Hoppa till innehållet

Annons

Portugal fryser hemliga tillgångar för Roman Abramovitj

Roman Abramovitj har fått en tidigare okänd egendom i Portugal belagd med kvarstad.

Det skriver den portugisiska nyhetssajten Público.

Roman Abramovitj.
Roman Abramovitj.Foto:Simon Dawson

Drygt två veckor innan Ryssland invaderade Ukraina försökte oligarken Roman Abramovitj sälja en egendom värd motsvarande 100 miljoner kronor på Algarvekusten i södra Portugal.

Ett skalbolag med ett namn liknande ett av Roman Abramovitjs ägarbolag försökte sälja egendomen i Quinta do Lago, enligt Público.

Men tjänstemän på Portugals näst största bank, Caixa Geral de Depósitos, ska ha fattat misstankar om den verkliga huvudmannen, och meddelat den portugisiska finanspolisen.

Sedan dess har ägarfrågan i tysthet utretts, men enligt en rapport som Público tagit del av ska det nu stå klart att den verkliga ägaren är Roman Abramovitj, och fastigheten är sedan den 25 mars belagd med kvarstad av utrikesdepartementet.

Roman Abramovitj är sedan början av 2021 portugisisk medborgare, efter att ha dragit tillbaka sin ansökan om brittiskt medborgarskap.

Ryssen ska ha stött sin ansökan på en portugisisk lag som möjliggör medborgarskap för ättlingar till sefardiska judar, som förföljdes och drevs bort från den iberiska halvön under den medeltida inkvisitionen.

En domstol på kanalön Jersey har sedan tidigare fryst motsvarande 70 miljarder kronor, närmare hälften av Roman Abramovitjs uppskattade tillgångar.

Den 10 mars satte den brittiska regeringen upp den tidigare ägaren av fotbollsklubben Chelsea på sanktionslistan över ryska medborgare med misstänkt koppling till regimen i Kreml.

Fem dagar senare gjorde EU samma sak, med hänvisning till det brittiska beslutet.

Innehåll från RoborockAnnons

Siffrorna: Så mycket tid sparar du – med nya AI-dammsugaren

Spara timmar på städningen varje vecka.

Här är expertens guide till nya robotdammsugaren – sprängfylld med smart teknik.

– Den är i särklass bäst på marknaden just nu, säger produktchefen Patrik Windestam om Roborock S8 Pro Ultra.

EXTERN LÄNK: Beställ Roborock S8 Ultra direkt online 

En genomsnittlig svensk familj lägger två till tre timmar per vecka på städning, enligt en undersökning från SCB.

– Det tar mer tid än man tror att dammsuga och torka golven hemma. Vissa städar säkert oftare och vissa mer sällan, men det blir totalt runt 130 till 160 timmar man lägger på städning om året. Mycket tid som man kan använda till roligare saker, säger Patrik Windestam, produktchef hos teknikdistributören Gandalf Distribution.

Han märker av ett stadigt ökande intresse för robotdammsugare bland kunderna:

– Absolut, man vill använda sin tid till roligare saker än att städa. Även om det kanske behövs en storstädning med jämna mellanrum så fixar en bra robotdammsugare den löpande städningen hemma.

Under våren lanserade tillverkaren Roborock modellen S8 Pro Ultra, deras mest avancerade robotdammsugare hittills. Bland annat är den utrustad med AI, vilket ger flera fördelar:

– Viktigast är så klart att den kan förutse eventuella hinder, den trillar inte ner för trappan eller trasslar in sig i sladdar. Den känner igen upp till 42 olika objekt genom att kombinera flertalet olika sensorer och infraröd teknik, säger Windestam och fortsätter:

– Navigeringen optimerar städningen, plus att den kan schemaläggas och integreras med smarta hem-system via en app. Detta leder till en mer effektiv och skräddarsydd städupplevelse som kan spara tid och ansträngning för användaren.

Själva dammsugaren har utrustats med DuoRoller Brush – alltså dubbla borstar – samt väldokumenterad styrka:

– Den har marknadens bästa sugkraft och borstarna gör att både stort och smått sugs upp extra effektivt. En annan bra sak är moppfunktionen, som även torkar golvet förutom att dammsuga. Moppen kan faktiskt lyfta sig själv så att mattorna inte blir blöta.

Maffig teknik till trots – kanske är S8 Pro Ultras största förtjänst att den i princip klarar sig själv, menar Windestam:

– Den är helt självgående, man behöver knappt ens tänka på den. Det enda man bör göra med jämna mellanrum är att hålla koll på dammpåsen och byta den när den är full, samt tömma ut det smutsiga vattnet från när moppen rengjorts samt se till att det finns rent vatten i den. I övrigt rengör den sig själv, säger han och lägger till:

– Det finns få konkurrenter, om någon, som kan mäta sig med den.

Så vad kan du göra med tiden du sparar in tack vare S8 Pro Ultra? Många vill nog tillbringa extra tid med familjen, eller kanske plöja den där favoritserien man aldrig hinner se. Annars har Windestam några mer udda förslag:

– Du kan köra det klassiska skidloppet mellan Sälen och Mora 22 gånger eller åka Twister på Grönan 4680 gånger på den tiden. Det är rätt hisnande när man tänker efter.

EXTERN LÄNK: Här säkrar du din Roborock S8 Pro Ultra 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Roborock och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera