1515

Premiär för grym tv-saga - ”ska vara otäckt och gripande”

SVT inleder tv-året 2020 med thrillerserien ”Kalifat”, som delvis utspelar sig i Syrien. Ett fotografi från en övervakningskamera blev startskottet för manusförfattaren Wilhelm Behrman.

Gizem Erdogan och Aliette Opheim spelar huvudrollerna i SVT:s nya serie ”Kalifat”.
Gizem Erdogan och Aliette Opheim spelar huvudrollerna i SVT:s nya serie ”Kalifat”.Foto:Johan Paulin/SVT
Wilhelm Behrman fick inspirationen till ”Kalifat” av en bild från en övervakningskamera på tre tonårsflickor som är på väg att ansluta sig till IS. I tv-serien har de fått svenska motsvarigheter.
Wilhelm Behrman fick inspirationen till ”Kalifat” av en bild från en övervakningskamera på tre tonårsflickor som är på väg att ansluta sig till IS. I tv-serien har de fått svenska motsvarigheter.Foto:SVT/Jonas Alarik
Wilhelm Behrman
Wilhelm BehrmanFoto:Anders Strömquist

Hur Sverige ska hantera IS-återvändarna, och inte minst de svenska barn som fortfarande befinner sig i exempelvis Syrien, har varit frågor för debatt det senaste året. Men SVT:s vältajmade premiär för tv-serien ”Kalifat” är en slump.

”Ämnet ligger bra i tiden, men jag fick idén 2015 och då hade jag ingen aning om att 2019 skulle komma att präglas av IS-återvändarna”, säger Wilhelm Behrman.

Sedan 2012 har cirka 300 svenskar anslutit till terrorgrupper som IS och al Qaida. Många har återvänt och övervakas av Säpo, andra har avlidit eller befinner sig fortfarande i Irak eller Syrien.

I ”Kalifat” följer tittaren en ung svenska, Pervin, som med sin nyfödda bebis desperat försöker ta sig tillbaka till Sverige från Raqqa i Syrien, dit hon flyttat med sin make Husam. Husam har anslutit sig till IS och är delaktig i planerna för en terrorattack på svensk mark. Pervin, som spelas av Gizem Erdogan, får kontakt med Säpo-agenten Fatima, spelad av Aliette Opheim, som lovar att hjälpa henne hem till Sverige i utbyte mot information om terrorattacken.

Parallellt håller tre tonårsflickor på att radikaliseras av sin elevassistent i Stockholmsförorten Järva och planerar att resa till Raqqa. Och det var en bild på tre verkliga tonårsflickor som gav Wilhelm Behrman idén till serien. 2015 cirkulerade ett foto i världspressen från en övervakningskamera på Londonflygplatsen Gatwick.

”Den föreställde tre flickor som rymde hemifrån för att ansluta till IS. Jag var bergtagen av bilden, den var så gripande och provocerande. Delvis för att flickorna var nästan exakt lika gamla som min egen dotter. Jag sparade ner den till min mobiltelefon och insåg att jag ville skriva något utifrån den.”

Vad var det för tankar du fick?
”Bilden är så sorglig. Och jag fylldes av så många motstridiga känslor: ilska, medlidande, undran, nyfikenhet.”

Vad hände med de flickorna?
”En dog snabbt, en försvann och den tredje är på tapeten igen för att hon vill hem till England nu efter kalifatets fall, och hon har gjort en del uppmärksammade intervjuer i pressen.”

”Kalifat” utspelar sig också under 2015. Som inspiration och research har Wilhelm Behrman läst så mycket de kunnat av radikaliseringsberättelser och skildringar av IS inifrån.

”Men detta är en saga så all research är till för att hjälpa berättelsen, vi har inte gjort berättelsen baserad på research”, säger Wilhelm Behrman.

Han är före detta journalist, manusförfattare sedan 1990-talet och sedan tio år tillbaka även psykolog inom KBT, framför allt inom parterapi.

”Mina två yrkesroller kan nog inspirera varandra. Det händer att jag får uppslag till bra berättelser eftersom oväntade saker inträffar i terapi.”

Manuset till ”Kalifat” har han skrivit tillsammans med sin kusin och parhäst Niklas Rockström. Duon ligger även bakom serien ”Innan vi dör”, vars andra säsong nyligen avslutats på SVT.

Släktskapet har visserligen varit livslångt, men kusinerna lärde inte känna varandra förrän 1999, då båda var över 30 år. På en tågresa för att hälsa på sin gemensamma mormor som låg för döden hade de så trevligt att de blev oskiljaktiga.

”Niklas är världens bästa och roligaste person. Vi upptäckte att vi hade samma humor, och så var det extra märkligt att vi båda var manusförfattare”, säger Wilhelm Behrman.

De spånar fram hela berättelsen tillsammans vid en whiteboardtavla eller under promenader. Därefter skriver den ene ner det detaljerade manuset, i detta fall Wilhelm Behrman.

”Vi försöker hela tiden jobba med överraskande vändningar, och att det ska vara otäckt och gripande. Det är vad vi själva gillar i tv-serier.”


Innehåll från Orange CyberdefenseAnnons

Orange Cyberdefense CyberSoc ser allt

Det är faktiskt så. De kunder som har givit Orange Cyberdefense mandat att hjälpa dem, har väldigt bra förutsättningar att skydda sin verksamhet med hjälp av bolagets globala Cyber Security Operation Centers – CyberSOCs.

– Här analyseras all data och resultaten används sedan vägledande för att skydda våra kunder, säger Fredrik Svensson, Head of CyberSOC, Orange Cyberdefense Sverige.

Orange Cyberdefenses Cyber Threat Intelligence-data bidrog till att att bolaget hade försprång på marknaden och kunde hjälpa sina kunder med både implementering av Indicators of Compromise (IOCs) och aktiv threat hunting under den gångna sommarens välkända attacker.

Den accelererade digitaliseringen och ransomware-trenden har fortsatt att dominera under 2021 och Orange Cyberdefense ser att det kommer att fortsätta, samtidigt som många cyberattacker blir allt mer komplexa och sofistikerade. Denna utveckling har emellertid också medfört att medvetenheten kring samhällets sårbarhet har höjts, vilket i sin tur har fört upp cybersäkerheten på dagordningen för styrelser och ledningar. 

– Ju mer samhället digitaliseras, desto större inverkan har hoten. Lyckligtvis tar allt fler detta på allvar och ser sig om efter tjänster och lösningar som kan hålla den egna verksamheten trygg, berättar Fredrik Svensson.

Globala muskler – lokal insikt

För att stötta sina kunder i den pågående utvecklingen erbjuder Orange Cyberdefense tjänster inom allt från rådgivning, riskmitigering och riskvisualisering, till dedikerade monitorerings-, detekterings- och responslösningar. Funktionen för bolagets 11 globala CyberSOCs är således att övervaka, upptäcka, undersöka och svara på cyberhot – dygnet runt. 

– De kunskaper vi erhåller med vår Cyber Threat Intelligence använder vi sedan för att ytterligare stärka säkerheten för våra kunder. Den globala inblicken och informationen kombineras därefter med lokal insikt, AI och mänsklig expertis, i form av våra oerhört skickliga ingenjörer och tekniker. 

Fredrik exemplifierar med ett av Orange Cyberdefense senaste kundcase, där bolaget aktivt stöttar ett företags befintliga IT-säkerhetsleverans med en helt anpassad lösning. 

– Tillsammans med kunden bygger vi upp såväl teknik som kunnande för att de ska kunna förbättra sin operationella säkerhet och upprätta en heltäckande CyberSOC.

Fortsätter att vässa sina tjänster

Den samlade kompetens som bolaget har erhållit genom åren har följaktligen skapat ett enormt informationsunderlag och en unik förståelse för kundernas processer och arbetssätt. Denna förståelse har Orange Cyberdefense sedermera nyttjat för att kontinuerligt vässa och utveckla sina tjänster utifrån kundernas feedback och behov. 

– Vi ser en stor efterfrågan på skräddarsydda tjänster för operationellt arbete. Tack vare vår nära samverkan med kunderna kan vi snabbt utforma och exekvera relevanta tjänster som ger mervärde – givetvis anpassade till lokala regulatoriska krav. Därmed hjälper vi både våra kunder och samhället i stort att minimera sina skaderisker, avslutar Fredrik. 

Kontakta Orange Cyberdefense för att få veta mer

Mer från Orange Cyberdefense

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Orange Cyberdefense och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?