Annons

Presidentbyte i Argentina hotar Malmströms superavtal

Det färska frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur, som handelskommissionär Cecilia Malmström varit en drivande kraft bakom, kan vara i fara. 

Alberto Fernandez, som ser ut att bli Argentinas nästa president, har uttalat sig kritiskt om avtalet och vill revidera det. Men Brasilien hotar att straffa Argentina om landet backar ur avtalet.

Frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur kan vara i fara om Alberto Fernandez blir Argentinas nästa president.
Frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur kan vara i fara om Alberto Fernandez blir Argentinas nästa president.Foto:TT

 

I en tv-intervju nyligen sa Alberto Fernández att ”vissa punkter i avtalet visar på nackdelar för Argentina.”

”Om dessa frågor blir lösta, välkommen (till avtalet).”

Alberto Fernández, som representerar vänsterblocket ”Front för alla”, betonade att han som president kommer att se över avtalet och eventuellt revidera det.

I en annan intervju sa Alberto Fernández att ”om avtalet straffar Argentina mer än det straffar EU” så bör det förändras.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström betecknade avtalet som ”historiskt” i en debattartikel i Di i juli. 

Frihandelsblocket Mercosur består förutom av Argentina av grannländerna Uruguay, Paraguay och Brasilien.

I primärvalet för en vecka sedan fick Alberto Fernández nära 48 procent av rösterna, jämfört med 32 procent för president Mauricio Macri som ställer upp för omval. Det pekar mot att vänsterkandidaten segrar i presidentvalet i oktober. 

Hans vicepresidentkandidat är förra presidenten Cristina Kirchner. Hennes åttaåriga ämbetsperiod präglades bland annat av protektionism och rader av åtgärder för att försvåra importen.

Men om en ny argentinsk regering vill förändra frihandelsuppgörelsen kan följden bli dramatisk. Brasiliens regering har reagerat hårt inför utsikten att den gamla protektionistiska politiken kommer tillbaka till Argentina.

Brasiliens ekonomiminister Paulo Guedas hotade i förra veckan att bryta upp Mercosur om Argentina återgår till sin gamla protektionistiska politik.

”Vi kan inte låta Brasilien fastna på grund av krisen i Argentina. Mercosur är ett redskap för Brasiliens integration in i den internationella handeln. Om Cristina Kirchner kommer och vill stänga deras ekonomi. Ja, då lämnar vi Mercosur.”

Ekonomiministern lät förstå att Brasilien då ensamt skulle kunna träffa ett frihandelsavtal med EU.

Brasiliens president Jair Bolsonaro bekräftade i fredags sin ekonomiministers hot:

”Om han skapar problem, så lämnar vi Mercosur”, sa presidenten till journalister i Brasilia med hänvisning till Alberto Fernández.

Brasilien är den argentinska industrins största exportmarknad. Därför skulle det vara en fullständig katastrof för Argentinas exportindustri om frihandeln med det stora grannlandet går om intet. 

Istället för att som nu tullfritt kunna sälja bilar, maskiner och andra industrivaror skulle argentinska produkter drabbas av uppemot 35-procentiga brasilianska importtullar.

Alberto Fernández försökte på tisdagen gjuta olja på vågorna.

”Jag tänker inte stänga ekonomin, det är en idiotisk diskussion”, sa Alberto Fernández i en intervju med dagstidningen La Nacion.

I helgen meddelades att Argentinas finansminister Nicolas Dujovne avgår. Beskedet kom efter en turbulent vecka då valutan peson förlorade 20 procent av sitt värde mot dollarn, enligt nyhetsbyrån TT.

 

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera