1515
Annons

Pr-experten ger Tegnell både kritik och beröm

Å ena sidan vissa lättnader, å andra sidan stor smittspridning. Ibland är det svårt att få ihop budskapen från Folkhälsomyndigheten.

”När det är så är det svårt med acceptans och följsamhet”, säger kommunikationsexperten Birger Lycken.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Sedan pandemin fick Sverige i sitt grepp har det blivit många tvära kast i åtgärderna. Något som Folkhälsomyndigheten och regeringen kritiserats för.

Birger Lycken, expert på kriskommunikation på pr-byrån Westander, tycker att Sveriges kommunikationsstrategi har flera brister.

”Det finns några i mitt tycke obegripliga regler och rekommendationer som de flesta av oss inte får ihop. Och när det är så är det svårt med acceptans och följsamhet”, säger han. 

Birger Lycken syftar särskilt på att 500 personer får vistas i gallerior, medan butiker och arenor har helt andra förhållningsregler.

”Om man ska komma med motstridiga budskap måste man vara väldigt pedagogisk”, säger kommunikationsexperten Birger Lycken.

Han tycker att det skulle vara lättare att få förståelse för den svenska strategin om regeringen och myndigheterna var tydligare med att det handlar om svåra avvägningar mellan att rädda liv här och nu och att samtidigt skapa förutsättningar för uthållighet.

”Att erkänna att värdena står emot varandra, att vi behöver göra en klok och förnuftig avvägning, tror jag skulle göra det lättare för regeringen och leda till större acceptans och följsamhet.”

Mer empati är också något som kommunikationsexperten tror att Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell skulle tjäna på.

”Han skulle kunna ta mottagaren i handen och säga ”Jag kan förstå om det här verkar förvirrande” eller ”Jag förstår att det finns många frågor kring det här”, det är så enkla nyckelrepliker att börja med. Det är konstigt att han inte lyckas tillägna sig den kompetensen mer.”

”Vi behöver känna oss sedda för att kunna lyssna”, säger Lycken.

Samtidigt ser han med blid blick på kriskommunikationen under pandemin.

”Ofta pratar man om hur viktigt det är att myndigheter är jättetydliga och jättekonsekventa. Men det som är speciellt med pandemin är att vi har väldigt olika förutsättningar och behov av information.”

”Det gör att myndigheternas kommunikation måste vara komplex och fyllig, inte kortfattad och entydig. Jag tycker att de gjort mycket bra men de skulle behöva bli tydligare när det gäller de svåra, strategiska avvägningarna.”

 Vad kan konsekvenserna av otydlig kommunikation bli?
”Ju bättre regeringen och Folkhälsomyndigheten klarar av att kommunicera, desto fler kommer följa rekommendationer och riktlinjer”, säger Birger Lycken men tillägger:

”Jag är djupt imponerad av Anders Tegnells förmåga att inte låta sig provoceras till att hamna i försvarsställning när han pressas av mängder med kritiska journalistfrågor, det har varit en stor styrka för honom och därmed en tillgång för Sverige och för pandemibekämpningen.”


Riksbankschefen varnar för tuff period: ”Skadligt hög inflation”

Matpriserna stiger med 15 procent, Riksbanken varnar för en tuff period och chefsekonomen varar för att ekonomin kan bli mycket sämre.

Det var överlag dystra tongångar på storbankens seminarium.

Anna Breman, vice riksbankschef.
Anna Breman, vice riksbankschef.Foto:Jesper Frisk

Under måndagseftermiddagen hade Swedbank bjudit in till ett längre seminarium med ett flertal experter och vd:ar på temat Sveriges ekonomiska läge. Första ut var vice riksbankschef Anna Breman.

”Inflationen är skadligt hög för svensk ekonomi. Vi ska tillbaka till inflationsmålet på 2 procent, men det kommer att ta tid”, säger hon.

Riksbankschefen pekade på att världens skakats av en serie med allvarliga globala chocker utan andrum.

”Rysslands orättfärdiga krig mot Ukraina spädde på den situationen. Det här kommer att vara en tuff period framöver och det går inte att säga hur lång tid det varar. Alla prognoser nu är osäkra.””, säger Anna Breman.

Ljusglimten var att hon ser att Sverige har ”ytterst goda” förutsättningar att klara av svårigheterna, bland annat med tanke på den starka arbetsmarknaden.

Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank målar upp en lite mörkare bild.

”Riskerna finns på nedsidan på en global nivå, det kan bli mycket sämre. Ett skäl är att Ryssland använder råvaror som vapen.”

Enligt chefsekonomen finns en risk att Riksbanken underskattar inflationen.

Att inflationen redan har slagit klorna i svenska folket slog Jacob Wall, affärsutvecklingschef på Axel Johnson fast.

”I höst har vi en situation där matpriserna har stigit med 15 procent jämfört med ett år tillbaka.”

Kostnadsexplosionen i lantbruket är den tyngsta förklaringen.

”Kostnaderna har ökat med 40 procent i lantbruket. Dessutom är vi sårbara då hälften av maten importeras”, säger Anna-Karin Hatt, vd LRF.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?