Powell: Långsamma vaccinationer i världen en risk för USA

Den ojämna vaccinationstakten runt om i världen utgör en risk för USA:s återhämtning enligt Fed-chefen Jerome Powell.

Inflationen oroar inte Fed – men centralbanken vill se fler starka siffror från arbetsmarknaden.

Foto:Jacquelyn Martin

USA:s ekonomi kommer vara tillbaka på banan i närtid enligt Federal Reserves ordförande Jerome Powell. Kraftiga stimulanser och ett vaccinationsprogram som rullar allt snabbare talar fortsatt för stark tillväxt även om smittotalen stigit något igen på senare tid.

Istället är det den långsammare takten i stora delar av resten av världen, inte minst i fattigare länder, som oroar centralbankschefen.

”Jag ser globala vaccineringar som en risk för de framsteg vi gör”, säger Jerome Powell under ett panelsamtal på torsdagen i samband med IMF:s och Världsbankens vårmöten.

IMF-chefen Kristalina Georgieva varnar för att ett abrupt avslut på det penningpolitiska stödet skulle kunna sätta stopp för den globala återhämtningen och omintetgöra stora delar av fjolårets stödåtgärder.

”Jag kan inte tänka mig något som skulle ge mer valuta för pengarna i år eller nästa år än att investera i snabbare vaccineringar. Först då kan ordförande Powell på allvar börja fundera på en exitstrategi”, säger hon.

Vad gällde utsikterna för inflationen upprepar Jerome Powell än en gång Feds bedömning att de prisökningar som väntas framöver är tillfälliga och inte kommer tvinga fram en omläggning av den nuvarande penningpolitiken.

”Det kan ta ett år men det är vad vi tror kommer hända”, säger centralbankschefen men noterar att Fed kommer att följa utvecklingen i inflationsförväntningarna noga.

Förra veckans sysselsättningsstatistik för mars kom in klart över förväntningarna. Men det är inte tillräckligt för att rucka på Fed enligt Jerome Powell.

”Vi vill se en rad sådana månader så att vi verkligen kan säga att vi gjort betydande framsteg”, säger Fed-chefen.

De senaste siffrorna visar dock att vägen tillbaka inte är rak även om den amerikanska arbetsmarknaden spås repa sig rejält i år. Antalet nyanmälda arbetslösa steg oväntat 744.000 förra veckan enligt nya siffror på torsdagen.

Veckosiffrorna har varit volatila på senare tid, inte minst på grund av eftersläpande rapportering i flera delstater. De flesta bedömare spår fortfarande en kraftig uppgång i sysselsättningen i år när företag som drabbats särskilt hårt av restriktioner tillåts öka kapaciteten igen.

”Miljontals människor kommer att ha svårt att komma tillbaka till arbetsmarknaden och återta de liv de levde för bara ett år sedan. Jag tycker att det är lämpligt att vi fortsätter att ge dem stöd”, säger Powell.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?