Hoppa till innehållet

Annons

Preem skärper sina klimatmål

Preem flyttar sitt eget klimatmål med tio år.

Drivmedelsföretaget vill nu vara klimatneutralt till 2035.

”Det blir allt tydligare att omställningen måste gå fortare än man tidigare trott”, säger vd:n Magnus Heimburg i en kommentar till TT.

Foto:Roland Magnusson

Preems utsläpp, framför allt av koldioxid, har varit intensivt omdebatterade de senaste åren i och med de numera skrotade utbyggnadsplanerna vid raffinaderiet i Lysekil.

På senare tid har även bolagets nya miljötillstånd för raffinaderiet i Göteborg väckt en del kritik.

Enligt vd:n Magnus Heimburg har debatten dock ingen direkt koppling till att bolaget nu satsar på att bli klimatneutralt till 2035, tio år tidigare än man tidigare beslutat om.

”Preem har länge arbetat aktivt för att minska utsläppen från vår värdekedja, men kunskapen om klimatförändringarna har ökat och det blir allt tydligare att omställningen måste gå fortare än man tidigare trott”, säger han i en skriftlig kommentar till TT.

”Som enskilt bolag ser vi stora möjligheter att vara en positiv kraft i omställningen, och då krävs det att vi växlar upp rejält”.

För att kunna nå nettonollutsläpp av växthusgaser pekar bolaget ut ett antal prioriterade områden.

Det handlar bland annat om att byta ut fossil råolja mot förnybara alternativ vid raffinaderierna och att ersätta naturgasen med förnybar gas och fossilfri vätgas.

Dessutom finns anläggningar för att fånga in koldioxid med i planen.

Sammantaget handlar det om stora investeringar, enligt Magnus Heimburg.

”Det kommer att krävas ett flertal investeringar i miljardklassen och stenhårt arbete för att vi ska nå våra nya klimatmål. Samtidigt är det vår övertygelse att hållbarhet och långsiktigt god lönsamhet går hand i hand och det är centralt för Preems framtida konkurrenskraft att vi ställer om verksamheten”, säger han.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera