1515

Presidentens miljardlöfte till Sidenvägen

Kinas president Xi Jinping strösslar ytterligare hundratals miljarder över "århundradets projekt", den nya Sidenvägen. Det utlovades i hans invigningstal på toppmötet om de jättelika transport- och infrastruktursatsningarna.

Kinas president Xi Jinping invigningstalar.
Kinas president Xi Jinping invigningstalar.Bild:TT

I sitt tal inför ett 30-tal världsledare sade Xi att fonden för Sidenvägen-investeringarna, på engelska kallad Silk Road Fund, ska fyllas på med ytterligare 100 miljarder yuan (128 miljarder kronor). Samtidigt görs 380 miljarder yuan tillgängliga i lån och 60 miljarder yuan i bistånd, rapporterar Reuters från invigningstalet på tvådagarsmötet i Peking.

För att komma i fråga för dessa pengar måste länder ansluta sig till Kinas Sidenvägen-projekt, som också kallas "Ett bälte, en väg". Det är ett sätt för Kina att visa upp sig som världens nya supermakt, men många mindre länder uttrycker farhågor för vad den slutna kinesiska regimens satsningar ska innebära för miljö och demokrati i öppnare samhällen.

De kan också påverka krig och andra konflikter. Ett exempel är Gwadar, en jättelik hamn i Pakistan som Kina tänker sig att fyra procent av all fysisk världshandel ska gå igenom. Hamnen och transportlederna dit är redan i viss mån i drift, och det ekonomiska uppsvinget har enligt nyhetsbyrån AFP fått ner våldsnivåerna i Baluchistan, ett svårstyrt område i sydvästra Pakistan.

Å andra sidan morrar Indien över Gwadar, eftersom de landbaserade transporterna dit från Kina går genom den Pakistan-styrda delen av Kashmir. Indien och Pakistan gör båda anspråk på hela Kashmir.

Sidenvägen-toppmötet är Kinas största diplomatiska satsning i år. Det pågår till och med i morgon. Rysslands och Turkiets presidenter Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan finns bland deltagarna, liksom ytterligare över 20 stats- och regeringschefer. Sverige representeras av infrastrukturminister Anna Johansson.


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?