1515
Annons

Powell: Långsamma vaccinationer i världen en risk för USA

Den ojämna vaccinationstakten runt om i världen utgör en risk för USA:s återhämtning enligt Fed-chefen Jerome Powell.

Inflationen oroar inte Fed – men centralbanken vill se fler starka siffror från arbetsmarknaden.

Foto:Jacquelyn Martin

USA:s ekonomi kommer vara tillbaka på banan i närtid enligt Federal Reserves ordförande Jerome Powell. Kraftiga stimulanser och ett vaccinationsprogram som rullar allt snabbare talar fortsatt för stark tillväxt även om smittotalen stigit något igen på senare tid.

Istället är det den långsammare takten i stora delar av resten av världen, inte minst i fattigare länder, som oroar centralbankschefen.

”Jag ser globala vaccineringar som en risk för de framsteg vi gör”, säger Jerome Powell under ett panelsamtal på torsdagen i samband med IMF:s och Världsbankens vårmöten.

IMF-chefen Kristalina Georgieva varnar för att ett abrupt avslut på det penningpolitiska stödet skulle kunna sätta stopp för den globala återhämtningen och omintetgöra stora delar av fjolårets stödåtgärder.

”Jag kan inte tänka mig något som skulle ge mer valuta för pengarna i år eller nästa år än att investera i snabbare vaccineringar. Först då kan ordförande Powell på allvar börja fundera på en exitstrategi”, säger hon.

Vad gällde utsikterna för inflationen upprepar Jerome Powell än en gång Feds bedömning att de prisökningar som väntas framöver är tillfälliga och inte kommer tvinga fram en omläggning av den nuvarande penningpolitiken.

”Det kan ta ett år men det är vad vi tror kommer hända”, säger centralbankschefen men noterar att Fed kommer att följa utvecklingen i inflationsförväntningarna noga.

Förra veckans sysselsättningsstatistik för mars kom in klart över förväntningarna. Men det är inte tillräckligt för att rucka på Fed enligt Jerome Powell.

”Vi vill se en rad sådana månader så att vi verkligen kan säga att vi gjort betydande framsteg”, säger Fed-chefen.

De senaste siffrorna visar dock att vägen tillbaka inte är rak även om den amerikanska arbetsmarknaden spås repa sig rejält i år. Antalet nyanmälda arbetslösa steg oväntat 744.000 förra veckan enligt nya siffror på torsdagen.

Veckosiffrorna har varit volatila på senare tid, inte minst på grund av eftersläpande rapportering i flera delstater. De flesta bedömare spår fortfarande en kraftig uppgång i sysselsättningen i år när företag som drabbats särskilt hårt av restriktioner tillåts öka kapaciteten igen.

”Miljontals människor kommer att ha svårt att komma tillbaka till arbetsmarknaden och återta de liv de levde för bara ett år sedan. Jag tycker att det är lämpligt att vi fortsätter att ge dem stöd”, säger Powell.

Splittrad analytikerkår efter sommarrallyt

Wall Street har bjudit på ett rejält sommarrally. Hur länge kan den goda stämningen fortsätta? Bland analytikerna går meningarna isär, där en del ser paus för ränteuppgången och andra varnar för press på företagens vinster.

Foto:Pontus Höök / TT

Wall Street öppnade svagt negativt på tisdagen men nedgången bleknar bredvid sommarens rally.

Storbolagsindexet S&P 500 har stigit över 17 procent sedan vändningen för två månader sedan. Under samma period har exempelvis Stockholmsbörsen avancerat lite mer än 7 procent.

Investerarna har kastat sig över amerikanska aktier den senaste tiden, enligt en sammanställning från Bank of America. Nyligen noterade storbanken de största inflödena till de amerikanska börserna på drygt två månader, samtidigt som investerare fortsatte att vända ryggen åt asiatiska och europeiska börser.

Bland annat har aptiten på techaktier och finansbolag ökat igen, ett tecken på att ränteoron börjat lägga sig på Wall Street. Samtidigt har investerare sålt inflationsjusterade korta obligationer fem veckor i rad, den längsta perioden med utflöden sedan pandemin bröt ut.

Den senaste tidens börsuppgång är driven av att investerare inte längre är lika oroliga för stagflation, ett scenario med hög inflation och låg tillväxt, enligt storbanken Jefferies.

De pekar bland annat på att den så kallade breakeven-inflationen, som beräknas på skillnaden mellan nominella och reala räntor, fortsatt att falla.

”Det hade varit stort sett omöjligt för aktier att stiga om inte de nominella räntorna hade krossats”, skriver analytikerna under ledning av den globala investeringschefen Sean Darby.

Förhoppningar om att den mest aggressiva delen av centralbanken Federal Reserves räntehöjningscykel ska vara över ger anledning att tro att de senaste månadernas börsuppgång kan fortsätta. 

Storbanken JP Morgan pekar bland annat på att gapet mellan inflationsförväntningarna och räntorna minskat och beskriver börsuppgången som en reaktion på lägre ränteförväntningar snarare än förändringar i långsiktiga startegiska placeringar.

”Vi tror att den taktiska återhämtningen i tillväxtaktier har kött på benen eftersom räntorna sannolikt kommer stå still”, skrev banken i en analys tidigare i veckan.

De ser ingen anledning för investerare att skifta tillbaka till klassiska värdeaktier förrän USA börjar leverera starkare tillväxtindikatorer, något som inte väntas ske förrän vid slutet av året.

Men analytikerkåren är splittrad. Bland annat Morgan Stanley ser ett fortsatt dåligt utgångsläge för börsen i dag vad gället både penningpolitiken och den bredare makromiljön.

Tillsammans med bland annat Goldman Sachs har de flera gånger varnat för att sommarens börsuppgång kan bli kortlivad och bland annat hänvisat till att den höga inflationen riskerar att pressa vinstmarginalerna, inte bara under hösten utan också nästa år.

Den senaste rapportperioden har ändå genererat fler positiva överraskningar än negativa. Tre fjärdedelar av bolagen i S&P 500 levererade högre vinst än väntat medan 70 procent rapporterade en högre omsättning än analytikerna räknat med, enligt den senaste sammanställningen från Factset.

Eftersläntraren Walmart, som rapporterade på tisdagen, lyckades exempelvis bräda förväntningarna på både vinst och omsättning. Försäljningen steg med 8 procent på årsbasis, bland annat drivet av att lågprisjätten lyckats locka till sig fler medel- och höginkomsttagare.

Men den genomsnittliga vinsttillväxten på Wall Street var den lägsta sedan slutet av 2020 och av de bolag som lämnat framåtblickande guidning var fler pessimistiska än optimistiska om utvecklingen framöver. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera