1515
Annons

Preem måste klara målet eller lämna Hagainitiativet

Endast 9 av Sveriges 50 största bolag har klimatmål i linje med vetenskapen. Det visar en färsk undersökning från Hagainitiativet, ett företagsnätverk som nu kräver skarpare insatser.

Bland medlemmarna finns Preem – som kan komma att fördubbla sina utsläpp.

Nina Ekelund, generalsekreterare för Hagainitiativet, om Preems extra tid för att nå sina utsläppsmål.
Nina Ekelund, generalsekreterare för Hagainitiativet, om Preems extra tid för att nå sina utsläppsmål.

Forskningen är tydlig: ska världen ha en chans att klara uppsatta klimatmål och undvika skenande uppvärmning krävs att utsläppen halveras – varje decennium. Trots det har bara 9 av de 50 största bolagen i Sverige satt ett specifikt mål om att halvera utsläppen till 2030.

Det visar en färsk rapport från Hagainitiativet som har gått igenom information om bolagen från års- och hållbarhetsredovisningar samt hemsidor.

”Jag tycker att det är beklämmande. Det här är stora företag som har muskler och kunskap att göra något. De har ett ansvar att vara förebilder. Är man stor, så ska man vara god”, säger Nina Ekelund, generalsekreterare för Hagainitiativet.

Inom företagsnätverket är målet att medlemmarnas egna utsläpp år 2030 ska ligga på nettonoll (i scope 1 och 2). Utsläppen uppströms och nedströms i värdekedjorna (scope 3) ska kartläggas och minskas utifrån ”väsentlighet och rådighet”.

Nina Ekelund anser att mål i enlighet med forskningen – som alltså kräver en halvering i scope 1 och 2 till år 2030 av alla bolag – är ett minimum.

”Företagen bör därtill jobba med utsläppen i scope 3”, säger hon.

Bäst i Hagainitiativets undersökning presterar bolag från energi-, transport- och livsmedelssektorn, vilka alla är centrala för Sveriges omställning.

”Det rör sig om konsumentnära företag som Axfood, Ica, Coop och Systembolaget. De har länge legat i framkant”, säger Nina Ekelund.

Medlem i Hagainitiativet är drivmedelsbolaget Preem – just nu i blåsväder efter en ansökan om utbyggnad som kan komma att leda till fördubblade utsläpp.

Ni tar fram en rapport som visar på hur viktigt det är att snabbt minska utsläppen. Gör ni det jobb ni ska som organisation om Preem dubblerar – i stället för halverar – sina utsläpp?

”Det är inte okej att dubblera sina utsläpp. Ska man vara medlem i Haga, så ska man klara Hagas mål. Just för Preem gäller ett mål om nettonoll i scope 1 och 2 till 2040. Till år 2030 ska de nå nettonoll i scope 3 i Sverige. Preem har sina största utsläpp i scope 3.”

Exakt hur Preems export utanför Sveriges gränser påverkas av ett 2030-mål i scope 3 är dock ännu inte klart, enligt Nina Ekelund.

Varför får Preem tio extra år på sig att nå nettonoll för de egna utsläppen, jämfört med övriga medlemmar?

”Därför att de har en verksamhet som kräver ett senare mål om de ska klara att leverera det förnybara bränsle som behövs för att vi ska kunna ställa om i transportsektorn. Preem står för 80 procent av produktionskapaciteten i Sverige.”

Nina Ekelund säger att hon som generalsekreterare inte försvarar Preems utbyggnad. Samtidigt är frågan komplex, menar hon.

”Preem ska bygga Sveriges största anläggning för koldioxidlagring, som skulle kunna bli en förebild i världen. Den omdiskuterade anläggningen för råolja kan också konverteras till förnybar produktion framåt.”

Men sänder det inte helt fel signaler om Preem ökar sina utsläpp?

”Jo, det är problemet. Vi har bett om en roadmap för när deras sista oljedroppe ska vara utfasad och de ska försöka återkomma under hösten. Om Preem inte klarar Sveriges och Hagas mål så kan de inte vara medlem i Hagainitiativet.”

Läs även Preems debattartikel från 27/6 och repliken från Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

 


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit.

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?