1515

Preem-blockaden avslutas – ”lämnar över till Löfven”

Aktiviteter från Greenpeace hindrade på söndagen återigen oljetankern Grena Knutsen från att leverera sin olja till Preems raffinaderi i Lysekil som en del av den blockad Greenpeace inledde tidigare i veckan. Nu avslutas den.

”Efter flera veckor av massiva protester runt om i landet mot Preems expansionsplaner och 62 timmars blockad av Preemraff i Lysekil lämnar vi nu över till Stefan Löfven” säger Isadora Wronski, Sverigechef på Greenpeace i en kommentar.

Foto:Claudio Bresciani / TT

I torsdags kväll lade Greenpeace fartyg Rainbow till vid kajen utanför Preems raffinaderi utanför Lysekil. Efter att ha avvisats fick fartyget istället lägga till i Brofjoden, vilket har hindrat fartyg från att ta ta sig till och från Preems hamn.

Inga råoljetanker har lyckats ta sig in till raffinaderiet, enligt Greenpeace, som under söndagen återigen stoppade oljetankfartyget Grena Knutsen från att leverera olja. Sex aktivister ska ha tagit sig upp på oljehamnens avlastningskranar och hindrat fartyget från att lasta av olja. Aktivisterna togs ner av polis. 

Nu avslutas Greenpeaces blockad som är en protest mot Preems utbyggnadsplaner. Kommunfullmäktige i Lysekil vänta ha en omröstning om utbyggnaden på onsdag den 16 september. Även regeringen ska besluta om bolaget kommer att få tillåtelse att bygga ut anläggningen. 

”Greenpeace kampanj för att stoppa Preemraff fortsätter. En utbyggnad av Preems oljeraffinaderi skulle innebära enorma utsläppsökningar, en osäker framtid för Lysekil och förhindra Sverige från att uppnå våra klimat- och miljömål samt våra åtaganden under Parisavtalet, säger Isadora Wronski.


Innehåll från MicrosoftAnnons

Developer Velocity: Så skapar bra programutveckling högre avkastning, större tillväxt och mer innovation

Framgångsrika företag erbjuder en bra arbetsmiljö för sina programutvecklare.

Det visar en uppmärksammad rapport från managementkonsultföretaget McKinsey & Company. Rapporten visar bland annat att företag med effektivitet i utvecklingen har 60 procent högre avkastning.

– Företag som investerar i utvecklare gör ett bättre resultat, säger Tibi Covaci, Azure Developer Audience Lead på Microsoft Sverige.

Teknik utgör grunden för många företag, oavsett vilken bransch de är verksamma i. Produkter och tjänster som de utvecklar och säljer har sin grund i den tekniska plattform som de är sprungna ur.

I rapporten ”Developer Velocity: How software excellence fuels business performance” från McKinsey & Company, slås fast att affärsvärdet, eller affärsprestandan hos ett företag har sin grund i mjukvaran. Den i sin tur når sin fulla potential när programutvecklare får arbeta i rätt miljö och under rätt förutsättningar.

McKinsey & Company har skapat vad de kallar Developer Velocity Index (DVI), som visar hur olika kritiska komponenter bidrar till Developer Velocity, eller på svenska Effektivitet i Utvecklingen.

Genom att djupstudera 440 företag och deras resultat över flera år har McKinsey & Company kunnat dra slutsatsen att organisationer med en så hög effektivitet i utvecklingen att de utgjorde den översta kvartilen av de studerade företagen, uppnådde fyra till fem gånger snabbare tillväxt av intäkter, 60 procent högre total avkastning till aktieägare och 20 procent högre rörelsemarginal än de som hamnade i den lägsta kvartilen. Dessutom presterade de 55 procent högre när det gäller innovation. 

Developer Velocity bygger på flera delar

För att uppnå effektivitet i utvecklingen spelar ett antal komponenter en avgörande roll. Dessa är utvecklarverktyg, funktioner för produkthantering, kultur och då särskilt trygghetskänsla och samarbete och avslutningsvis personalhantering och rekrytering. 

Särskilt rekrytering är en flaskhals.

– I dag är det brist på programutvecklare. Det betyder att man måste få mer gjort med de man har. Det är mycket av det som Developer Velocity handlar om, att ge dem rätt förutsättningar så att de kan prestera bättre, säger Tibi Covaci.

Enligt rapporten är utvecklarverktyg den främsta enskilda drivkraften för ett bra affärsresultat.

Organisationer med starka verktyg är 65 procent mer innovativa och deras utvecklares belåtenhet och kvarhållning är 47 procent högre, jämfört med företagen i den lägsta kvartilen.

Developer Velocity skiljer ut företagen

Magnus Juvas är VD på mjukvaruföretaget Solidify och har länge arbetat tillsammans med Tibi Covaci. För honom är Developer Velocity det som skiljer framgångsrika företag från de som presterar sämre.

– Det är här man nu ser att startfältet på den pågående digitaliseringsresan sprids ut. Vad som sker i olika organisationer skiljer sig åt otroligt mycket och vissa har redan halkat efter.  Ska man tillhöra täten måste man bättra sig, säger Magnus Juvas.

Klicka här för att läsa mer om Developer Velocity 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?