1515

Presidentbyte i Argentina hotar Malmströms superavtal

Det färska frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur, som handelskommissionär Cecilia Malmström varit en drivande kraft bakom, kan vara i fara. 

Alberto Fernandez, som ser ut att bli Argentinas nästa president, har uttalat sig kritiskt om avtalet och vill revidera det. Men Brasilien hotar att straffa Argentina om landet backar ur avtalet.

Frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur kan vara i fara om Alberto Fernandez blir Argentinas nästa president.
Frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur kan vara i fara om Alberto Fernandez blir Argentinas nästa president.Foto:TT

 

I en tv-intervju nyligen sa Alberto Fernández att ”vissa punkter i avtalet visar på nackdelar för Argentina.”

”Om dessa frågor blir lösta, välkommen (till avtalet).”

Alberto Fernández, som representerar vänsterblocket ”Front för alla”, betonade att han som president kommer att se över avtalet och eventuellt revidera det.

I en annan intervju sa Alberto Fernández att ”om avtalet straffar Argentina mer än det straffar EU” så bör det förändras.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström betecknade avtalet som ”historiskt” i en debattartikel i Di i juli. 

Frihandelsblocket Mercosur består förutom av Argentina av grannländerna Uruguay, Paraguay och Brasilien.

I primärvalet för en vecka sedan fick Alberto Fernández nära 48 procent av rösterna, jämfört med 32 procent för president Mauricio Macri som ställer upp för omval. Det pekar mot att vänsterkandidaten segrar i presidentvalet i oktober. 

Hans vicepresidentkandidat är förra presidenten Cristina Kirchner. Hennes åttaåriga ämbetsperiod präglades bland annat av protektionism och rader av åtgärder för att försvåra importen.

Men om en ny argentinsk regering vill förändra frihandelsuppgörelsen kan följden bli dramatisk. Brasiliens regering har reagerat hårt inför utsikten att den gamla protektionistiska politiken kommer tillbaka till Argentina.

Brasiliens ekonomiminister Paulo Guedas hotade i förra veckan att bryta upp Mercosur om Argentina återgår till sin gamla protektionistiska politik.

”Vi kan inte låta Brasilien fastna på grund av krisen i Argentina. Mercosur är ett redskap för Brasiliens integration in i den internationella handeln. Om Cristina Kirchner kommer och vill stänga deras ekonomi. Ja, då lämnar vi Mercosur.”

Ekonomiministern lät förstå att Brasilien då ensamt skulle kunna träffa ett frihandelsavtal med EU.

Brasiliens president Jair Bolsonaro bekräftade i fredags sin ekonomiministers hot:

”Om han skapar problem, så lämnar vi Mercosur”, sa presidenten till journalister i Brasilia med hänvisning till Alberto Fernández.

Brasilien är den argentinska industrins största exportmarknad. Därför skulle det vara en fullständig katastrof för Argentinas exportindustri om frihandeln med det stora grannlandet går om intet. 

Istället för att som nu tullfritt kunna sälja bilar, maskiner och andra industrivaror skulle argentinska produkter drabbas av uppemot 35-procentiga brasilianska importtullar.

Alberto Fernández försökte på tisdagen gjuta olja på vågorna.

”Jag tänker inte stänga ekonomin, det är en idiotisk diskussion”, sa Alberto Fernández i en intervju med dagstidningen La Nacion.

I helgen meddelades att Argentinas finansminister Nicolas Dujovne avgår. Beskedet kom efter en turbulent vecka då valutan peson förlorade 20 procent av sitt värde mot dollarn, enligt nyhetsbyrån TT.

 

 


Innehåll från SundbornPendénAnnons

En oberoende och lösningsorienterad partner löser ert behov av modern lager och logistik

Har ni några funderingar gällande hyresavtal, lagerbehov, strategi och möjligheter kopplade till företagets logistikfastigheter? Finns behov av större, fler, nya eller flytt av lokaler på grund av tillväxt eller ändrade behov? Vilka möjligheter som finns kan en lösningsorienterad, oberoende och lyhörd fastighetskonsult svara på. 

Bakom SundbornPendén, mäklare av kommersiella ytor inom lager och logistik, finns en dynamisk duo som kan bilda ett tillitsfullt samarbete. SundbornPendén är med kunden och driver processen att uppgradera hyresavtal för logistikfastigheter från ax till limpa och är duktiga på att få fram exakt vad kunden vill ha. Nyckeln till att framgången sitter i nätverket, som har byggts upp under grundarna Kristian Sundborn och Tomas Pendén gemensamma erfarenhet från många år i branschen. 

– Vi har en unik kombination av kompetens, ambition, teknik och ett starkt nätverk, vilket gett oss ett gott rykte och återkommande kunder. Vi känner de fastighetsägare som är duktiga på att bygga moderna logistiklösningar och vår roll är att hitta en lösning som förhåller sig till rätt produkt, rätt pris och rätt läge för kunden. Vi är oberoende, ser det faktiska behovet, lösningsorienterade och ser hur man kan tänka strategiskt för att bygga en grund för hållbar tillväxt med modern lager och logistik, säger Kristian Sundborn.

Lösningsorienterade och fria från begränsningar

Eftersom SundbornPendén är en oberoende aktör finns inga begränsningar, varken interna eller externa, för att lösa det som kunden behöver. Att kunna presentera hela marknaden är bra för alla delar i affären att byta logistikfastighet.  

– Vi kan anta en större komplexitet är vad de stora bolagen kan. Det som skiljer oss är att vi inte behöver ta hänsyn till olika interna avdelningar och vi hanterar komplexa affärer med en unik effektivitet och transparens gentemot alla inblandade aktörer, säger Tomas Pendén.

Fyra nyckelpunkter där SundbornPendén tidseffektivt hjälper kunden från ax till limpa:
1. Interndialog, fastställande av kravspec, markletning - cirka 1 månad.
2. Val av samarbetspartner/fastighetsägare - cirka 1 månad.
3. Signatur och avtalsförhandling - cirka 1–2 månader beroende på kundens interna processer.
4. Signering av bygglov, markberedning, byggnation - cirka 12–18 månader där vi är med från ax till limpa.

Om SundbornPendén
SundbornPendén har arbetat med logistikfastigheter i 20 år, spetskompetens – ser till att varuägaren, hyresgästen som vill bygga sitt lager om minst 20 000 kvm går i mål inom sin tidsram, exempelvis 2 år.

sundbornpenden.se

Läs mer på vår LinkedIn

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SundbornPendén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?