ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Postnord hotar med att sluta dela ut posten

  • Foto: TT

Den seglivade konflikten mellan statligt ägda Postnord och fastighetsägare runt om i landet har blossat upp. Nu hotar postleverantören att sluta dela ut brev til 400 hushåll i Örebro på grund av undermåliga brevlåder och dålig belysning i trapphusen.

Postnord hotar med att sluta dela ut post till 400 lägenheter i Örebro på grund av dåliga inkast och undermålig belysning. Enligt Mats Ståhlgren, regionchef på Postnord, rör det sig om ett arbetsmiljöproblem.

”Det kan vara för tröga brevinkast, för smala inkast och för dålig belysning”, säger han till SVT.

Men fastighetsägarna menar att det är Postnord som har det juridiska ansvaret för arbetsmiljön eftersom bolaget står som arbetsgivare till brevbärarna.

”Min gissning är att de vill att vi bygger postboxar i entréerna så att brevbärarna hinner dela ut mer post på samma tid och att vi ska stå för deras kostnadsbesparing”, säger fastighetsägaren Hans-Olof Ivarsson till Aftonbladet.

Konflikten mellan Postnord och fastighetsägarna har pyrt under året. Redan i april vittnade Fastighetsägarna om hot om utdelningsstopp. I början av september meddelade Postnord att 400 boende i Landskrona kommer vara tvungna att gå till butik för att hämta ut sin post från och mede nästa vecka. Liknande krav har dykt upp på flera håll i landet.

Ett skyddsombud på Postnord i Örebro har uttalat sig om problemen men varken facket eller skyddsombud ska ha larmat om situationen. Beslutet har istället fattats av det statligt ägda bolaget.

Post- och telestyrelsen har sedan tidigare rekommenderat att postoperatörerna försöker förmå fastighetsägarna att installera postboxar i entréerna men det finns inga krav. Nu ska den juridiska situationen utredas.

”Postlagen säger egentligen bara att det ska finnas en fysisk postlåda som fungerar för att posten ska delas ut. Vi har just fått kännedom om Postnords agerande och ska sättas oss in i ärendet”, säger Olof Bjurö, enhetschef på Post- och telestyrelsen, till Aftonbladet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer