annons

Pressad Sabuni höll tal – men utelämnade las-kraschen

Efter kollapsade las-förhandlingar och en tänkbar regeringskris framför näsan höll Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni tal under Liberalernas partiråd i Tensta i Stockholm. Men hon nämnde inte med ett ord de kraschade förhandlingarna, där hon fått intern kritik för sina uttalanden.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni efter talet i Tensta.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni efter talet i Tensta.Foto:Pontus Lundahl/TT

”Järva är nu ett område där jobben är färre och bidragen fler. Där vi i stället för att se barn som leker ser småpojkar som är grindvakter till de kriminella gäng som nu utfärdar utegångsförbud”, sade hon.

Hon jämförde hur det är i Tensta i Järvaområdet i dag med hur det var där på 1980-talet, när hon var tonåring. Hon beskrev det som en tid då hon och hennes kusiner kände sig trygga. Hon är ändå glad över att föräldrarna valde att bosätta sig i Kungsängen.

”Det gav mig en chans att lära mig svenska på riktigt. Det gav mig möjlighet att visa vad jag kunde på en anställningsintervju i stället för att bli bortsorterad vid ansökan. Det gjorde att jag inte behövde ljuga när jag svarade på frågan – och var bor du nånstans?”

Nyamko Sabuni talade också om hur förödande det kan vara med låga förväntningar, vilket hon själv upplevt.

”För jag var en duktig flicka, jag gjorde mina läxor och jag presterade okej. Men när jag sa till min lärare att jag nöjer mig inte med treor – jag vill ha fyror och femmor så kom orden tillbaka: ”Nyamko, du är invandrare, det här är jättebra”.”

Hon sade att en drivkraft för hela hennes politiska gärning är att detta aldrig ska drabba andra barn.

Därför satsar Liberalerna på att göra förorterna tryggare, bland annat genom ett bostadspolitiskt program.

Däremot nämnde hon inte med ett ord de kraschade las-förhandlingarna, där hon fått intern kritik för sina uttalanden om att las-utredningens förslag ska bli lag oavsett om det kan leda till en regeringskris. 

Anna Starbrink, regionråd i Stockholm, tycker inte att nyttan med att hålla fast vid utredningsförslaget står i proportion till vilket politiskt kaos som en regeringskris och ett möjligt extra val skulle kunna leda till.

Dessutom visade SVT/Novus väljarbarometer för oktober, som presenterades i veckan, att partiet fortsätter ligga under riksdagsspärren och efter partiledardebatten i SVT fick Nyamko Sabuni lågt betyg av tittarna.

Liberalernas partiråd, är partiets näst högsta beslutande organ, och hålls varje år som det inte är landsmöte, som är det högsta beslutande organet. Årets partiråd hålls digitalt på grund av pandemin.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera