1515

Portugal: Socialdemokrater på väg mot segern

Socialdemokratiska PS blir störst i Portugals parlamentsval, enligt vallokalsundersökningar som presenterades när vallokalerna stängde.

Partiet kommer dock att behöva stöd från mindre partier för att kunna fortsätta regera.

Foto:Armando Franca

En vallokalsundersökning från Cm/Negócios ger PS 33–39 procent av rösterna mot 25–31 procent för det högerliberala oppositionspartiet PSD. Bilden stärks av en vallokalsundersökning från RTP som ger PS 34–39 procent mot 27–31 procent för PSD.

PS kommer dock att behöva stöd från småpartier, något som premiärminister António Costa (PS) kommenterade i ett kampanjtal i fredags.

”Frågan är om våra händer kommer att vara bundna”, sade han.

”Vi behöver styrkan som garanterar fyra års stabilitet och undvika korttidsstyren.”

Efter valet 2015 blev PS mindre än en konservativ allians, men tog då makten med stöd av vänsterblocket BE, kommunistpartiet PCP och miljöpartiet Os Verdes.

Samarbetet knakar dock i fogarna, och frågan är om Costa lyckas med samma trick igen. Han gynnas i och för sig av att det stora oppositionspartiet PSD – Partido Social Democrata – ser ut att backa till under 30 procent.

Vallokalerna var öppna klockan 8–19 (9–20 svensk tid).


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?