ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Pressad bransch höjer glasspriserna

Glassbranschen pressas av vaniljbrist, dyr grädde och en explosion av nya leverantörer. 

För den trogna glassälskaren påverkar det också plånboken – på tjugo år har en Daimglass blivit 78 procent dyrare.

Varmare väder innebär att glassätare landet över beger sig ut för att fylla på frysen. Men att köpa glass i dag är inte samma affär som det var förr. År 1998 kostade en Daimglass för 14 kronor styck, i dag har priset gått upp med 78 procent till 25 kronor.

På glassföretaget Sia har de höjt sina priser med 10 procent det senaste året. Vd:n Rolf Frid menar att det är råvarorna som påverkar priset mest.

"Vi höjer när råvarupriserna går upp. Gräddpriset har gått upp 35 procent i år i jämförelse med föregående år."

Även priset för vanilj har stegrat, om än under en längre period. På grund av cyklonen Enawo som ödelade stora delar av vaniljodlingen på Madagaskar i fjol har gett brist på äkta vanilj. Men på grund av de långa kontrakter som många glassföretag har med sina vaniljleverantörer har det kortsiktigt inte en lika stor prispåverkan.

Däremot kan kostnaden bli mer kännbar för nya leverantörer.

"Om man i dag vill gå från arom till äkta vanilj i förpackning så går det nästan inte att köpa över huvud taget. Vi har ju jobbat med äkta vanilj under lång tid, så vi är vana", säger Rolf Frid.

Trots ökningarna har leverantörerna blivit fler, men utbudet har spridit sig bortom den klassiska vaniljglassen.

"Just nu är det en uppsjö av glass på marknaden. Ekologisk glass, proteinglass, grönkålsglassar, detoxglassar", säger Anders Engwall, kategorichef på Reitan Convenience, det norska företaget som bland annat driver Pressbyrån.

"Vi lanserade Ben & Jerry non-dairy, gjord på mandelmjölk, förra året och det var en succé. Det fanns en ny kundgrupp som var villiga att betala och vi sålde otroliga mängder."

Men oavsett glasskategori verkar priserna inte vara på nedgång. För de som är svaga för isglass kan det dock svida något mindre i plånboken. Sedan 1998 har piggelinen nämligen bara gått upp med två kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer