Precises vd lämnar på dagen – ersättaren värvas från Bang & Olufsen

Precise Biometrics avsätter vd Håkan Persson med omedelbar verkan och han ersätts senast i augusti med Stefan K Persson, som närmast kommer från Bang & Olufsen där han har titeln Executive Vice President för BO Home.

Stefan K Persson.
Stefan K Persson.Bild:Lotta Gyllensten

Orsaken till vd-bytet är enligt Precise Biometrics PREC -0,87% Dagens utveckling styrelseordförande Torgny Hellström att man behöver friskt blod för att ta bolaget vidare. Han vill inte kännas vid att det skulle ligga något missnöje bakom att Håkan Persson fick gå med så kort varsel efter fyra år på vd-posten.

”Håkan har ju byggt om bolaget till ett helt nytt bolag sedan han varit här. Vi behöver ett nytt ledarskap och vi har i Stefan hittat det ledarskap som vi behöver för att ta nästa steg i bolaget”, säger Torgny Hellström.

”För egen del är det rätt odramatiskt.”

Bolaget skriver i ett pressmeddelande att Stefan K Persson rätt person för att leda bolagets intensifierade satsning på att bredda användningen av biometri.

Beslutet att byta vd togs vid ett styrelsemöte under morgonen efter att bolaget försökt knyta till sig Stefan K Persson under en tid. Enligt Precise Biometrics har han starkt bidragit till Bang & Olufsens resultatutveckling. Man pekar bland annat på hans stora erfarenhet av affärsutveckling i teknikbolag och att han har en stor erfarenhet av Kina, där biometribolaget har en betydande andel av försäljningen.

Stefan K Persson har även jobbat på Sony Ericsson och är även styrelseledamot i Terranet.

Han tillträder vd-posten senast den 1 augusti 2018 och fram till dess kommer finanschefen Göran Thuresson vara tillförordnad VD och Torgny Hellström arbetande styrelseordförande.

Precis Biometrics rusar 15 procent på måndagen på nyheten att bolagets algoritmlösning för fingeravtrycksigenkänning för smarta kort finns med i det pilotprojekt som samarbetspartnern Fingerprint Cards genomför med kreditkortsjätten Visa och Mountain America Credit Union i USA. Fingerprint Cards stiger 5 procent.

Dagens industri har utan framgått försökt nå Håkan Persson.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

Coronavaccin i pulverform

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett coronavaccin som bereds i pulverform för inhalation. 

Under 2020 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, idogt fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och i år även covid-19. I ett nytt projekt, som finansieras av Vinnova, utvecklar de en vaccinationsplattform mot luftburna virus, med covid-19 som första vaccinkandidat.

Bilda ett första skydd

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation.

– När det toxikologiska programmet på slutberedningen är genomförd kommer vi förbereda oss för kliniska studier. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger:

– I princip alla vaccin måste förvaras kallt i exakt rätt temperatur och många aktörer begränsas av just logistiken kring vaccinet. Den beredningsform som tas fram för vår vaccinkandidat ser ut att kunna vara stabil i rumstemperatur vilket kommer att vara en stor fördel för global distribution och hållbarhet.

Hormon ska bromsa hiv-dna

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat kommer ISR snart att inleda nya, kliniska studier på två sajter i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första kvartalet 2021 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger:

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa. 

Samarbete med kinesiskt bolag

Under början av året slöt ISR dessutom ett avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är attutveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. Tillsammans arbetat de nu intensivt med preklinisk utveckling och tittar bland annat på beredningsformer för bäst effekt och upptag i levern.

– Anledningen att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett. Vår utvecklingsportfölj kan låta som en stor blandning, men i allt vi utvecklar står immunsystemet i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2021 – det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss, avslutar Ola Winqvist.

Läs mer om ISR och deras arbete här. 

 Om ISR Immune System Regulation

ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar.

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?