Hoppa till innehållet

Annons

President Biden har svurit eden: ”Det är mycket att reparera”

Joe Biden har svurit eden och är USA:s näste president.

”Vi måste söka hopp, inte fruktan, inte förfall utan värdighet”, sade Biden i sitt första tal.

Kamala Harris har svurit eden som vicepresident och är därmed första kvinna på posten.

Joe Biden har svurit eden och är USA:s näste president.
Joe Biden har svurit eden och är USA:s näste president.Foto: Andrew Harnik
Även Kamala Harris har svurit eden som vicepresident.
Även Kamala Harris har svurit eden som vicepresident.Foto: Saul Loeb
I den officiella ceremonin ingick nationalsången som sjöngs av Lady Gaga, klädd i rött med en stor fågel som brosch.
I den officiella ceremonin ingick nationalsången som sjöngs av Lady Gaga, klädd i rött med en stor fågel som brosch.Foto: Saul Loeb

Washington DC och USA stod i stort sett stilla klockan tolv på dagen lokal tid då Joe Biden svors in som president på Kapitoliums trappa.

I mörk rock och ljusblå slips stod Biden till slut framför Högsta domstolens chefsdomare John Roberts. Bibeln som han höll handen har tillhört familjen sedan förrförra århundradet, men i sitt tal blickade Biden framåt, nästan bara framåt.

”Demokratin är skör”, sade han och konstaterade att klyftorna mellan fattiga och rika, stad och land, politiska motståndare måste överbryggas och han gick så långt som att använda ordet inbördeskrig. 

Sedan ville Biden att de omkring tusen inbjudna, bland dem tidigare presidenter som Barack Obama, George W Bush och Bill Clinton, att tystna för en bön:

”Vi har gått igenom så mycket. Min första handling som president är att be er alla att förena er i en tyst minut över de som avlidit detta år”, sade Biden.

I den officiella ceremonin ingick nationalsången som sjöngs av Lady Gaga, klädd i rött med en stor fågel som brosch. Annars inga flagranta utspel; inga fyrverkerier eller storslagna symboler kantade ceremonin.

Joe Biden lyfte sedan handen, och upprepade eden som gör honom till USA:s president efter en turbulent tid för den amerikanska demokratin.

”Vi alla, vi detta folk, söker ett bättre land”, sade Biden från trappan till Kapitolium.

”Vi måste vidare, framåt. Det är mycket att reparera, hela och läka”, fortsatte han i sitt tal.

Då hade Kamala Harris, efter tidsschema, svurit eden inför Högsta domstolens domare Sonia Sotomayor.

Lady Gaga sjöng nationalsången under ceremonin. 

Ceremonin inleddes med ett ovanligt politiskt tal av officienten:

”Välkomna till USA: 59:e installationsceremonin”, sade senator Amy Klobuchar, demokrat från Minnesota.

”Det här är ögonblicket då vi ska vårda det vi har. För två veckor sedan tog sig en mobb in här, och försökte förstöra. Men i dag är en dag då demokratin reser på sig, skakar av sig dammet och fortsätter mot målet: rättvisa åt alla”, fortsatte Klobuchar i sitt inledningstal, som innehöll ovanligt starka politiska utspel för en presidentceremoni. 

Timmarna efter sitt tillträde väntas den 78-årige demokraten sätta sitt namn på en rad presidentorder som river upp delar av det politiska arv som Trump lämnar efter sig. Bland annat ska Biden återansluta USA till Parisavtalet och Världshälsoorganisationen (WHO) och stoppa ”murbygget” mot Mexiko, Trumps benämning på förstärkningen av olika barriärer längs USA:s södra gräns.

Två viktiga personer saknades vid ceremonin, och frånvaron var talande för dessa tider:

Tidigare presidenten Jimmy Carter, 96 år, hade lämnat återbud på grund av coronapandemin och risken att bli smittad.

Och så avgående president Donald Trump som bojkottade ceremonin och i stället flög till sitt privatboende i Florida. Trumps frånvaro gjorde honom till den första avgående presidenten sedan Andrew Johnson 1869 som inte deltog vid ceremonin.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera