1515

Porsche nobbar Northvolts batterier

Svenska Northvolt tecknade så sent som i mars ett jätteavtal med Volkswagen.

Men den tyska biljättens lyxmärke Porsche väljer en egen - inhemsk - lösning för sina bilbatterier, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Northvolts vd Peter Carlsson.
Northvolts vd Peter Carlsson.Foto:Jesper Frisk; RM Sothebys

I mars meddelade svenska Northvolt att bolaget tagit en stororder från Volkswagen, värd 120 miljarder över tio års tid. Northvolt fick dessutom sälja en ännu inte byggd fabrik till biljätten.

Men Volkswagens dotterbolag Porsche föredrar en egen lösning för att utveckla och producera batterier till elbilar.

Sportbilstillverkaren ska starta ett samägt bolag med Customcells, ett företag från Tübingen i södra Tyskland som har specialiserat sig på samma teknik som Northvolt: litiumjonbatterier. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det nyskapade, ännu inte namngivna, bolaget ska ta fram bilbatterier med högre energidensitet än de som används i Porsches nuvarande elbilar.

Högre energidensitet innebär dels lägre råvaruanvändning för samma effekt, dels lägre priser vilket i slutänden kan sänka priset ut mot slutkund.

Enligt Reuters ska Porsche, som blir majoritetsägare med 80 procent, investera ett ”tvåsiffrigt miljontal” euro i bolaget, vilket motsvarar minst 100 miljoner kronor.

Målet är att kunna leverera batterier för ungefär 1.000 bilar om året.

Totalt har Northvolt ingått avtal till ett värde om 245 miljarder kronor. Förutom ordern från Volkswagen har bolaget också BMW och Scania på kundlistan.

Den 10 juni tog Northvolt in ytterligare 23 miljarder, från bland annat de fyra svenska AP-fonderna tillsammans med den kanadensiska pensionsfonden Omers.

Enligt uppgifter till Dagens industri köpte investerarna in sig till ungefär 75 miljarder kronor, vilket är tre gånger högre än i fjol och med det nya kapitalet inräknat innebär att Northvolt värderas till knappt 100 miljarder kronor.

”Northvolts finansieringsresa är långt ifrån slut med de ambitioner vi har”, sa vd Peter Karlsson till Di.

 

 


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?