1515

Presidenten lovar mer blod i kampen mot drogerna

Förra måndagen höll Filippinernas president Rodrigo Duterte sitt obligatoriska årliga tal till nationen. Förutom en större skattereform och att ge mer bidrag till landets arbetsmigranter, lovade "hämnaren från Davao" att fortsätta det blodiga kriget mot drogerna samt att fortsätta bekämpa korruptionen i landet. 

Bild:AP

President Rodrigo “Rody” Roa Duterte, genomförde under måndagen sitt årliga tal till nationen - talet där han inför folket ska bekräfta vad han åstadkommit under det gångna året som president, samt gå igenom hur hans planer för kommande år ser ut och vad de innebär.

För lite mer än ett år sedan valdes Rodrigo Duterte till president, närmare bestämt den 9:e maj 2016 vann han med 39,01 procents majoritet över sina motståndare. Hans slogan under valkampanjen löd: “Change is coming”, och hans huvudsakliga vallöfte var att rensa upp bland landets droghandlare och missbrukare – ett löfte han sett till att hålla fast vid.

Senaste statistiken av dödsskjutningar, under det så kallade kriget mot drogerna, tyder på att över 7.000 människor skjutits ihjäl sedan Duterte tillträdde presidentposten den 30 juni förra året. Enligt den filippinska människorättsorganisationen I Defend är siffran för så kallade utomrättsliga avrättningar, eller med en engelsk förkortning EJK – extrajudicial killings, snarare över 8.000 människor som fallit offer för presidentens korståg mot drogerna. Ett krig som i praktiken har inneburit att misstänkta brottslingar och knarkare avrättas hänsynslöst av poliser eller av civilklädda dödspatruller och att ingen straffas för morden.

Rodrigo Duterte, eller hämnaren från Davao som han också kallas i folkmun, har lovat att fälttåget ska fortsätta så länge han är vid makten, något som han lät göra klart i sitt tal till nationen under måndagen.

Förutom att upprätthålla kriget mot drogerna, lovade presidenten att fortsätta kampen mot kriminalitet och korruption bland politiker och högt uppsatta – vilket också var några av vallöftena han utlovade i sin presidentkampanj innan han blev vald.

EU och USA som bland annat uttalat sig kritiskt mot presidentens dödsskjutningar fick sig en känga under nationstalet:

“De har ingen trovärdighet att ifrågasätta mig. Jag utmanar dem till debatt. Om de vill åtala mig så gör det – men se till att ha bevis och mod nog att göra så”, sa Duterte under talet och kritiserade bland annat USA för hur supermakten behandlade Filippinerna när länderna låg i krig med varandra. 

Punkterna på Dutertes agenda inför kommande år vid makten berörde framförallt lagar gällande hälsovård, marklagstiftning, migration och klimatpolitik. Duterte lovade bland annat att Filippinerna skulle fortsätta arbeta mot klimatförändringar.

Presidentens utvecklingsplan för 2017 gjorde gällande att i snabb takt utveckla infrastrukturen i landet och detta genom att låna pengar från Kina. Hans extrema expansionsplaner fick slagorden: “build, build, build” att runga bland press, media och folkmassorna, men de kritiska röster som i tusentals samlades för att visa sitt missnöje mot presidentens kontroversiella styre ropade: “kill, kill, kill” i protest mot dödsskjutningarna och Dutertes blodiga krig mot drogerna.

Förutom expansiva byggnationsplaner så slog Duterte ett slag för förnyade hälsovårdslagar som ska inkludera familjeplanering, preventivmedel och kvinnors rätt till abort. Ett lagförslag som redan presidentens företrädare Benigno Aquino III försökte driva igenom, men som stoppades av katolska kyrkan. Nu gjorde Duterte tydligt att han har som avsikt att få igenom lagförslaget.

En annan punkt på agendan gällde en förnyad marklagstiftning som ska göra det möjligt och lättare för bönder som brukar mark att också äga marken. Ett förslag som under många år redan debatterats i Filippinerna, men som gång på gång stoppas av storgodsägare och andra makter som tjänar på ett mer feodalt system. Nu har Rodrigo Duterte förtydligat att “The national land use act” ska prioriteras och bett kongressen att snabba på processen.

Duterte såg även till att slå ett slag för landets migranter. Filippinerna vars befolkning uppgår i cirka 100 miljoner, har över 10 procent av sin befolkning utanför landets gränser då cirka 12 miljoner har arbetsmigrerat utomlands. Nu deklarerade presidenten att han höjer summan för den statligt finansierade fonden som är avlagd för att på olika sätt hjälpa migranter. Fonden höjs från 400 miljoner filippinska pesos till 1 miljard pesos - vilket motsvarar cirka 200 miljoner kronor.

Ett av regeringens stora ekonomiska projekt, som Duterte benämnde mycket positivt i sitt tal till nationen, är skattereformen TRAIN - Tax Reform for Acceleration and Inclusion. Skattereformen, vars tanke är att generera mer pengar till landets stora infrastrukturprojekt, går ut på att höja momsen på socker, nya bilar och bilbränsle, men samtidigt sänka inkomstskatten. Skattereformen som accepterats av kongressen, inväntar nu senatens bedömning.

Filippinska presidenters tal till nationen, som vanligtvis pågår under 50 minuter, utökades till ett två timmar långt tal. Politiska kritiker kommenterade att talet under den sista timmen snarare utvecklades till ett historieberättande som mer handlade om presidentens egna tankar och funderingar. Vad han faktiskt åstadkommer under det kommande året återstår att se. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?