1515
Annons

Pressad Erdogan hoppas plötsligt på Europa

Donald Trump är på väg ut och Turkiets ekonomi rasar. Då vänder sig president Recep Tayyip Erdogan mot ett motvilligt Europa med nya locktoner.

”Det signalerar någon slags öppning för diplomati i alla fall”, säger Turkietexperten Paul T Levin till TT.

Recep Tayyip Erdogan.
Recep Tayyip Erdogan.

De senaste dagarna har Erdogan i olika sammanhang uttalat att Turkiet är en självklar del av Europa och att han ser sitt land bygga en framtid tillsammans med EU. Kontrasten är stor mot de ofta tuffa ord han riktat mot unionen tidigare.

”Alla är nog försiktiga med att dra för stora växlar av enstaka uttalanden. Turkiet har agerat så aggressivt och retoriken från Erdogan och andra ledande politiker har varit så våldsamt kritisk under så lång tid att det nog krävs ganska mycket för att man ska ta honom på orden”, säger Paul T Levin, som leder institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Levin ser flera möjliga anledningar till Erdogans utspel. En är att det har skett inrikespolitiska omvälvningar där en mer aggressiv regeringsfalang har satts åt sidan. En annan är att Turkiets ekonomi är i fritt fall och att relationerna till landets största handelspartner, EU, behöver smörjas.

”En annan är att han inte längre kommer att ha Donald Trump som ett slags livlina. Joe Biden har under sin kampanj och även tidigare varit mycket hårdare mot Turkiet och till och med beskrivits som kurdernas bästa vän. Han har sagt att han kommer att trycka på demokrati och sådana frågor”, säger Levin, som noterar att opinionen om Turkiet har svängt i det officiella USA i stort.

”Det skulle kunna ses som ett slags vändning inför en kommande Biden-administration, att Erdogan inser att han inte bara kan agera hur som helst längre.”

Hans flörtande är dock inte reservationslöst. Turkiet är en ”oskiljaktig del av Europa”, sade Erdogan i ett tal inför sina partikamrater på söndagen, men fortsatte:

”Det betyder inte att vi kommer att böja oss inför öppna attacker mot vårt land och nation, förtäckta orättvisor och dubbla måttstockar.”

Tajmingen är på vissa sätt desto mer oväntad. För bara en vecka sedan stod Erdogan i turkstödda Nordcypern och lobbade för en kontroversiell tvåstatslösning på ön.

De senaste månaderna har vapenskramlet ekat i östra Medelhavet då Turkiet prospekterat för gasutvinning i omtvistade vatten.

När EU:s ledare håller toppmöte i mitten av december kommer Turkiet att ligga högst på dagordningen. Det har talats om nya sanktioner och unionens utrikeschef Josep Borrell sade tidigare i veckan att Ankara bara fjärmar sig allt längre från Europa och att relationen står inför en avgörande brytpunkt.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas har antytt att tålamodet tryter och Frankrikes dito, Jean-Yves Le Drian, kräver att Erdogan lägger handling till sina vackra ord.

Erdogan sade i sitt partianförande att han inte ser några problem ”med andra länder eller institutioner som inte kan lösas med politik, dialog eller förhandlingar”.

På pappret är Turkiet kandidat till ett EU-medlemskap, Erdogans maktambitioner och massgripanden av oliktänkande till trots. Sedan 2015 har han en överenskommelse med EU om att Turkiet ska härbärgera nära fyra miljoner flyktingar som var på väg västerut.

”Överenskommelsen, eller snarare EU:s motvilja att ta emot flyktingar, har inneburit att Erdogan haft ett slags hållhake på EU”, säger Levin.

TT: Ett turkiskt EU-medlemskap då, på längre sikt?

”Det är väldigt svårt att tänka sig, i alla fall under Erdogans regim. Även om ett regimskifte sker så tror jag att det skulle vara svårt för många i EU att våga lita på att Turkiet går i en stabil demokratisk riktning”, säger Levin, som ändå tror att ett medlemskap skulle kunna gynna båda parter, under rätt former.

”Men jag tror inte att det är sannolikt i något slags överskådlig framtid.”


Recession på allas läppar i Davos

Recessionen är inte här nu, men om kriget inte får ett oväntat snart slut lär vi komma dit. Det är private equityjätten Carlyles medgrundare och ordförande David Rubenstein slutsats. Samtidigt anser att aktiemarknadens oro är en överreaktion.  

”Det finns goda chanser för att investerare nu.”

Jane Fraser och David Rubenstein på WEF i Davos.
Jane Fraser och David Rubenstein på WEF i Davos.Foto:Hollie Adams, Carolyn Kaster, Gian Ehrenzeller

”R-ordet”, recession, är på allas läppar på Världsekonomiskt forum i Davos. Tungviktaren och multimiljardären David Rubenstein, som grundade the Carlyle Group, private equitybolaget med 325 miljarder dollar i sina fonder, säger att allt beror på kriget i Ukraina.

”Alla recessioner är inte lika. Den kan vara mild eller svår.  Och ingen innebär slutet. Det här blir en mild recession”, säger han, och tillägger att det gäller - om inte kriget i Ukraina blir långdraget. 

Vi har varit med om betydligt värre kriser, som covid och dot.com-krashcen, menar han.

Och även om utvecklingen på den amerikanska börsen är den svagaste på 20 år, och techjättarna rasat till synes handlös, är det fel att oroa sig för en ny dot.com-krasch. 

”Vid den kraschen hade vi internetbolag utan intäkter som aldrig borde ha börsnoterats. Netflix är en helt annan sak. Det kanske inte var värt vad det var tidigare, men det är värt mer än nuvarande värdering. Det är en god chans för investerare att köpa på botten ”, säger han och nämner även Amazon som ett bolag han beundrar. 

Till saken hör möjligen att David Rubenstein också har medgett att han tackat nej till att bli en av de första investerarna i både Facebook - hans livs största misstag, har han kallat det - och Amazon. 

”Det finns en hel del bra köptillfällen nu. Men spacarna kan ha varit ett fenomen som inte kommer tillbaka”, spår han.  

David Rubinstein deltog i Davos även i en panel med Citis vd Jane Fraser, som anser att börsreaktionen delvis varit sund. Investerarna har inte spurtat mot dörren. 

 ”Det har varit en ganska konstruktiv korrektion”, sa hon, 

Nu handlar allt om tre R: Ryssland, recession och räntor.

I USA är det räntorna som är huvudnumret, men eftersom konsumenterna har buffertar behöver det inte bli så farligt, anser hon. 

”Men Europa är mitt i stormen, med stora problem med leverantörskedjor och kriget. Jag är ganska säker på att det blir recession, men jag hoppas jag har fel”, säger hon. 

Globalt är det livsmedelskrisen som oroar henne mest. 

”Det är den stora faran. Väldigt många kommer att gå hungriga”, sa hon. 

Med i panelen var även IMF-chefen Kristalina Georgieva som också oroade sig mest för livsmedel. 

”2022 blir ett tufft år. Oljepriset har sjunkit, men livsmedelspriserna fortsätter att stiga och stiga. Vi kan klara oss utan bensin, men vi måste äta varje dag. Jag vill inte vara för negativ: vår prognos är en tillväxt på 3,6 procent , det är en lång väg till global recession. Men i vissa länder har vi redan recession”, sa hon. 

Inflationen är ständigt närvarande i Davos. François Villeroy de Galhau chef franska centralbanken, fick frågan om inte centralbankerna feldiagnostiserat inflationen, när den betecknades som övergående, och att man nu tar till för dramatiska åtgärder. 

”Det är inte en dramatisk förändring av penningpolitiken, det är en dramatisk förändring i omvärlden”, konstaterade han, som anser att fokus är för mycket på de väntade räntehöjningarna i juli och september. 

”Nästa steg är mer viktigare. Vi har en karta”, sa han hemlighetsfullt. 

David Rubenstein konstaterade att det vore dumt att inte tro att covidstimulanserna skulle ge en kraftig inflation - och att kriget sedan satt systemet ur spel. 

”Det går fort att få inflation men att det tar betydligt längre tid att bli av med den”, sa han. 

Om han inte tror på spacar så är kryptovalutor mer intressant, verkar han tycka. 

”Det är en illusion att man kan investera i något som har hög avkastning och låg risk. Men om krypto är värt x eller y är inte alltid det viktiga, det är att staten inte vet vad du har.” 

Att man gömma investeringar från regeringar är en orsak till att krypto kommer att finnas kvar, sa han. 

”Det som motiverar människan är att hålla sig vid liv, få barn - och undvika skatt.”  

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?