1515

PPM-bolaget Solidar friades av EBM

Pensionsbolaget Solidar, som kastats ut från PPM-torget och likt Allra anklagats för att mjölka pensionsspararna på pengar, har utretts av Ekobrottsmyndigheten för misstänkt brottslighen. Men utredningen skrotades.

"Det går inte att bevisa de objektiva förutsättningarna för att förfarandet skall vara brottsligt", står det i nedläggningsbeslutet.

Foto:Amanda Lindgren, Amanda Lindgren (Di)

I måndags väckte en åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, EBM, åtal mot fyra personer i härvan kring det tidigare pensionsbolaget Allra. Personerna - däribland storägaren Alexander Ernstberger - anklagas för att ha för pensionsspararnas räkning ha betalat överpriser på värdepapper i syfte att berika sig själva, vilket samtliga förnekar.

Härvan kring Allra, som först uppdagades av Svenska Dagbladet, har tillsammans med skandalen kring pensionsbolaget Falcon Funds tvingat fram en reform av hela PPM-systemet. Samtidigt har Pensionsmyndigheten, som ansvarar för det fondtorg där pensionsspararna kan placera sin premiepension, gått hårt fram mot enskilda fondbolag som man inte anser följer regelverket.

Ett bolag som har kastats ut från PPM-torget är Solidar, vars fonder köpstoppades redan i december 2017. Efter vidare utredning valde Pensionsmyndigheten att avregistrera Solidar från fondtorget med hänvisning till att bolaget på flera punkter brutit mot avtalet med Pensionsmyndigheten och "inte agerat i pensionsspararnas intresse när man valt förvaltningsmodell".

Pensionsmyndighetens beslut föregicks av att Solidar fick en varning från Finansinspektionen, FI, som ansåg att Solidar har förvaltat sina fonder fonderna på ett sätt som "inneburit omotiverade kostnader för andelsägarna". Det är i grunden samma anklagelse som åklagaren nu för fram mot Allra i det färska åtalet.

Nu kan Di berätta att EBM även har haft en förundersökning mot Solidar. Misstanken var att företrädare för Solidar under 2016 och början av 2017 hade gjort sig skyldiga till grov trolöshet mot huvudman, det vill säga när en person som fått förtroendet att sköta ekonomiska angelägenheter åt någon missbrukar sin ställning så att det är till skada för huvudmannen. Det är även en av flera brottsrubriceringar i åtalet mot Allra.

Utredningen mot Solidar inleddes under 2017 och inkluderade enigt Di:s uppgifter de transaktioner som Solidar genomförde med mäklarfirman DS Platforms på Malta, ett bolag som Solidars ägare var medgrundare till och som Solidar senare blev majoritetsägare i.

Men utredning mot Solidar, som enligt Di:s uppgifter leddes av en annan åklagare än den som har drivit ärendet mot Allra, kom att läggas ned. Nedläggningsbeslutet fattades i slutet av oktober 2017, då FI:s undersökning fortfarande pågick.

"Det går inte att bevisa de objektiva förutsättningarna för att förfarandet skall vara brottsligt", skriver åklagaren i nedläggningsbeslutet. 

I fallet med Solidar har FI alltså riktat allvarlig kritik mot bolaget, bland annat att bolaget har agerat på ett sätt som inneburit "omotiverade kostnader" för pensionsspararna. Samtidigt anser inte EBM att det går att styrka att något brott har begåtts.

När det gäller Allra är förhållandet det omvända.

Som Di tidigare berättat genomförde FI under 2013-2014 en granskning av Allras transaktioner under 2012, alltså exakt samma transaktioner som har utretts av EBM. Bland annat undersökte FI specifikt om dessa transaktioner levde upp till kravet på "best execusion", det vill säga om Allra har handlat värdepapper med bästa möjliga resultat för pensionsspararna.

I oktober 2014 valde FI att lägga ned sin utredning utan att ha hittat något att kritisera. Den implicita slutsatsen var alltså att Allra följde alla regler när man genomförde dessa transaktioner. Fyra år senare väckte EBM åtal med utgångspunkt i samma transaktioner.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?