Presidentbyte i Argentina hotar Malmströms superavtal

Det färska frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur, som handelskommissionär Cecilia Malmström varit en drivande kraft bakom, kan vara i fara. 

Alberto Fernandez, som ser ut att bli Argentinas nästa president, har uttalat sig kritiskt om avtalet och vill revidera det. Men Brasilien hotar att straffa Argentina om landet backar ur avtalet.

Frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur kan vara i fara om Alberto Fernandez blir Argentinas nästa president.
Frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur kan vara i fara om Alberto Fernandez blir Argentinas nästa president.Foto:TT

 

I en tv-intervju nyligen sa Alberto Fernández att ”vissa punkter i avtalet visar på nackdelar för Argentina.”

”Om dessa frågor blir lösta, välkommen (till avtalet).”

Alberto Fernández, som representerar vänsterblocket ”Front för alla”, betonade att han som president kommer att se över avtalet och eventuellt revidera det.

I en annan intervju sa Alberto Fernández att ”om avtalet straffar Argentina mer än det straffar EU” så bör det förändras.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström betecknade avtalet som ”historiskt” i en debattartikel i Di i juli. 

Frihandelsblocket Mercosur består förutom av Argentina av grannländerna Uruguay, Paraguay och Brasilien.

I primärvalet för en vecka sedan fick Alberto Fernández nära 48 procent av rösterna, jämfört med 32 procent för president Mauricio Macri som ställer upp för omval. Det pekar mot att vänsterkandidaten segrar i presidentvalet i oktober. 

Hans vicepresidentkandidat är förra presidenten Cristina Kirchner. Hennes åttaåriga ämbetsperiod präglades bland annat av protektionism och rader av åtgärder för att försvåra importen.

Men om en ny argentinsk regering vill förändra frihandelsuppgörelsen kan följden bli dramatisk. Brasiliens regering har reagerat hårt inför utsikten att den gamla protektionistiska politiken kommer tillbaka till Argentina.

Brasiliens ekonomiminister Paulo Guedas hotade i förra veckan att bryta upp Mercosur om Argentina återgår till sin gamla protektionistiska politik.

”Vi kan inte låta Brasilien fastna på grund av krisen i Argentina. Mercosur är ett redskap för Brasiliens integration in i den internationella handeln. Om Cristina Kirchner kommer och vill stänga deras ekonomi. Ja, då lämnar vi Mercosur.”

Ekonomiministern lät förstå att Brasilien då ensamt skulle kunna träffa ett frihandelsavtal med EU.

Brasiliens president Jair Bolsonaro bekräftade i fredags sin ekonomiministers hot:

”Om han skapar problem, så lämnar vi Mercosur”, sa presidenten till journalister i Brasilia med hänvisning till Alberto Fernández.

Brasilien är den argentinska industrins största exportmarknad. Därför skulle det vara en fullständig katastrof för Argentinas exportindustri om frihandeln med det stora grannlandet går om intet. 

Istället för att som nu tullfritt kunna sälja bilar, maskiner och andra industrivaror skulle argentinska produkter drabbas av uppemot 35-procentiga brasilianska importtullar.

Alberto Fernández försökte på tisdagen gjuta olja på vågorna.

”Jag tänker inte stänga ekonomin, det är en idiotisk diskussion”, sa Alberto Fernández i en intervju med dagstidningen La Nacion.

I helgen meddelades att Argentinas finansminister Nicolas Dujovne avgår. Beskedet kom efter en turbulent vecka då valutan peson förlorade 20 procent av sitt värde mot dollarn, enligt nyhetsbyrån TT.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?