1515

Presidentens pensionssmäll väntas ge börslyft

Brasiliens president Jair Bolsonaro vann sent på tisdagen en första delseger för sin förslagna bantning av de stora kostnaderna för pensionssystemet. Ett mäktigt utskott i kongressen slog fast att reformen uppfyller konstitutionella krav och kan behandlas av parlamentet.

Foto:Silvia Izquierdo

President Bolsonaro har föreslagit att statens utgifter för pensionerna ska minskas med 1.100 miljarder real, 2.600 miljarder kronor, under tio år.

En genomgripande reform av Brasiliens pensionssystem bedöms som nödvändig för att regeringen ska kunna få kontroll på statens stora budgetunderskott. De brasilianska kostnaderna för pensionerna uppgår till cirka 9 procent av landets BNP. Den andelen väntas öka över 11 procent till 2030 och därefter fortsätta att växa om politikerna inte hejdar utvecklingen. 

Såväl inhemska och utländska företag uppges hålla igen med investeringar i landet på grund av oro för att det växande budgetunderskottet ska kasta Brasilien in i en allvarlig ekonomisk kris.

En framgång för presidenten vad gäller pensionerna ses av investerare som ett tecken på att det politiska systemet klarar att hantera de stora ekonomiska utmaningarna. Det indikerar också att president Bolsonaro kan komma att lyckas med andra ekonomiska reformer, bland annat planerna på omfattande privatiseringar av statliga företag.

Sedan kongressens juridiska utskott med stor majoritet sent på tisdagen beslöt att förslaget till pensionsreform inte bryter mot konstitutionen, kan frågan gå vidare till behandling i kongressens deputeradekammare. Blir förslaget godkänt där skickas ärendet vidare till senaten. Ett slutligt beslut i kongressen om pensionsreformen väntas under tredje kvartalet.

”Godkännandet är bra för Brasilien eftersom det motverkar en återgång till det förflutna och den värsta recessionen i landets historia under 2014”, kommenterade deputeradekammarens talman Rodrigo Maia efter utskottets beslut.

Investerarna följer nervöst den politiska utvecklingen på det här området. Optimism om att reformen skulle kunna bli verklighet bidrog till att börsen i São Paulo nådde en rekordnivå i mitten av mars. Sedan dess har kurserna dock sjunkit.

Bedömare räknar med att São Paulobörsen ska stiga efter utskottets klartecken. Enbart det faktum att utskottet skulle behandla frågan fick börskurserna att stiga med 1,4 procent på tisdagen.

Den brasilianska valutan real stärktes något sedan utskottets beslut blivit känt.

Brasilien har ett av världens mest generösa pensionssystem. Män kan gå i pension efter att ha arbetat i 35 år och kvinnor 30 år. Det har fått till följd att de flesta väljer att pensionera sig i femtioårsåldern. För brasilianska män är genomsnittsåldern för att gå i pension 56 år, för kvinnor 53 år.

Samtidigt ger pensionen 70 procent av den senaste lönen. Det är mycket högre än vad som gäller i utvecklade industriländer. Inom OECD-länderna är snittet 53 procent av slutlönen för en arbetare som går i pension vid 65,5 års ålder, enligt en analys av OECD.

President Jair Bolsonaros reform av pensionssystemet ska höja den lägsta pensionsåldern för kvinnor till 62 år och för män till 65 år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?