1515

Premien utplånad i fastighetsbolagen

Fastighetsbolagen har haft det tungt på börsen den senaste tiden. I kombination med fortsatt stigande värden i böckerna är därför fastighetsbolagens substanspremie nu nästan raderad, enligt en ny rapport från Catella.

Bild:Evelina Carborn

Tillgången till finansiering på fastighetsmarknaden har förbättrats för de noterade fastighetsbolagen under de senaste månaderna. Det anser i alla fall bolagen själva, enligt Catellas senaste utgåva av fastighetsfinansieringsrapporten Credi.

”Det är främst de större fastighetsbolagen som anser att tillgången till finansiering har förbättrats. Räntemarginalerna ökar dock generellt”, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

Så sent som i december, när den senaste Credi-rapporten presenterades, var bankerna och fastighetsbolagen överens om att utlåningsmarginalerna skulle öka ytterligare. Men nu har en konflikt infunnit sig. Bankerna ser nämligen en fortsatt försämring av tillgång till finansiering och räntemarginaler. 

”Man är mer oense om läget på marknaden. Från att bankerna och bolagen var väldigt eniga under förra kvartalet har de nu gått isär. Bankerna är till och med mer negativa än tidigare”, säger Arvid Lindqvist.

Diskrepansen tror han beror på att fastighetsutlåningen varit stor under de senaste åren och tagit upp en betydande del av portföljen bland bankerna. Som konsekvens har bankernas vilja att låna ut till mindre och nya låntagare på fastighetsmarknaden i Sverige fortsatt minska i början av 2017.

”Bankerna är mer selektiva i sin utlåning och man agerar riskavert. Men det är generellt sett också en kalendereffekt. Mot slutet av året är bankernas böcker mer fulla medan det efter första kvartalet öppnar upp sig”, säger Arvid Lindqvist.

Enligt rapporten har direktavkastningskraven för kommersiella fastigheter också blivit hårdare under det senaste halvåret. Det beror främst på att fler transaktioner av fastigheter numera görs i sekundära lägen utanför storstäderna, konstaterar Catella.

”Det handlar framför allt om att de stora börsbolagen i många fall nu renodlar sitt bestånd och säljer av sina tillgångar i icke-prioriterade lägen. Man riktar in sig på Stockholm, Göteborg och Malmö dit den ekonomiska tillväxten i Sverige är koncentrerad. Men detta skapar också möjligheter för investerare utanför storstäderna”, säger Arvid Lindqvist.

Fastighetsbolagen anser att läget på kreditmarknaden ljusnat och vilket kan öppna upp för klipp i fastighetsaktier på börsen. De noterade aktierna backade nämligen rejält under det fjärde kvartalet 2016, vilket i kombination med fortsatt stigande värden i böckerna nu nästan helt eliminerat fastighetsbolagens substanspremie, menar Catella.

”Börsen har onekligen legat före marknaden. Det man ser nu är att värderingarna har kommit ikapp och då elimineras premierna”, säger analyschefen Arvid Lindqvist.

Däremot tycks spararnas intresse för fastighetsbolagens obligationer öka. I fjol utgjorde de nästan 16 procent av fastighetsbolagens räntebärande skulder, vilket motsvarar rekordhöga nivåer enligt den färska Credi-rapporten. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?