Annons

Press på snabba åtgärder mot gängen

Partierna ska försöka enas om åtgärder om gängkriminaliteten.

”Det är förhandlingar nu”, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Foto:Johan Nilsson / TT

På dagens möte har alla de sju partierna redovisat sina olika förslag.

” Det finns ett stort antal förslag där vi har gemensam grund. Spännvidden mellan partierna är inte särskilt stor”, säger Morgan Johansson på en pressträff efter mötet.

Han vill inte gå in i detalj på de olika förslag som diskuteras. Men både han och inrikesminister Mikael Damberg säger sig inte vilja dra ut på förhandlingarna i onödan.

”Det är ett högt tempo, men vi tänker inte redovisa tidtabellen för er”, säger Mikael Damberg (S).

Regeringens ingångsvärden i förhandlingarna är bland annat en kraftig höjning av minimistraffen för övergrepp i rättssak, att ett system med kronvittnen ska utredas, att höjt straff för mened ska utredas, att skyddet av vittnen ska ses över och att automatisk kameraövervakning av fordon i gränsnära områden ska införas. Men på listan, som delades ut på mötet, finns till exempel inte anonyma vittnen eller visitationszoner med.

Flera partier kräver nu resultat.

”Nu måste vi förhandla om det här för vi har en akut situation”, säger M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Moderaterna vill bland annat införa visitationszoner, dubbla straffen för gängrelaterad brottslighet, införa en tidsbegränsad lag som tillåter anonyma vittnen och införa ett kronvittnessystem.

Flera av partierna tycker att regeringen är alldeles för långsam när det gäller att genomföra lagändringar och andra åtgärder.

M kan tänka sig att acceptera kortare remisstider, inte följdmotionera på lagförslag i riksdagen, samt höja anslagen till regeringskansliet.

Ett exempel på en lagändring som tagit lång tid handlar om att polisen ska kunna använda hemlig dataavläsning.

Redan i en överenskommelse om åtgärder mot terrorism 2015 fanns förslaget med.

I våras siktade regeringen på att lägga fram en proposition i september, men nu är det december som gäller.

 

”Om man frågar polisen så är det en av de absolut viktigaste åtgärderna att få på plats. Det är obegripligt att det ska ta så lång tid2, säger Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Andreas Carlson.

Inrikesminister Mikael Damberg lovade så sent som i början av sommaren att en utredning om kronvittnen och höjda straff för övergrepp i rättssak skulle tillsättas inom kort.

Onsdagens möte om gängkriminaliteten var det andra i ordningen. Det förra hölls på regeringskansliet i förra veckan utan att några resultat presenterades.

Även rikspolischefen Anders Thornberg, riksåklagaren Petra Lundh och Fredrik Holmberg, överdirektör på Tullverket, var med på mötet för att ge politikerna en bild av hur situationen ser ut på respektive område.

Enligt uppgift till TT lyfte rikspolischefen bland annat en önskan om att polisen ska få slippa hjälpa Kriminalvården när det gäller vissa persontransporter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera