Hoppa till innehållet

Annons

Premiär för grym tv-saga - ”ska vara otäckt och gripande”

SVT inleder tv-året 2020 med thrillerserien ”Kalifat”, som delvis utspelar sig i Syrien. Ett fotografi från en övervakningskamera blev startskottet för manusförfattaren Wilhelm Behrman.

Gizem Erdogan och Aliette Opheim spelar huvudrollerna i SVT:s nya serie ”Kalifat”.
Gizem Erdogan och Aliette Opheim spelar huvudrollerna i SVT:s nya serie ”Kalifat”.Foto:Johan Paulin/SVT
Wilhelm Behrman fick inspirationen till ”Kalifat” av en bild från en övervakningskamera på tre tonårsflickor som är på väg att ansluta sig till IS. I tv-serien har de fått svenska motsvarigheter.
Wilhelm Behrman fick inspirationen till ”Kalifat” av en bild från en övervakningskamera på tre tonårsflickor som är på väg att ansluta sig till IS. I tv-serien har de fått svenska motsvarigheter.Foto:SVT/Jonas Alarik
Wilhelm Behrman
Wilhelm BehrmanFoto:Anders Strömquist

Hur Sverige ska hantera IS-återvändarna, och inte minst de svenska barn som fortfarande befinner sig i exempelvis Syrien, har varit frågor för debatt det senaste året. Men SVT:s vältajmade premiär för tv-serien ”Kalifat” är en slump.

”Ämnet ligger bra i tiden, men jag fick idén 2015 och då hade jag ingen aning om att 2019 skulle komma att präglas av IS-återvändarna”, säger Wilhelm Behrman.

Sedan 2012 har cirka 300 svenskar anslutit till terrorgrupper som IS och al Qaida. Många har återvänt och övervakas av Säpo, andra har avlidit eller befinner sig fortfarande i Irak eller Syrien.

I ”Kalifat” följer tittaren en ung svenska, Pervin, som med sin nyfödda bebis desperat försöker ta sig tillbaka till Sverige från Raqqa i Syrien, dit hon flyttat med sin make Husam. Husam har anslutit sig till IS och är delaktig i planerna för en terrorattack på svensk mark. Pervin, som spelas av Gizem Erdogan, får kontakt med Säpo-agenten Fatima, spelad av Aliette Opheim, som lovar att hjälpa henne hem till Sverige i utbyte mot information om terrorattacken.

Parallellt håller tre tonårsflickor på att radikaliseras av sin elevassistent i Stockholmsförorten Järva och planerar att resa till Raqqa. Och det var en bild på tre verkliga tonårsflickor som gav Wilhelm Behrman idén till serien. 2015 cirkulerade ett foto i världspressen från en övervakningskamera på Londonflygplatsen Gatwick.

”Den föreställde tre flickor som rymde hemifrån för att ansluta till IS. Jag var bergtagen av bilden, den var så gripande och provocerande. Delvis för att flickorna var nästan exakt lika gamla som min egen dotter. Jag sparade ner den till min mobiltelefon och insåg att jag ville skriva något utifrån den.”

Vad var det för tankar du fick?
”Bilden är så sorglig. Och jag fylldes av så många motstridiga känslor: ilska, medlidande, undran, nyfikenhet.”

Vad hände med de flickorna?
”En dog snabbt, en försvann och den tredje är på tapeten igen för att hon vill hem till England nu efter kalifatets fall, och hon har gjort en del uppmärksammade intervjuer i pressen.”

”Kalifat” utspelar sig också under 2015. Som inspiration och research har Wilhelm Behrman läst så mycket de kunnat av radikaliseringsberättelser och skildringar av IS inifrån.

”Men detta är en saga så all research är till för att hjälpa berättelsen, vi har inte gjort berättelsen baserad på research”, säger Wilhelm Behrman.

Han är före detta journalist, manusförfattare sedan 1990-talet och sedan tio år tillbaka även psykolog inom KBT, framför allt inom parterapi.

”Mina två yrkesroller kan nog inspirera varandra. Det händer att jag får uppslag till bra berättelser eftersom oväntade saker inträffar i terapi.”

Manuset till ”Kalifat” har han skrivit tillsammans med sin kusin och parhäst Niklas Rockström. Duon ligger även bakom serien ”Innan vi dör”, vars andra säsong nyligen avslutats på SVT.

Släktskapet har visserligen varit livslångt, men kusinerna lärde inte känna varandra förrän 1999, då båda var över 30 år. På en tågresa för att hälsa på sin gemensamma mormor som låg för döden hade de så trevligt att de blev oskiljaktiga.

”Niklas är världens bästa och roligaste person. Vi upptäckte att vi hade samma humor, och så var det extra märkligt att vi båda var manusförfattare”, säger Wilhelm Behrman.

De spånar fram hela berättelsen tillsammans vid en whiteboardtavla eller under promenader. Därefter skriver den ene ner det detaljerade manuset, i detta fall Wilhelm Behrman.

”Vi försöker hela tiden jobba med överraskande vändningar, och att det ska vara otäckt och gripande. Det är vad vi själva gillar i tv-serier.”

Innehåll från KardexAnnons

Kardex avslöjar de tre hetaste lagertrenderna 2023

Störningar i försörjningsleden, ökande kundkrav och brist på arbetskraftsresurser tär idag på lagereffektiviteten inom industrin. Men det finns mycket att vinna med innovativa lösningar. Kardex årliga Trend Radar visar att moderna, automatiserade lagerlösningar, robotteknik och prediktiva analyser möjliggör ökad tillväxt och stora ekonomiska vinster. 

Kardex Trend Radar övervakar trender för att säkerställa att Kardex och dess kunder ligger i framkant när det gäller innovation. Baserat på interna resurser, branschexperter samt globala data presenterar Kardex sin rapport om lagerinsikter för 2023. Rapporten diskuterar de senaste intralogistiska trenderna, illustrerar vikten av att använda ny teknik och robotar för sin lagerautomation och prediktiv analys samt fokuserar på vilka moderna verktyg som kommer att säkerställa att lagren förblir effektiva och produktiva under 2023 och framåt.

3 heta trender: 

Flexibla lagerhanteringssystem

Flexibla och dynamiska system är nyckeln till att hantera lagerfluktuationer med snabbhet och precision, vilket möjliggör hög produkttillgänglighet och optimerar orderuppfyllelsen. Modulära och skalbara system anpassar sig sömlöst till verksamheten, vilket möjliggör intern expansion utan att tvinga fram omlokalisering.

Lagerautomation med robotar

Drivna av snabba tekniska framsteg och bättre överkomliga priser, går robotlösningar snabbt in i leveranskedjan. Robotar ger snabbhet och precision till kämpande processer över hela försörjningskedjan. De stöder processer med noll defekter, ökar produktiviteten och sänker kostnaderna samtidigt som de ökar flexibiliteten för att kunna möta kundernas snabbt förändrade behov.

Prediktiva analyser

Företag verkar idag i en värld som är alltmer osäker och föränderlig. Därför blir det allt viktigare att använda data, statistiska algoritmer och maskininlärning för att förutspå framtida händelser. I stället för stela processer kommer framtida beslut att fattas mer självständigt av system som använder algoritmer. Denna algoritmbaserade analysmetod kommer att möjliggöra flexiblare, snabbare och en mer kostnadseffektiv produktion. 

Företag världen över letar efter sätt att maximera sina interna resurser, och experter förväntar sig att den globala försäljningen av lagerautomation kommer att nå uppskattningsvis 39 miljarder euro år 2027 med en årlig tillväxttakt på cirka 15 procent.*

Kardex använder sofistikerad teknologi för att globalt övervaka över 2 700 maskiner genom sitt mjukvarusystem Kardex Connect. Branschledare förväntar sig att användningsgraden av prediktiv och preskriptiv analys för innovationer och teknik inom försörjningskedjan kommer att öka från 28 till 79 procent under de kommande fem åren.**

– Eftersom aldrig skådade utmaningar stör lagerprocesserna, övervakar Kardex noga lagerutmaningar och tekniktrender och anpassar lösningar för att se till att kundernas faciliteter förblir toppmoderna, säger Ruud Hoog, Senior Director Business Development.

Om Kardex

Vi är en av världens ledande tillverkare av lagerautomater och erbjuder våra kunder flexibla, skräddarsydda lagersystem. Kardex installerar och servar både enkla, skalbara lösningar och stora, helautomatiserade flöden för kunder inom bland annat e-handel, tillverkning, elektronik, fordons- och livsmedelsindustrin. www.kardex.com  

Läs Rapporten Trends Shaping Intralogistics in 2023   

* $41 Billion Global Warehouse Automation Market (2022 to 2027) - by Technology, In-dustry and Regions - ResearchAndMarkets. com | Business Wire

** Evolution to Revolution. Building the Supp-ly Chains of Tomorrow. 2022 MHI Annual Industry Report.

 

 

Mer från Kardex

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kardex och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera