1515

Presidenten stoppar kontroversiell polsk rättsreform

Polens president Andrzej Duda lägger in sitt veto mot två lagförslag som kritiker anser skulle innebära ökat politiskt inflytande över det polska domstolsväsendet, enligt flera nyhetsbyråer.

En av de föreslagna lagarna skulle tvinga domarna i Högsta domstolen att gå i pension, den andra skulle lösa upp Nationella domstolsrådet och ge parlamentet rätt att utse dess medlemmar. Rådet har tidigare främst bestått av juridiska experter. Lagförslagen skickas nu tillbaka till sejmen, det polska parlamentets underhus.

Tiotusentals människor har protesterat mot planerna på förändringar i rättsväsendet, sedan den senaste lagen röstats igenom i det polska parlamentets båda kammare. Även EU-kommissionen har i skarpa ordalag varnat för att lagarna urholkar domstolarnas oberoende, och hotat med att dra in Polens rösträtt i ministerrådet om förändringarna drivs igenom.

Andrzej Duda tillhör regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), som har egen majoritet i det polska parlamentet sedan 2015. PIS har tidigare fått kritik för att ha kringskurit oberoendet för landets public service-medier och genomfört förändringar av den polska författningsdomstolens processordning. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har ställt sig bakom den polska regeringen i konflikten med EU.

Den polska zlotyn stärktes mot euron då president Duda meddelade sitt beslut.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?