ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Postens tidigare chef: ”Jag ryser när jag tänker på avregleringarna”

  • Foto: Jesper Frisk

Övertron på politiken har ersatts av en övertro på marknaden. Det skriver Ulf Dahlsten, tidigare statssekreterare hos Olof Palme, i en ny bok – och avslöjar vad som egentligen föregick avregleringarna av kreditmarknaden 1985.
”Beslutsfattandet i den här frågan saknar motstycke”, säger han till Di.

Ulf Dahlsten var statssekreterare hos Olof Palme mellan 1983 och 1986. Dessutom har han varit han generaldirektör för Postverket och koncernchef för det bolagiserade Posten. I boken ”Efter coronan – Svensk modell i kris” argumenterar han mot de stora avregleringar som inleddes när han själv var statssekreterare.

I dag beskriver han omställningen som väldigt nödvändig, och han var själv drivande i en hel del av reformerna.

”Det finns väldigt mycket som har blivit väldigt mycket bättre. Det krävs en viss nyans, allt blev inte fel. Men sedan smög det sig in en övertro på marknaden som kom att ersätta övertron på politiken”, säger Ulf Dahlsten.

I stället hade han velat att man insåg att privatisering inte lämpar sig på alla marknader.

”På vissa marknader leder det till monopol. Man får inte vara dogmatisk i fråga om konkurrens och privatisering. Det är medel för att vi ska få bättre service och valfrihet, det är inte självändamål.”

Är det möjligt att kombinera politik och marknad, som du beskriver det?

”Jag är övertygad om att det går. Det har jag alltid trott och jag fortsätter att envisas med det. Den diskussion som finns i akademiska kretsar nu tycker jag är väldigt lovande. Den kan skapa en bas för en ny progressiv agenda med den här balansen.”

Om det inte är en motsägelse, varför gjorde man inte så från första början?

”Jag spekulerar lite, men det är väl psykologi. När något misslyckas går alla åt helt andra hållet. Jag är ingen expert på gruppsykologi, men det är väl uppenbart att det var det som hände – det blev en pendel som slog över åt andra hållet.”

Samtidigt är han tydlig med att den syn som finns inom vissa vänsterkretsar, om att mer eller mindre avglobalisera finansmarknaderna, är helt fel väg att gå.

”Det kommer naturligtvis att få oerhört negativa konsekvenser för alla. Framför allt för de som ännu inte lyfts ur den fattigdom som den globala marknadsekonomin faktiskt kan lyfta dem ur.”

Riksbankens beslut om att avreglera den svenska kreditmarknaden den 21 november 1985 har blivit känd som Novemberrevolutionen. Ulf Dahlsten var med när det hände, och säger att Riksbanken inte kunde presentera någon form av argument eller analyser för dem.

”Jag kan inte komma på något annat regeringsbeslut som fattats på så lösa boliner, fortfarande ryser jag lite när jag tänker på det.”

Ulf Dahlsten blev upprörd när Olof Palme släppte igenom förslaget, trots bristen på underlag. Han gick in till den dåvarande statsministern och ifrågasatte vad han höll på med.

”Han tittade dystert på mig och sade ’Hade jag inte gjort det hade jag fått se mig om efter en annan finansminister’. Oavsett om Palme uppfattade det (finansminister Kjell-Olof Feldts hot om avgång, reds. anm.) rätt eller ej är det oerhört anmärkningsvärt att frågan togs upp i regeringen utan underlag – och odemokratiskt, vill jag påstå.”

Nu eftersöker Ulf Dahlsten en global lagstiftning. Men frågan är svår att överblicka ur ett klassiskt höger-vänster–perspektiv. Själv har han bjudits in till såväl brittiska Tories, som amerikanska Republikanerna, för att diskutera ämnet.

”Det borde vara i de socialdemokratiska väljarnas intresse att få ned skatten på arbete. Men väldigt många som ideologiskt är för den globala kapitalismen har insett att om vi ska rädda den måste den bli bättre reglerad.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer