1515
Annons

Preem om raset: Vi påverkas inte lika mycket som andra

Oljeprisets kollaps fick börsen att rasa under måndagen. 

Drivmedelsbolaget Preem ser inte att raset kommer att påverka deras verksamhet negativt. 

”Vi påverkas inte alls lika mycket eftersom vi är både köpare och säljare på marknaden”, säger Dani Backteg, presschef på Preem. 

Foto:Thomas Johansson/TT, Thomas Johansson/TT, Thomas Johansson/TT

Preem köper in råolja, raffinerar den och säljer den vidare. Detta gör enligt Dani Backteg, som är presschef på Preem att företaget inte påverkas i samma utsträckning av oljeprisraset som företag som själva utvinner olja. När oljepriset går ned blir också inköpspriset för råvaror billigare för drivmedelsföretag som Preem. 

”Eftersom vår verksamhet befinner sig på både köp- och säljsidan av oljemarknaden påverkas vi inte på samma sätt som en del andra aktörer av rörelser i råoljepriset”, säger Dani Backteg.

Enligt honom gynnas i stället delar av Preems verksamhet av prisfallet och att det blir billigare för dem att köpa in oljan. 

”Priset på produkter som bensin och diesel sjunker också som regel när råvarupriset sjunker. Det kan på sikt stärka dessa produkters konkurrensförmåga gentemot andra energislag på marknaden”, säger Dani Backteg. 

Däremot säger Dani Backteg att den nervositet som uppstår när börsen rasar inte är gynnsam för den ekonomiska tillväxten i samhället . 

”Den ekonomiska spelplanen i stort mår bra av förutsägbarhet”, säger Dani Backteg. 

Oljeprisraset kom som en följd av de misslyckade förhandlingarna mellan Ryssland och Saudiarabien. Dani Backteg är dock hoppfull framåt och tror att parterna kommer att komma överrens. 

”Jag har svårt att se att den här situationen gynnar någon på sikt”, säger Dani Backteg. 

 


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?