Hoppa till innehållet

Annons

Preem måste klara målet eller lämna Hagainitiativet

Endast 9 av Sveriges 50 största bolag har klimatmål i linje med vetenskapen. Det visar en färsk undersökning från Hagainitiativet, ett företagsnätverk som nu kräver skarpare insatser.

Bland medlemmarna finns Preem – som kan komma att fördubbla sina utsläpp.

Nina Ekelund, generalsekreterare för Hagainitiativet, om Preems extra tid för att nå sina utsläppsmål.
Nina Ekelund, generalsekreterare för Hagainitiativet, om Preems extra tid för att nå sina utsläppsmål.

Forskningen är tydlig: ska världen ha en chans att klara uppsatta klimatmål och undvika skenande uppvärmning krävs att utsläppen halveras – varje decennium. Trots det har bara 9 av de 50 största bolagen i Sverige satt ett specifikt mål om att halvera utsläppen till 2030.

Det visar en färsk rapport från Hagainitiativet som har gått igenom information om bolagen från års- och hållbarhetsredovisningar samt hemsidor.

”Jag tycker att det är beklämmande. Det här är stora företag som har muskler och kunskap att göra något. De har ett ansvar att vara förebilder. Är man stor, så ska man vara god”, säger Nina Ekelund, generalsekreterare för Hagainitiativet.

Inom företagsnätverket är målet att medlemmarnas egna utsläpp år 2030 ska ligga på nettonoll (i scope 1 och 2). Utsläppen uppströms och nedströms i värdekedjorna (scope 3) ska kartläggas och minskas utifrån ”väsentlighet och rådighet”.

Nina Ekelund anser att mål i enlighet med forskningen – som alltså kräver en halvering i scope 1 och 2 till år 2030 av alla bolag – är ett minimum.

”Företagen bör därtill jobba med utsläppen i scope 3”, säger hon.

Bäst i Hagainitiativets undersökning presterar bolag från energi-, transport- och livsmedelssektorn, vilka alla är centrala för Sveriges omställning.

”Det rör sig om konsumentnära företag som Axfood, Ica, Coop och Systembolaget. De har länge legat i framkant”, säger Nina Ekelund.

Medlem i Hagainitiativet är drivmedelsbolaget Preem – just nu i blåsväder efter en ansökan om utbyggnad som kan komma att leda till fördubblade utsläpp.

Ni tar fram en rapport som visar på hur viktigt det är att snabbt minska utsläppen. Gör ni det jobb ni ska som organisation om Preem dubblerar – i stället för halverar – sina utsläpp?

”Det är inte okej att dubblera sina utsläpp. Ska man vara medlem i Haga, så ska man klara Hagas mål. Just för Preem gäller ett mål om nettonoll i scope 1 och 2 till 2040. Till år 2030 ska de nå nettonoll i scope 3 i Sverige. Preem har sina största utsläpp i scope 3.”

Exakt hur Preems export utanför Sveriges gränser påverkas av ett 2030-mål i scope 3 är dock ännu inte klart, enligt Nina Ekelund.

Varför får Preem tio extra år på sig att nå nettonoll för de egna utsläppen, jämfört med övriga medlemmar?

”Därför att de har en verksamhet som kräver ett senare mål om de ska klara att leverera det förnybara bränsle som behövs för att vi ska kunna ställa om i transportsektorn. Preem står för 80 procent av produktionskapaciteten i Sverige.”

Nina Ekelund säger att hon som generalsekreterare inte försvarar Preems utbyggnad. Samtidigt är frågan komplex, menar hon.

”Preem ska bygga Sveriges största anläggning för koldioxidlagring, som skulle kunna bli en förebild i världen. Den omdiskuterade anläggningen för råolja kan också konverteras till förnybar produktion framåt.”

Men sänder det inte helt fel signaler om Preem ökar sina utsläpp?

”Jo, det är problemet. Vi har bett om en roadmap för när deras sista oljedroppe ska vara utfasad och de ska försöka återkomma under hösten. Om Preem inte klarar Sveriges och Hagas mål så kan de inte vara medlem i Hagainitiativet.”

Läs även Preems debattartikel från 27/6 och repliken från Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera