ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Postnord rasar i förtroende

  • Foto: TT

Det svenska folkets förtroende för polisen minstkar. Många upplever att brotten ökar, även om de inte gör det, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap.

Polisen faller i den årliga Förtroendebarometern, som ger en bild av svenska folkets inställning till olika myndigheter, företag, medier och politiska partier i Sverige.

I fjol hade 61 procent av svenskarna ett mycket stort, eller ganska stort, förtroende för polisen. I år är siffran 54 procent.

"Många upplever att brotten ökar, även om de inte gör det", säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Polisen ligger dock fortfarande ganska högt på förtroendelistan, tionde plats, jämfört med många andra aktörer.

Precis som i fjol toppas barometern av Systembolaget, med exakt samma siffror som förra året. Sju av tio har mycket eller ganska stort förtroende för "Systemet". Bolaget delade i fjol topplatsen med Sveriges Radio som har halkat ned lite, till 64 procent.

Topp tre utgörs av Systembolaget, universitet/högskolor (64 procent) och just Sveriges Radio.

Mest negativ förändring står Postnord för, med ett ras på 21 procentenheter.

"Posten skjuter sig själv i foten flera gånger om", säger Henrik Ekengren Oscarsson.Man går från 37 procents förtroende till 16 procent. Det är större än Volkswagen förra året efter deras skandal.

De andra som har tappat mest är Moderaterna som har ett förtroende på 22 procent (tappat 12 procentenheter) och Ericsson som har 22 procent (tappat 12).

Även sjukvården får minskat förtroende, från 61 procent till 55.

"Jag tror det är sjukvårdsköer, BB i Norrland, diskussioner om sjukvården. Det tror jag påverkar förtroendet", säger Toivo Sjörén, Sifos opinionschef.

I den djupaste botten är det sig likt mot förra året, där återfinns Feministiskt initiativ (11 procent), Expressen (10 procent) och TV3 (9 procent).

Det går också att se vilka som har haft en störst positiv förtroendeförändring jämfört med 2016: Centerpartiet, dagspressen och facket. Alla dessa tre har dock höjt sig från relativt låga förtroendenivåer från början. Centerpartiet har i och med detta högst förtroende av alla partier.

2016 var ett tungt år för regeringen, med 28 procent i förtroende. I år blir det lite mer, 31 procent.

"Det här är ett litet fall framåt för regeringen", säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Även facket vinner alltså i förtroende och går från 22 till 29 procent.

Men det kanske är en återhämtning från i fjol då facket föll bland annat efter skandalen i Kommunal.

Förtroendebarometern presenteras av Medieakademin och görs i samarbete med Göteborgs universitet och marknadsundersökningsföretaget TNS Sifo.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies