Populistledaren Salvinis öde i senatens händer

Den italienske oppositionsledaren Matteo Salvini anklagas för att ha tvingat 131 migranter att vara kvar på ett fartyg från kustbevakningen när han var inrikesminister. Ett utskott i Italiens senat ska besluta om Salvini ska ställas inför rätta för beslutet att kvarhålla migranterna mellan 14 och 20 augusti 2019.

Tidigare har senaten röstat igenom att Salvini förlorar den rättsliga immunitet som han åtnjutit som parlamentsledamot. 152 senatorer röstade för att han ska kunna ställas inför rätta, medan 76 senatorer tyckte att han skulle få behålla straffrihet.

Hans parti Lega Nords representanter valde att avstå från att rösta, och lämnade omröstningen i protest.

Den kontroversielle Salvini och partiet Lega Nord ingick i Italiens regering fram till en regeringskris i augusti, då partiet lämnade regeringen. Salvini försvarar själv beslutet om kvarhållning med att han ”har lyckats med det som ingen annan klarat av” i migrationsfrågor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?