1515
Annons

Postnord hotar med att sluta dela ut posten

Den seglivade konflikten mellan statligt ägda Postnord och fastighetsägare runt om i landet har blossat upp. Nu hotar postleverantören att sluta dela ut brev til 400 hushåll i Örebro på grund av undermåliga brevlåder och dålig belysning i trapphusen.

Bild:TT

Postnord hotar med att sluta dela ut post till 400 lägenheter i Örebro på grund av dåliga inkast och undermålig belysning. Enligt Mats Ståhlgren, regionchef på Postnord, rör det sig om ett arbetsmiljöproblem.

”Det kan vara för tröga brevinkast, för smala inkast och för dålig belysning”, säger han till SVT.

Men fastighetsägarna menar att det är Postnord som har det juridiska ansvaret för arbetsmiljön eftersom bolaget står som arbetsgivare till brevbärarna.

”Min gissning är att de vill att vi bygger postboxar i entréerna så att brevbärarna hinner dela ut mer post på samma tid och att vi ska stå för deras kostnadsbesparing”, säger fastighetsägaren Hans-Olof Ivarsson till Aftonbladet.

Konflikten mellan Postnord och fastighetsägarna har pyrt under året. Redan i april vittnade Fastighetsägarna om hot om utdelningsstopp. I början av september meddelade Postnord att 400 boende i Landskrona kommer vara tvungna att gå till butik för att hämta ut sin post från och mede nästa vecka. Liknande krav har dykt upp på flera håll i landet.

Ett skyddsombud på Postnord i Örebro har uttalat sig om problemen men varken facket eller skyddsombud ska ha larmat om situationen. Beslutet har istället fattats av det statligt ägda bolaget.

Post- och telestyrelsen har sedan tidigare rekommenderat att postoperatörerna försöker förmå fastighetsägarna att installera postboxar i entréerna men det finns inga krav. Nu ska den juridiska situationen utredas.

”Postlagen säger egentligen bara att det ska finnas en fysisk postlåda som fungerar för att posten ska delas ut. Vi har just fått kännedom om Postnords agerande och ska sättas oss in i ärendet”, säger Olof Bjurö, enhetschef på Post- och telestyrelsen, till Aftonbladet.

Irländsk offensiv lyfter aktien – nu ökar chansen för bud

Det irländska isoleringsbolaget Kingspan fortsätter storköpa aktier i Nordic Waterproofing. Aktien har rusat efter intåget och chansen för ett bud har ökat.

Foto:Mostphotos/TT

För knappt två veckor sedan sålde största ägaren Svolder sitt innehav i taktätaren Nordic Waterproofing (NWG). Under torsdagen sålde näst största ägaren Swedbank Robur hela sitt innehav. I skrivande stund äger Kingspan 24 procent av bolaget och vid 30 procents ägande uppstår budplikt.

När Di i måndags hörde av sig till Kingspan valde det irländska bolaget att avböja en kommentar om sitt köp. ”Jag kan inte kommentera ägarfrågor, men vi har såklart varit i kontakt med Kingspan och vi behandlar dem som vilken annan storägare som helst” uppger NWG:s styrelseordförande Mats Paulson kring den nya ägaren. Enligt uppgift till Di ska Kingspan efter köpet av Svolders aktier ha sagt att man ser innehavet i NWG som en kapitalinvestering.

Det irländska bolaget Kingspan grundades 1965 och är framför allt specialister på isolering. Bolaget är globalt och har 19.000 anställda med en verksamhet i över 70 länder. Under fjolåret omsatte man 67 miljarder kronor. Kingspan är noterat i Dublin och har ett börsvärde om knappt 120 miljarder kronor. Detta kan sättas i relation till NWG:s börsvärde om 4,5 miljarder kronor efter kursrusningen i augusti, och en nettoskuld om ungefär en miljard.

Kingspan har nått sin nuvarande marknadsposition primärt genom förvärv, inte helt olikt NWG som har konsoliderat den nordiska marknaden inom tätskikt. Bland annat så köpte Kingspan i början av 2022 franska bolaget Ondura Group, ett bolag med mycket lik verksamhet som NWG. Kingspan uppger att förvärvet ska utgöra en global plattform för att utveckla sitt erbjudande för taklösningar. 

Ondura omsatte 4,4 miljarder kronor under 2021 och gjorde ett resultat mätt som ebitda om 665 miljoner. Förvärvet gjordes till 5,7 miljarder kronor. De senaste 12 månaderna har NWG omsatt 4 miljarder kronor och gjort ett ebitda-resultat om 580 miljoner. Samma multipel på NWG skulle erbjuda en 12 procent budpremie från nuvarande aktiepris.

Under fjolåret deltog Kingspan i nyemissionen för H2 Green Steel där bolaget äger 1 procent, så man har haft ögonen på nordiska bolag ett tag åtminstone. Verksamheten i Sverige är relativt liten, och för Kingspans del utgör centrala Europa och Norden 25 procent av omsättningen för 2021. I sin presentation för fjärde kvartalet pekade Kingspan ut just membran för platta tak som ett område där bolaget vid tillfället hade ett embyro till marknadsposition, men att affärsmöjligheten är global.

Sedan nyheten om Svolders sorti nådde marknaden är aktien i NWG upp 32 procent. Om Kingspan i stället direkt hade lagt ett bud i linje med Onduras värdering hade det gett en budpremie på 48 procent, vilket är rimligt. 

Rör det sig om en budstrategi får den därmed anses vara något okonventionell. Samtidigt visar den senaste ökningen att Kingspan har ambitioner med sitt innehav i NWG – och chansen till bud har ökat.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera